Αψηφούν τον χειμώνα και συνεχίζουν την υποβρύχια αναδάσωση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας τα μέλη του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, αναλαμβάνοντας μία πρωτοβουλία που έχει τύχει διεθνούς ενδιαφέροντος. Το πεδίο δράσης τους είναι οι Λειψοί, αλλά παράλληλα αναπτύσσεται ερευνητική δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές του αρχιπελάγους.
Οι δύτες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος επαναφυτεύουν τα, κατεστραμμένων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας, εδώ και 5 χρόνια, διαδίδοντας την τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Η πολυμελής ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος ακολουθεί μια συγκεκριμένη τακτική, σεβόμενη απόλυτα το περιβάλλον: Πλέει στα σημεία όπου γίνεται επαναφύτευση με καγιάκ, ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στον βυθό από τις άγκυρες πλοίων. Με τα καγιάκ μεταφέρονται τα ειδικά προετοιμασμένα φυτά, που προορίζονται για επαναφύτευση στον υποβρύχιο κήπο.
Στη συνέχεια οι δύτες κάνουν ελεύθερη κατάδυση και τοποθέτηση των φυτών της ποσειδωνίας στον βυθό.
Η φύτευση γίνεται στην περιοχή του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών.Η επιχείρηση απαιτεί λεπτότητα και ιδιαίτερη προσοχή.
Αρκεί να σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι να φροντίσεις έναν κήπο στην στεριά, για να αντιληφθούμε πόσο πολύπλοκη διαδικασία είναι η αναδάσωση στον βυθό. Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος είναι τα θαλάσσια ρεύματα και τα ψάρια που τρέφονται από τα νέα φυτά.
Όμως χρόνο με τον χρόνο η τεχνογνωσία που συγκεντρώνουν είναι πολύτιμη.Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας έχουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς απορροφούν τον άνθρακα. Μάλιστα τα λιβάδια της Ποσειδωνίας απορροφούν 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση.
Επιπλέον στα λιβάδια αυτά τρέφονται και αναπαράγονται χιλιάδες θαλάσσια είδη, ενώ το βαθύ ρίζωμα της Ποσειδωνίας προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση.
Όμως τα λιβάδια αυτά καταστρέφονται από τον άνθρωπο.
Στην Μεσόγειο Θάλασσα η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μειώσει κατά το ένα τρίτο τα λιβάδια της Ποσειδωνίας τα τελευταία 50 χρόνια. Η καταστροφή προκαλείται από την παράνομη αλιεία, τα συρόμενα εργαλεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την ανεξέλεγκτη αγκυροβολία σκαφών αναψυχής.
Σε μία εποχή που η μοιρολατρική αναφορά στην εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών έχει γίνει συνήθεια, αντί να χάνουμε πολύτιμο χρόνο φλυαρώντας για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργήσαμε, πρέπει ν’ αρχίσουμε να εφαρμόζουμε έμπρακτες λύσεις για την ανατροπή της κατάστασης, αναφέρει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στον λογαριασμό του στο Facebook.
Πηγή : https://www.newscenter.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου