25 Αυγ 2013

Ιστορίες καθημερινής (Ελληνικής) τρέλας

Γράφει ο Γιώργος Θ. Κανελλάκης
Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε μια υπηρεσία που λεγόταν “Αγορανομία Αστυνομίας”.
Όχι πως λειτουργούσε πάντα με ακέραιο και αμερόληπτο τρόπο, όπως το κάθε τι σε -μια (: πολεοδομία, …. στρατονομία κλπ), αλλά, σε μεγάλο

βαθμό η αγορά είχε “κάποια” ισορροπία. Φερ’ ειπείν δεν μπορούσε ο ιδιοκτήτης να αγοράζει με “Α” κόστος κτίσης κάτι και να το πουλάει στο 10 x “Α”. Σε δεδομένη στιγμή, εμφανίστηκαν κάποιοι εκσυγχρονιστές όπως οι κ.κ. Αδριανόπουλος, Μάνος, (: 

προάγγελοι του Σημίτη) οι οποίοι διαλαλούσαν πως η “ελεύθερη αγορά” θα πρέπει να βρίσκει τις ισορροπίες της. Όλοι θυμόμαστε εκείνη την περίφημη απελευθέρωση στις τιμές των καυσίμων στην δεκαετία του ’90 και το τι επέφερε ….

Έκτοτε, μετά την κατάργηση της υπηρεσίας (προς χάριν … της … “ελεύθερης αγοράς”), νάσου οι τριγωνικές αγοροπωλησίες μεταξύ των μεγάλων super markets, νάσου η εμφάνιση καρτέλς στις τιμές των προϊόντων.

Πως να γίνεται άραγε και το λίτρο γάλα να έχει την ίδια τιμή ± 1-2 σεντς ( * ), η ακόμη και οι τιμές καυσίμων να είναι ίδιες, ανά δρόμο, ασχέτως αν ανήκουν -τα βενζινάδικα- σε δίκτυα 4-5 διαφορετικών εταιρειών ; …..


Τώρα πλέον η Αγορανομία υπάρχει μόνο για να ελέγχει αν οι ζυγαριές κλέβουν και για να κάνει διαπιστώσεις που τις ακούμε τα βράδια από τα μεγκάλα κανάλια.
Επίσης, η αγορανομία υπάρχει για να μας στέλνει σε απόσταση 10χλμ από το σπίτι μας για να βρούμε φθηνότερα καύσιμα (κατά 2-3 σεντς *).


Ειδικότερα, από την 1/1/2000 (: simitis period) η Υπηρεσία αντικαταστάθηκε από τον ΕΦΕΤ (!!!!) με τα γνωστά καθημερινά αντιμετωπιζόμενα, για τον Πολίτη.
Μια άλλη Υπηρεσία που πήγε “αδιάβαστη”, την ίδια περίοδο του τιτανοτεράστιου, ήταν αυτή των Αστυκτηνίατρων, όπου οι υπηρεσίες τους προς τους πολίτες καλύφθηκαν από την Νομαρχία ….

Στο σημείο αυτό όμως θα παραθέσω την άποψη που είχε εκφραστεί τους καιρούς της κατάργησης των υπηρεσιών, όπου σύμφωνα με αυτή “αλλιώς μετρά για τον παρανομούντα έμπορο η παρουσία ενός ελεγκτή αστυνομικού” (βλ. εδώ : http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=117874)
(* αναφέρω σεντς και όχι λεπτά, καθώς το ευρώ, ΔΕΝ είναι Ελληνικό νόμισμα. Κατά πολλούς δε, δεν είναι καν νόμισμα. Και συμφωνώ)
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...