3 Δεκ 2021

Ο άνθρωπος που «μεγαλώνει» αμπέλια με κλασική μουσική


Ο Νίκος Ασημομύτης μέσω του Μυκόνου Βίωμα αναβαθμίζει το μεράκι της καλλιέργειας της γης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θαυμάσει κανείς αυτόν τον άνθρωπο, ακόμα κι αν δεν τον γνωρίζει προσωπικά. Η ιστορία του αρκεί. 

 O Νίκος Ασημομύτης έφυγε από την Τράπεζα της Ελλάδος με εθελουσία αποχώρηση, άφησε το γραφείο που διατηρούσε στην Αθήνα και το ΤΕΙ στο οποίο δίδασκε, και εγκαταστάθηκε στο νησί του πατέρα του για να δημιουργήσει το Μυκόνου Βίωμα. 

Νοίκιασε μια έκταση που ανήκει σε ένα μοναστήρι της Άνω Μεράς, στην περιοχή Μαού, φύτεψε αμπέλια, έβαλε κότες, κουνέλια, αιγοπρόβατα και μελίσσια. Παράλληλα δημιούργησε έναν υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων, όπου ως οικοδεσπότης υποδέχεται τους επισκέπτες του. Η φρενήρης ζωή στην Αθήνα φαντάζει πλέον τόσο μακρινή.
 

Το κάθε στιγμή εδώ μετράει. «Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση» θα πει ο Σκοτσέζος συγγραφέας, Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, κάνοντας έναν συνειρμό με τον οποίο όλοι λίγο-πολλοί έχουμε βρεθεί κοντά, ειδικά μετά από τα τρία πρώτα τσιν-τσιν. Στο Μύκονος Βίωμα η αγαλλίαση της τέχνης μπερδεύεται γλυκά με την χειρωνακτική εργασία, την υψηλή τεχνογνωσία και την όρεξη της παραγωγής. Με έναν τρόπο μοναδικό. 

 «Το Μυκόνου Βίωμα αποτελεί το δικό μου οινικό βίωμα, αισθητικού και συναισθηματικού ταξιδιού» λέει ο Νίκος Ασημομύτης πιάνοντας την ιστορία από την αρχή.

 Ή μάλλον από τη μέση. «Ήμουν επιθεωρητής συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Αθήνα, όπου -από χόμπι και παράδοση μεταλαμπαδευομένη από πατέρα και παππού- είχα δυο βαρελάκια και έφτιαχνα το δικό μου κρασί, προτού καν συλλάβω την ιδέα του παρόντος βιολογικού αγροκτήματος. 

Το μεράκι για την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή βιολογικού κρασιού υπήρχε πάντα μέσα μου, σε άγονο όμως έδαφος, όσο ζούσα στην Αθήνα.

 Η επιστροφή στα πατρογονικά εδάφη και η ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή στη Μύκονο ήταν ένα παράτολμο βήμα για μία εποχή (εν έτει 1994), που ο οινοτουρισμός και η βιοδυναμική καλλιέργεια δεν υπήρχαν ως έννοιες και εν αντιθέσει οι Μυκονιάτες εγκατέλειπαν τη γη για την ενασχόληση με τον τουρισμό». 
Διαβάστε τη συνέχεια στο

Πηγή : https://www.travel.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...