14 Απρ 2024

Με αστερίσκους το πράσινο φως για την επένδυση του Mr Φρεσκούλη στη Σέριφο


  • Χριστίνα Παπαγιάννη

Τις λεπτομέρειες για την υδροδότηση του πεντάστερου ξενοδοχείου του επιχειρηματία Χρυσόστομου Μαυρόπουλου στη Σέριφο αναμένει ο δήμος προκειμένου να γνωμοδοτήσει υπέρ της επένδυσης ύψους 5 εκατομμυρίων στο νησί.

Οι «αστερίσκοι» του δήμου Σερίφου σχετίζονται με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού για υδροδότηση, δεδομένης και της περιόδου αναμβρίας που έχει προηγηθεί. Σύμφωνα με την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Σερίφου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου θα πρέπει να περιλάβει την αφαλάτωση ως τρόπο υδροδότησης του ξενοδοχείου, έτσι ώστε οι δημοτικές αρχές να επανέλθουν σε συζήτηση προκειμένου να γνωμοδοτήσουν.Η εταιρεία, πάντως, η Serifos Village IKE, φέρεται να δεσμεύεται να εντάξει την αφαλάτωση ως εναλλακτικό τρόπο υδροδότησης. Επίσης, ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης θέλησε να καταγραφούν οι παρατηρήσεις του σχετικά με την ισχύ της πολεοδομικής άδειας, η οποία κατά την γνώμη του φέρει προβλήματα. Σημείωσε ότι «σύμφωνα με το Διάταγμα Σηφουνάκη (υπουργός Αιγαίου από το 2000 έως το 2004) δεν επιτρέπονται υποσκαφή τουριστικά καταλυμάτων, οι πισινές χωρίς έγκριση από το υπουργείο Ναυτιλίας και οι κατασκευές σε εδαφικές κλίσεις άνω του 35%».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας «η επένδυση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβαρύνει τα δίκτυα του νησιού και θα λειτουργεί με σεβασμό στις ανάγκες του τόπου. Για το λόγο αυτό, έχει επίσης προβλεφθεί η εγκατάσταση εντός του ξενοδοχείου, μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών για άρδευση του περιβάλλοντος χώρου. Δηλαδή θα γίνεται και επανάχρηση του νερού που θα προκύπτει από το βιολογικό καθαρισμό, από την επεξεργασία». Σύμφωνα επίσης με όσα φέρεται να αποκρίθηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας, η ένταξη της αφαλάτωσης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύναται να καθυστερήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης.

Το έργο

Η τουριστική μονάδα στο Γάνεμα Σερίφου θα είναι συνολικής δυναμικότητας 31 δωματίων με τελεφερίκ. επένδυση των 5 εκατ. ευρώ υλοποιείται από εταιρεία που συνδέεται με τον ιδιοκτήτη της Eurocatering, που δραστηριοποιείται στη διάθεση έτοιμων προς χρήση και κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με το γνωστό brand Φρεσκούλης. Το ξενοδοχείο θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση 20.186 τ.μ σε θέση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού και θα αποτελείται από 10 κτίρια εκ των οποίων το πρώτο κτίριο θα αποτελεί το κεντρικό κτίριο/ κτίριο υποδοχής με την κοινόχρηστη πισίνα και τους χώρους εστίασης, ενώ στα υπόλοιπα 9 κτίρια οργανώνονται τα 31 δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες. Η συνολική κάλυψη αντιστοιχεί σε 1.473 τ.μ. και η δόμηση σε 1.448 τ.μ..Για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης στις επιμέρους εγκαταστάσεις προβλέπεται η κατασκευή επίγειου τελεφερίκ, με αφετηρία το κεντρικό κτίριο. Επίσης προβλέπεται και belvedere –κελί, ένας υπαίθριος διαμορφωμένος χώρος δίπλα σε μια υφιστάμενη λιθόκτιστη αγροτική αποθήκη, η οποία διατηρείται, αποκαθίσταται και θα περιβάλλεται από υδάτινο στοιχείο προσφέροντας απεριόριστη θέα. Σύμφωνα με τη μελέτη, βασική παράμετρος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι η διατήρηση της μορφολογικής ιδιαιτερότητας και η εναρμόνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με το επιβλητικό τοπίο.

Η κατασκευή του έργου θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με τραπεζικό δανεισμό και χρηματοδότηση από τον τρέχοντα αναπτυξιακό νόμο ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, μέτρα διαχείρισης των παραγόμενων στερεών και υγρών αποβλήτων, μείωση κατανάλωσης ενέργειας μέσω του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Πηγή : https://www.mononews.gr/

to synoro blog

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...