27 Οκτ 2023

Κάτω τα χέρια απο τις νησίδες και τα ζώα τους !


Τα "σαφάρι" ορισμένων κυνηγών στις νησίδες μας είναι γνωστά, και συνήθως αφορούν τον αποδεκατισμό μεταναστευτικών πτηνών. Συχνά θύματα τέτοιων επιδρομών πέφτουν και προστατευόμενα είδη. Μια νησίδα που είχε μεγάλο τέτοιο πρόβλημα είναι ο Άγιος Γεώργιος Σαρωνικού, μέχρι που ισοπεδώθηκε από ανεμογεννήτριες και προφανώς το κυνήγι δεν ήταν πλέον εφικτό.
Αυτές είναι όμως συνήθως ενέργειες που μένουν κρυφές, κάτι σχετικά εύκολο, αφού σε ένα ακατοίκητο νησί είναι δύσκολο να παρατηρήσει και να αναφέρει κανείς κάτι τέτοιο.
Αυτό που συμβαίνει όμως στην Σαπιέντζα, μια νησίδα του Ιονίου, είναι πλέον άλλου επιπέδου...
Στην νησίδα αυτή υπάρχει πληθυσμός του Κρητικού Αίγαγρου (Κρι Κρι), ο οποίος δημιουργήθηκε από άτομα που απελευθερώθηκαν εκεί για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξαφάνισης του είδους, που τη δεκαετία του '60 αριθμούσε μόνο 200 άτομα.
Παρόλο όμως που σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) το Κρι Κρι χαρακτηρίζεται ως κινδυνεύον με εξαφάνιση, στην νησίδα έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια το κυνήγι του είδους και αυτό με άδεια της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας και σε συνεργασία με το δασαρχείο (!)
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα, "η Σαπιέντζα θεωρείται κορυφαίος προορισμός για κυνηγετικό εναλλακτικό τουρισμό παγκοσμίως, χάρη στην εταιρεία «Safari season», η οποία αναλαμβάνει εδώ και λίγα χρόνια να πουλά πακέτα κυνηγιού. Τα έξοδα του ταξιδιού για κάθε κυνηγό φτάνουν ως και 15 χιλιάδες ευρώ. Καθ' όλη την διάρκεια του κυνηγιού κάμερες και ειδικοί φωτογράφοι καταγράφουν την κάθε τους κίνηση (!)
Έτσι φτάνουμε στο να κάνουν το γύρο του διαδικτύου χωρίς καμία ντροπή φωτογραφίες σαν αυτή που βλέπουμε εδώ, με κυνήγους να ποζάρουν περήφανοι σε νησίδα μετά τη θανάτωση ενός απειλούμενου είδους!
Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός πως η Σαπιέντζα αποτελεί επίσημα προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, με κωδικό GR255000! Στο νησί εκτός από το κρι κρι φιλοξενούνται τρία τουλάχιστον απειλούμενα είδη μεγάλων αετών, που συγκαταλέγονται στην τοπική ορνιθοπανίδα καθώς επίσης 23 σημαντικά είδη σπονδυλωτών, μεταξύ των οποίων το ρινοδέλφινο, η μεσογειακή φώκια «Monachus monachus» και η θαλάσσια χελώνα «Caretta caretta».
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί σχετικό ψήφισμα τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να απαγορευτεί το κυνήγι στη Σαπιέντζα: https://secure.avaaz.org/.../k_upourgo_periballontos_kai.../
Ωστόσο όλοι/ες καταλαβαίνουμε πως δεν αρκεί μια διαδικτυακή υπογραφή για να λυθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα! Αυτό που απαιτείται είναι οργάνωση!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ!

Πηγή : 

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...