10 Δεκ 2021

Στην Κύθνο τρία είναι τα μουσικά όργανα της παραδοσιακής μουσικής..


Στην Κύθνο τρία είναι τα μουσικά όργανα της παραδοσιακής μουσικής.....

 Η τσαμπούνα ή κάιντα…. το αρχαιότερο από τα όργανα, γνωστό και από την αρχαιότητα...

 Η τσαμπούνα είναι το χαρακτηριστικό όργανο κυρίως της Αποκριάς… ενώ τα άλλα όργανα συνοδεύουν τα γλέντια και τα πανηγύρια όλου του χρόνου. Το βιολί και το λαούτο… που και τα δυο μαζί αποτελούν αναπόσπαστο ζεύγος… τη ζυγιά ή ζύα… όπως συνηθίζουμε να τη λένε στο νησί μας….

 Κάθε γλέντι μας ξεκινά απαραίτητα με τα τραγούδια της ..τάβλας… του τραπεζιού.. όπως τα λέμε εμείς οι Θερμιώτες…. τα τραγουδούν όλη η παρέα ορχηστρικά.. κατόπιν ξεκινά ο χορός με την ακόλουθη σειρά… 

Ο καλαματιανός είναι ο πρώτος χορός… με αυτόν ξεκινούμε κάθε γλέντι μας.. δυστυχώς όμως.. τα τελευταία χρόνια δεν ξέρω γιατί τείνουν να τον παραβλέπουν στα γλέντια…. 

Ο συρτός…. μετά τους καλαματιανούς το γλέντι συνεχίζεται με συρτούς χορούς…. ο συρτός χορεύεται στο νησί μας ζευγαρωτά …ένας άντρας και μια γυναίκα…. Ο μπάλος…. ακολουθεί μετά το συρτό…. είναι και αυτός ζευγαρωτός…. είναι πιο ζωηρός χορός με ωραίες φιγούρες … φούρλες η βόρτες η γιαμάκια…. 

Ο καρσιλαμάς…. ανατολικής προέλευσης ..από το τούρκικο… carcilama… αντικριστός ζευγαρωτός χορός… αντρικός… μερακλίδικος με λεβεντιά και με εντυπωσιακές φιγούρες….
 


Αλλά σε ότι αφορά το χορό στο νησί μας σας παραθέτω τα σχετικά σχόλια του συχωρεμένου κυκλαδίτη και αγωνιστή Μανώλη Γλέζου… …μόλις ηχήσει στ’ αφτιά μου η λέξη Θερμιά ή Κύθνος… ο νους μου αμέσως ξεκινάει να ξετυλίγει το μεγάλο βιβλίο του νησιού με τους χορευτές της…. ο αέρινος χορός … αυτή η φαντασμαγορική οπτασία....η απόλυτη εναρμόνιση κινήσεων και μουσικής…. 

ΔΝΛ ο από Κύθνο οφειλόμενος…. 

Πηγή : 

Τα Θερμιά


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...