19 Δεκ 2021

«Τα μικρά νησιά συλλογικά διεκδικούν δυναμικότερα»

Στην «Κοινή Γνώμη» μίλησε ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, ο οποίος ήταν και ο μόνος εκπρόσωπος μικρών νησιών των Κυκλάδων, στο συνέδριο του ΕΔΜΝ.
Mε επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, με τίτλο «Ισχυρά μικρά νησιά σημαίνει ισχυρή Ελλάδα».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, που φέτος διοργανώθηκε στα Ιωάννινα, με «οικοδεσπότη» το μικρό νησί στη λίμνη Παμβωτίδα, με συνδιοργάνωση του ΕΔΜΝ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Ιωαννιτών και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εκ μέρους των μικρών νησιών των Κυκλάδων, στο συνέδριο του ΕΔΜΝ παρέστησαν ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης και ο Αντιδήμαρχος Σερίφου, κ. Στυλιανός Λιβάνιος.

Σημαντικές επαφές με κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη

Κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των μικρών νησιών επισκέφτηκαν το νησί της λίμνης Ιωαννίνων, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον πρόεδρο της νησιωτικής Δημοτικής Ενότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός οικισμός στην «καρδιά» της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της πρώτης επαφής των συνέδρων, ο διάλογος διευρύνθηκε και έγινε ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με τα κοινά αλλά και τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και να δημιουργηθούν δίκτυα επαφών μεταξύ δημάρχων, προκειμένου να προκύψουν μελλοντικά συνεργασίες με βάση τις προτεραιότητες που δημιουργεί η μικρονησιωτικότητα.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου, πλέον στην πόλη των Ιωαννίνων, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών των Υπουργείων.

Πιο συγκεκριμένα, στα Γιάννενα βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, συνοδευόμενος από όλο του το επιτελείο, συμμετέχοντας μάλιστα στο τελευταίο πάνελ του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο κ. Κουτουλάκης και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας, ανέλυσαν προς τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των μικρών νησιών τις δυνατότητες και τα εργαλεία τα οποία «ανοίγονται» από το νέο έτος και ειδικότερα ως προς τα προγράμματα χρηματοδότησης, τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που έχει η Γενική Γραμματεία να βοηθήσει τα μικρά νησιά, ανάλογα με τις αρμοδιότητές της.

Παρούσα ήταν επίσης η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην Γ.Γ. Αιγαίου και η ίδια, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία, μαζί με την υφυπουργό Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασαν δυνατότητες και τρόπους που υπάρχουν, προκειμένου οι Δήμοι των μικρών νησιών, να προχωρήσουν σε δράσεις που «παντρεύουν» τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα και τα παραδοσιακά προϊόντα, με την τουριστική ανάπτυξη, στο πλαίσιο μίας βιώσιμης προσέγγισης στην τουριστική προώθηση.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, πολλοί Δήμαρχοι μικρών νησιών έλαβαν το λόγο, αναφερόμενοι ο καθένας εξ αυτών, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, τις προκλήσεις που δημιουργούν η νησιωτικότητα και το περιορισμένο μέγεθος των Δήμων, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και αξιοποιούνται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των υπηρεσιών των νησιών.

Κατά την τελευταία ημέρα εργασιών του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας, μεταξύ των Δημάρχων και του Γενικού Γραμματέα του ΥΝΑΝΠ, κ. Κουτουλάκη, ενώ συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου, διαμορφώθηκε κατάλογος προτάσεων προς την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους, με στόχο, για όσες προτάσεις είναι ώριμες να ξεκινήσει άμεσα, εντός του νέου έτους η διαδικασία υλοποίησής τους, καθώς επίσης να ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας και όσων προτάσεων βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών στα μικρά νησιά στο νέο ΕΣΠΑ

Στην «Κοινή Γνώμη» μίλησε ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, ο οποίος ήταν και ο μόνος εκπρόσωπος μικρών νησιών των Κυκλάδων, στο συνέδριο του ΕΔΜΝ.

Όπως εξήγησε, «παρών στο συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχει πλέον η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, μετά τη στελέχωσή της, να υποστηρίξει τους μικρονησιωτικούς Δήμους, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις προσκλήσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα ανοίξουν από το νέο έτος».

Όπως τόνισε ο κ. Ρεβίνθης, κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, μέρος του οποίου μάλιστα αφιερώνεται στην ανάπτυξη των υποδομών των μικρών νησιών, καθώς η Ευρώπη για πρώτη φορά στην κατάρτιση του προγράμματος, συμπεριλαμβάνει τον όρο «μικρονησιωτικότητα» και προβλέπει κονδύλια για τη βελτίωση των ζητημάτων στα ευρωπαϊκά μικρά νησιά.

Επιπλέον, ανοίγει χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα αφορά σε αγροτική οδοποιία, αρδευτικά έργα κλπ που μπορούν να υλοποιήσουν Δήμοι και νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, ενώ θα απευθύνεται και σε ιδιώτες αγρότες και παραγωγούς. Ταυτόχρονα, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προετοιμάζεται να ανοίξει το πρόγραμμα «Νέαρχος», το οποίο θα χρηματοδοτεί έργα ύδρευσης και αντιμετώπισης της λειψυδρίας στα νησιά, με έμφαση στα μικρότερα νησιά τα οποία και αντιμετωπίζουν εντονότερα το ζήτημα αυτό.

«Με τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, οι υπηρεσίες της πολιτείας, όπως τα Υπουργεία, θα απευθύνονται πλέον και θα δουλεύουν για τα μικρά νησιά», σχολίασε ο κ. Ρεβίνθης,

Επίσης, ο Δήμαρχος Σερίφου αναφέρθηκε και στα όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναφορικά με τις δράσεις τουριστικής ανάπτυξης, πάνω στον άξονα της τοπικής παραγωγής, τονίζοντας ότι «ήταν κάτι που ήδη είχαμε θέσει μέσα στις προτεραιότητές μας εδώ και καιρό. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν επιθυμεί μαζικό τουρισμό για τη Σέριφο, καθώς θεωρούμε ότι περισσότερο αρνητικές θα ήταν οι συνέπειες μίας τέτοιου είδους ανάπτυξης για το περιβάλλον και στο νησί, παρά θετικές».

Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι «να δώσουμε επίσης κίνητρο στους πολίτες της Σερίφου, στους νέους ανθρώπους, ή ακόμη και σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στο νησί ώστε να ξεκινήσουν να ζουν και να εργάζονται εδώ, ότι υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης πρόσφορης δραστηριότητας, στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού και της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής. Διότι για εμάς αυτό σημαίνει βιωσιμότητα, να παράγουμε και να προωθούμε την παραγωγή αυτή στους επισκέπτες μας, πάντα σε αρμονία με το περιβάλλον μας, που είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

 Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα αφενός η γη της Σερίφου να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έναν παραγωγικό τρόπο, και αφετέρου οι νέοι παραγωγοί να έχουν ένα σημαντικό εισόδημα, μέσα από την προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων τους στο πλαίσιο της τουριστικής προώθησης και κίνησης». Ο Δήμαρχος επεσήμανε, ότι «πρέπει να στοχεύσουμε κυρίως σε ποιοτικά, καινοτόμα προϊόντα και πρωτοποριακές ιδέες, καθώς οι επισκέπτες και ιδίως όσοι προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, αναζητούν μανιωδώς κάτι ιδιαίτερο, ένα προϊόν “σφραγίδα”, σχετικά με τον τόπο που επισκέπτονται».  

Σύμφωνα με τον κ. Ρεβίνθη, «όσον αφορά στην αγροτική ανάπτυξη σε συνάρτηση με τον τουρισμό, θεωρούμε ότι είναι μία προσέγγιση ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον τόπο μας, καθώς στη Σέριφο υπάρχουν πολλοί νέοι παραγωγοί, οι οποίοι παράγουν ιδιαίτερα ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Αξιέπαινες, πραγματικά, προσπάθειες στους τομείς της οινοποιίας, της μελισσοκομίας και όχι μόνο, με προϊόντα που κάθε χρόνο βραβεύονται ως εξαιρετικής ποιότητας. Ως εκ τούτου, κρίνουμε ότι θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τους δύο αυτούς τομείς παράλληλα και σε συνάρτηση».

Απολογιστικά, σχετικά με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, ο κ. Ρεβίνθης τόνισε, πως «τα μικρά νησιά, οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι, είναι από μόνοι τους αδύναμοι. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση, δεδομένου ότι πολλά από τα προβλήματα, ή τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, οι “φωνές” μας γίνονται πολύ, πολύ δυναμικότερες, διεκδικούμε και επιτυγχάνουμε σημαντικά αποτελέσματα. «Αν προσπαθούμε με μεμονωμένες ενέργειες, ο καθένας μόνος του, σίγουρα δεν ασκείται αρκετή πίεση, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Ενωμένα μικρά νησιά, επιτυγχάνουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι ακόμη και ένας μεγάλος Δήμος».

Ενδεικτικά, στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμαρχος Σερίφου αναφέρθηκε στην πίεση που ασκήθηκε μέσω και του ΕΔΜΝ αλλά και των ευρωπαϊκών οργάνων στα οποία συμμετέχει, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η προτεραιότητα που δίνεται μέσα από το νέο ΕΣΠΑ στα μικρά νησιά. 

«Μέσω των πολλαπλών παρεμβάσεων που έχουν γίνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρατηρήσει, ότι σε επίπεδο ανάπτυξης, υποδομών κλπ, τα μικρά νησιά υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. 


Έχει εντοπιστεί, λοιπόν, αυτό το κενό και με το νέο ΕΣΠΑ επιχειρείται η κάλυψή του. Επίσης, ένα επίτευγμα του Δικτύου, είναι ότι έχει μπει για τα καλά στον προγραμματισμό της Ε.Ε. ο όρος της νησιωτικότητας, ενώ με ιδιαίτερη χαρά είδαμε ότι υπάρχει και ο όρος της μικρονησιωτικότητας, ο οποίος είναι πιο εξειδικευμένος και επικεντρώνεται στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά και διαφέρουν από αυτά των μεγαλύτερων νησιών», σημείωσε καταλήγοντας.  


Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...