6 Απρ 2013

Η μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην ιστορία για τις offshore



Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην ιστορία: ανώνυμοι πληροφοριοδότες παρέδωσαν σε δίκτυο δημοσιογράφων 2,5 εκατομμύρια αρχεία για τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, τα στοιχεία αποκαλύπτουν 120.000 «εταιρείες-γραμματοκιβώτια», offshore λογαριασμούς και άλλες σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου, όπως επίσης τα ονόματα 130.000 προσώπων που έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ αυτών πολιτικοί, επώνυμες προσωπικότητες, έμποροι όπλων και ολιγάρχες.

Στόχος του εγχειρήματος, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, είναι να αποκαλυφθούν οι απόκρυφοι μηχανισμοί της υπεράκτιας οικονομίας αλλά και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των offshore εταιριών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει ο μηχανισμός των φορολογικών παραδείσων. Η έρευνα θα δώσει την ευκαιρία να εξακριβωθεί ποιες από αυτές τις εταιρίες και τους ιδιοκτήτες τους επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Έρευνα μαμούθ

«Οι έρευνες αυτές ξεδιπλώνουν το πέπλο του οφσόρ συστήματος και τον μυστικό κόσμο των φορολογικών παραδείσων», σημείωσε ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ΙCIJ), η οποία διηύθυνε τη διεθνή αξιολόγηση των στοιχείων. Γνωρίζαμε ότι η υπεράκτια οικονομία είναι δύσκολα προσβάσιμη, εντούτοις «μας εξέπληξε πόσο μεγάλη και εκτενής είναι», σημείωσε ο ίδιος.
Το ICIJ διεξήγε την 15μηνη έρευνα μαμούθ σε στενή συνεργασία με 86 δημοσιογράφους από 46 χώρες.

 Ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκαν βρίσκονται το BBC, η Guardian, η Washington Post, η Le Monde, η ελβετική Sonntagszeitung, η γερμανική Süddeutsche Zeitung, το επίσης γερμανικό NDR ενώ από την Ελλάδα Τα Νέα.
Τα αρχεία που δόθηκαν στη σύμπραξη των δημοσιογράφων αφορούν ένα χρονικό διάστημα 30 ετών και αποκαλύπτουν αριθμούς και στοιχεία για κινήσεις κεφαλαίων, λόγους ίδρυσης υπεράκτιων εταιριών καθώς και διασυνδέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
H ελληνική πτυχή

Έλληνες φοροφυγάδες διαθέτουν συνολικά 107 εταιρίες οφσόρ στις βρετανικές Παρθένους Νήσους

Η λίστα των φοροφυγάδων, όπως σημειώνει το Spiegel στην ιστοσελίδα του, είναι μακρά και νεφελώδης. Σε αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολιτικοί από το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ταϊλάνδη, τον Καναδά καθώς επίσης «Αμερικανοί γιατροί και Έλληνες κάτοικοι χωριών», οικογένειες και συνεργάτες δικτατόρων, Ανατολικοευρωπαίοι και Ινδονήσιοι πολυεκατομμυριούχοι, Ρώσοι ολιγάρχες και διεθνείς έμποροι όπλων.

Σύμφωνα με το Spiegel που επικαλείται στοιχεία του ICIJ, Έλληνες φοροφυγάδες διαθέτουν συνολικά 107 εταιρίες offshore στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, στην Καραϊβική, από τις οποίες όμως μόλις τέσσερις είναι δηλωμένες στις φορολογικές αρχές. Οι ιδιοκτήτες φέρονται να προέρχονται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, από τα πιο πλούσια προάστια της Αθήνας μέχρι τα πλέον απομακρυσμένα χωριά στο βορρά.

Δημοσίευση ονομάτων από την Guardian

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» δημοσίευσε σήμερα, μαζί με πολλές άλλες εφημερίδες στον κόσμο, τα ονόματα μιας σειράς προσωπικοτήτων και μεγαλομετόχων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται εκείνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και ενός στενού συνεργάτη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρεις εταιρείες ιδρύθηκαν το 2008 στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, ένα φορολογικό παράδεισο στις Αντίλλες, στο όνομα των θυγατέρων του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.
Μια άλλη ιδρύθηκε το 2003, στο όνομα του προέδρου και της συζύγου του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ενδιαφερόμενοι αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Τα ονόματα της διάσημης ισπανίδας συλλέκτριας έργων τέχνης Κάρμεν Τίσεν-Μπορνεμίσθα, της μεγαλύτερης κόρης του πρώην δικτάτορα των Φιλιππινών Φερντινάντο Μάρκος, της Μαρίας, και της Όλγκα Σουβάλοβα, της συζύγου του Ίγκορ Σουβάλοφ, ενός επιχειρηματία που πρόσκειται στον Πούτιν, ο οποίος κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Ρωσία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Μογγολίας, ο Μπαγιαρτσόγκτ Σανγκάτζαβ, περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο αυτό. Αυτός ο τελευταίος είχε ιδρύσει την εταιρεία «Legend Plus Capital ltd» μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία, στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του από το 2008 ως το 2012.

 Παραδέχθηκε πως ήταν «σφάλμα» του το γεγονός ότι δεν την είχε δηλώσει.
Μια παρουσία στη λίστα που φέρνει σε δύσκολη θέση τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, είναι αυτή του Ζαν-Ζακ Οζιέ, ταμία της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ το 2012.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο Οζιέ είναι μέτοχος δύο εταιρειών οφσόρ στα νησιά Καϊμάν μέσω της εταιρείας συμμετοχών του, της Eurane.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες αυτές αντιπροσωπεύουν «το σημαντικότερο απόθεμα εκ των ένδον πληροφοριών για το σύστημα των εταιρειών οφσόρ, που έχει περιέλθει ποτέ σε γνώση των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

 Η εφημερίδα διευκρινίζει πάντως ότι το άρθρο της «δεν υποστηρίζει πως οι προσωπικότητες που αναφέρονται έχουν παραβιάσει το νόμο».

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: capital.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...