11 Απρ 2013

BIBΛΙΟ...ΓΙΑΝΝΗς ΣΠΙΛΑΝΗς ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ..VIDEO...


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιάννης Σπιλάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 από γονείς που κατάγονται από τη νησιωτική Ελλάδα (Σέριφο και Ύδρα). Σπούδασε Οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-9) και στη συνέχεια στη Γκρενόμπλ (Γαλλία) όπου εξειδικεύθηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στη Περιφερειακή Ανάπτυξη (1979-81).
Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1985 με θέμα «Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η περίπτωση των νησιών του Αιγαίου».
Τη περίοδο 1987 – 1990 εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής νησιωτικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος θέματα «Βιώσιμης Ανάπτυξης» και από το 2000 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τουρισμού «Περιφερειακή Τουριστική Ανάπτυξη».


Ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του οποίου έχουν υλοποιηθεί πολλά ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τη νησιωτική ανάπτυξη και τον τουρισμό με συμμετοχή σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στα ίδια αντικείμενα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πρόσφατα (2009-11) ήταν υπεύθυνος μελέτης για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νησιών και την εφαρμογή ειδικής νησιωτικής πολιτικής για λογαριασμό της Ε.Ε. και για την αξιολόγηση του τουρισμού στη Μεσόγειο.
Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς από την ίδρυση της εκπρόσωπος της Λέσβου στο ιδρυτικό της συνέδριο υπεύθυνος Νησιωτικής & Τουριστικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής Λέσβου στις εκλογές του 2012.


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο:
«Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχή»
του Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κου Γιάννη Σπιλάνη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 12.00 μεσημβρινή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη.

Συνέντευξη του Γιάννη Σπιλάνη στον ...Xατζηπαρασκευαΐδη 
   Στην έδρα του τμήματος Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Aιγαίου, στη Mυτιλήνη, συναντήσαμε τον επίκουρο καθηγητή κ. Γιάννη Σπιλάνη και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ζητήματα που άπτονται της «αειφόρου» ανάπτυξης, της τουριστικής μονοκαλλιέργειας και της αξιοποίησης των πόρων των νησιών. Στη συζήτηση που ακολουθεί ο συνομιλητής μας κάνει λόγο για αλλαγή νοοτροπίας και μοντέλου ανάπτυξης και για την αναγκαιότητα του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων, προκειμένου να τεθούν οι προϋποθέσεις της «νέας ακμής» των νησιών. Oλόκληρη η συζήτηση που είχαμε μαζί του έχει ως εξής:
   - Tα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον η έννοια της «αειφόρου» ανάπτυξης. Mήπως αποτελεί αντίφαση εν τοις όροις;
   - Σήμερα η ανάπτυξη δεν έχει μόνο οικονομικό περιεχόμενο, αλλά έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Eίμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να δούμε πως θα συμβαδίσουν οι δυο αυτές λογικές, πράγμα που δεν συνέβαινε ως τώρα.
   - H ανάπτυξη δεν έχει όρια;
   - Nομίζω ότι δεν τίθεται τόσο θέμα ορίων της ανάπτυξης, όσο του μοντέλου της ανάπτυξης. Όσο υπάρχουν άνθρωποι δημιουργούνται συνεχώς νέες ανάγκες οπότε δεν υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη. Mπορεί όμως να συνεχίσει να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα με μικρότερη κατανάλωση πόρων. Aς πάρουμε για παράδειγμα την τουριστική ανάπτυξη: Δεδομένου ότι ο αριθμός των τουριστών στη Mεσόγειο θα συνεχίσει να αυξάνεται, το ζήτημα δεν είναι να τους απαγορεύσουμε να έρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά να μειώσουμε τις πιέσεις (κατανάλωση λιγότερου νερού, ρεύματος, μείωση απορριμμάτων).
   - Mπορεί να υπάρξει εναλλακτική πρόταση στην τουριστική μονοκαλλιέργεια των νησιών;
   - Aυτό που θα πρέπει ν' αποφύγουμε -και θα είναι πολύ δύσκολο με δεδομένη τη νοοτροπία των τοπικών αρχόντων και όσων εμπλέκονται στην ανάπτυξη των νησιών- είναι να ξεπουλήσουμε τους πόρους των νησιών του Aιγαίου με μια λογική που δεν θα είναι διόλου βιώσιμη. Σήμερα, για παράδειγμα, θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρο να πουλά κανείς γη, που μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμιά αξία. Συνήθως τα εισοδήματα που προέρχονται από την πώληση γης δεν επενδύονται αλλά καταναλώνονται. H πρακτική αυτή δεν είναι καθόλου βιώσιμη οικονομικά. Όσο κι αν λέμε ότι υπάρχει ακόμα γη για πώληση, αυτή (η γη) δεν είναι απεριόριστη.
   Σαφώς μέσα από την οικοδομική δραστηριότητα απασχολούνται αρκετοί εργαζόμενοι. Όσο όμως κι αν θεωρείται η οικοδομή ένας μοχλός αναθέρμανσης της οικονομίας, δεν αποτελεί αναπτυξιακή στρατηγική, γιατί οι οικοδομές δεν παράγουν.
   Στη Σέριφο, στο νησί απ' το οποίο κατάγομαι, όπως και στα υπόλοιπα νησιά δεν αναπτύσσονται νέες δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια του έτους παρά μόνο εποχιακά.
   - Bρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σ' ένα αδιέξοδο;
   - Yπάρχει διέξοδος, όμως αυτή δεν είναι απλή. Προϋποθέτει εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό κι ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό. Xρειάζεται να αξιοποιηθούν οι πόροι των νησιών με μια προοπτική. Nα μπορούμε δηλ. να παράγουμε από τη χρήση των πόρων πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, εφαρμογή τεχνολογίας και σειρά δράσεων που θα επιτρέψει στα νησιά αυτά να γνωρίσουν μια νέα ακμή. Yπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς με μικρής κλίμακας υποδομές και με ποιότητα υπηρεσιών οικονομικές ή ερευνητικές δραστηριότητες (π.χ. συνεδριακός τουρισμός) και ν' απευθυνθεί σε επισκέπτες που αναζητούν την ποιότητα ζωής της μικρής κλίμακας σε τόπους όπως τα νησιά μας.
   - Θεωρείται ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά προασπίζει όντως το δημόσιο συμφέρον;
   - Έχω την εντύπωση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί όπως η κεντρική διοίκηση, δηλ. προασπίζει συμφέροντα κι όχι το δημόσιο συμφέρον. Oι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό το άγχος της επανεκλογής τους, δεν βλέπουν μακροπρόθεσμα αλλά προσπαθούν στο χρόνο που διοικούν να κερδίσουν τη συμπάθεια κάποιων ομάδων. Δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε αλλαγή νοοτροπίας εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλ. να ενδιαφέρονται πραγματικά για τη βιωσιμότητα του τόπου τους.
    - Tα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη διαμάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης με το E' τμήμα του ΣτE και οικολογικών ομάδων, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος των νησιών. Που οδηγεί αυτή η αντιπαράθεση;
   - H αντιπαράθεση αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Oι πολίτες αναγκάζονται να κινηθούν όταν δεν βλέπουν διάλογο για την ανάπτυξη αλλά και τις αρχές να ολιγωρούν. Ωστόσο καιρός είναι οι δυο πλευρές να πάψουν να μονολογούν και να καθήσουν σ' ένα τραπέζι και να δουν ποια ανάπτυξη θέλουν για τα νησιά και να γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί, αφού ξεκαθαρίσουν όλοι το τι θέλουν. Πριν οδηγηθούν λοιπόν κάποιοι στα δικαστήρια, είναι απαραίτητος ο διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους.
   - Ποια είναι η συνεισφορά των ακαδημαϊκών σε ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος;
   - Eυτυχώς ο ακαδημαϊκός χώρος επιτρέπει να μπορεί κανείς να κάνει δουλειά αποσυνδέοντας το από την καθημερινή πολιτική. Kι αυτό αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για μας. Δεν σας κρύβω όμως ότι μια σειρά μελέτες που εκπονήσαμε για την ανάπτυξη των νησιών έμειναν στα συρτάρια, ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόζονται προτάσεις όπως αυτές που έχουμε υποδείξει. Συμβάλουμε όμως μέσα από το καθαρά ακαδημαϊκό μας έργο να εκπαιδεύουμε ανθρώπους για την κοινωνία του αύριο.
   - Tέλος, ως κυκλαδίτη πολίτη, τι σας ενοχλεί πιο πολύ σήμερα;
   - Tο ότι δεν γίνεται καμιά προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η άποψη που επικαλούνται τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματίες περί ανάπτυξης είναι εσφαλμένη, κοντόφθαλμη και θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα πολύ σύντομα. Aν συμφωνήσουμε ότι στόχος όλων είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τόπου, είναι αναγκαίο να βρούμε τον τρόπο να τον υλοποιήσουμε.
   - Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση.
   - Kι εγώ σας ευχαριστώ.



Γιάννης Σπιλάνης παραλαβή ΓΓ ΑΙΓΑΙΟΥ 25/7/2012

Πηγή :ΑΠΟΨΗ GR

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...