11 Δεκ 2021

Ο Σύνδεσμος Σιφνίων προχωρά το έργο ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχειακού υλικού δημοσίου ενδιαφέροντος της Σίφνου


Παραδόθηκε από το Σύνδεσμο Σιφνίων προς το Δήμο Σίφνου, ολοκληρωμένη η ψηφιοποίηση των ιστορικών ληξιαρχικών αρχείων του νησιού, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχειακού υλικού δημοσίου ενδιαφέροντος. 

 Αποδεκτή έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, με τις θερμές ευχαριστίες της Δημάρχου, τη δωρεά του Συνδέσμου Σιφνίων του ψηφιακού υλικού που συγκέντρωσε με ιδιαίτερη επιμέλεια το μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου, κ. Άλκης Λεμπέσης. 

 Σύμφωνα με τη συνοδευτική επιστολή, η οποία τέθηκε υπόψιν των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ο Σύνδεσμος ενημερώνει, πως «βάσει των ευρημάτων της διερευνητικής “Φάσεως 0” και συμφώνως με την επακόλουθο υποβληθείσα πρόταση και το υπογραφέν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σίφνου και του Συνδέσμου Σιφνίων για την ψηφιοποίηση των ιστορικών ληξιαρχικών αρχείων, ολοκληρώθηκε η “Φάση 1” εντός του αρχικώς ορισθέντος χρονικού πλαισίου άνευ καθηστερήσεων ολοκληρώσεως του έργου έως την παρούσα φάση». 

 Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «για τις εργασίες αυτές χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός και λογισμικό, το οποίο παρεχωρήθη στον Σύνδεσμο Σιφνίων για τη συγκεκριμένη εργασία από το μέλος του Δ.Σ., κ. Αλκιβιάδη Ν. Λεμπέση, ο οποίος είχε την καλοσύνη και τεχνογνωσία να επιμεληθεί για την ολοκλήρωση του όλου έργου, με προσωπική εργασία και ευθύνη. Τα κόστη του έργου τα οποία απαιτήθηκαν (λογισμικό, υπολογιστές, έξοδα μεταβάσεως κλπ) κατεβλήθησαν ευγενώς και αυτά από ον κ. Λεμπέση. 

Η ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε επιτόπια, εντός του χώρου του Δήμου Σίφνου, υπό συνθήκες ασφαλείας και με την επίβλεψη, καθοδήγηση και συμπαράσταση των αρμόδιων υπαλλήλων του Ληξιαρχείου». 

 Τα αρχεία παραδίδονται σε μορφή DVD στη γραμματεία του Δήμου Σίφνου και περιλαμβάνουν μητρώα αρρένων των κοινοτήτων Απολλωνίας (1830 – 1998), στα οποία εμπεριέχονται ληξιαρχικά στοιχεία για συνολικά 6.550 άρρενες, βιβλία – ευρετήρια μητρώων αρρένων και θηλέων, στα οποία εμπεριέχονται ληξιαρχικά στοιχεία για περίπου 2.100 άτομα και εκτείνονται κατά τη χρονική περίοδο 1851 – 1955, καθώς και ληξιαρχικά βιβλία των διαφόρων χωριών του Δήμου Σίφνου, που ανέρχονται σε περίπου 50 και περιλαμβάνουν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, γάμων και αποβιώσεων, για την περίοδο 1859 – 1905.

 Όπως τονίζεται στην επιστολή του Συνδέσμου προς το δημοτικό συμβούλιο, «παρά το γεγονός, ότι η ανωτέρω εργασία θεωρείται, συν τοις άλλοις, σημαντική για την ιστορική μνήμη της Σίφνου, εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενυπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, δεδομένου ότι συμπεριλήφθησαν μόνο τα διασωθέντα και ανευρεθέντα έντυπα έγγραφα. 

Εκτιμάται, ότι αυτά θα συμπληρωθούν σε μεγάλο βαθμό, με τη μελλοντική αποκατάσταση, ανασύνθεση και ψηφιοποίηση του Δημοτολογίου, όπως έχει προβλεφθεί στη συνέχεια του προγράμματος. Παραμένει ευχή όλων, να ανευρεθούν στο άμεσο μέλλον τα ελλείποντα απολεσθέντα ιστορικά αρχεία». Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Σίφνου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο Σύνδεσμο Σιφνίων για την εξαιρετική εργασία και τόνισε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί, ότι η διάθεση αυτών των αρχείων στους πιθανούς ερευνητές θα γίνεται δωρεάν. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...