6 Αυγ 2013

J.J. Cale

Rock Ιστορίες με τον Ηλία Σελιμά - J.J. Cale

Θεωρήθηκε σαν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε το πασίγνωστο πια drum machine, με τέτοιο τρόπο μάλιστα που μια τέτοιου είδους τεχνική καθιερώθηκε έκτοτε. Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτό είναι ιστορία που μένει στον καθένα που θα την διαβάσει, να την ερμηνεύσει και να την ενστερνιστεί με τέτοιο τρόπο που θα ήταν πιο διδακτικός ή έστω πιο ενθαρρυντικός για το πως μπορείς να κρατήσεις το όνειρό σου ζωντανό.


Την εποχή που ηχογραφούσε το Naturally, το παρθενικό του album, είχε ελάχιστα χρήματα, το υλικό καθυστερούσε να ηχογραφηθεί κι αυτό γιατί κυρίως στηριζόταν στο ότι ήταν ηχολήπτης και μπορούσε να χρησιμοποιεί το studio παρά στο ότι ήταν μουσικός και δούλευε το επερχόμενο Lp του. Μην έχοντας λοιπόν χρήματα που θα του εξασφάλιζαν session μουσικούς, ήταν αναγκασμένος να τα κάνει όλα μόνος του. Κάπως έτσι "αναγκάστηκε" να χρησιμοποιήσει και το drum machine, προσπαθώντας να κρατήσει το όνειρό του ζωντανό.


 Χρησιμοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο που κατέληξε να γίνει "τάση" στα μουσικά δρώμενα, αφήνοντας πολλούς άφωνους γιατί κάτι τόσο τετράγωνο εναρμονίστηκε σε κάτι τόσο φυσικό και γνήσιο.Τελικά σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις...αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς μένοντας πιστός σ αυτά που πιστεύεις...

Το περίεργο με την δουλειά του είναι πως η αναγνώριση ήρθε από τις διασκευές που έκαναν άλλοι καλλιτέχνες στα τραγούδια του. Πολλοί από εμάς και μέσα σε αυτούς και γω φυσικά, πρώτα ανακαλύψαμε τις διασκευές και μετά τις original εκτελέσεις... Αναφορικά θα πω μερικά τραγούδια όπου πίσω από το καθένα κρύβεται μια διαφορετική ιστορία:

After Midnight - Eric Clapton
Cocaine - Eric Clapton
Call Me The Breeze - Lynyrd Skynyrd

Την εποχή που σκεφτόταν να γυρίσει πίσω στη Tulsa και ν αλλάξει επαγγελματική πορεία, καθώς τόσο ως session μουσικός όσο και σαν ηχολήπτης δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία , ήρθε ο Eric Clapton να διασκευάσει ένα τραγούδι του, το After Midnight, και κατά κάποιο τρόπο μπορείς να πεις πως αυτός ο μύθος έμεινε στο μονοπάτι που του είχε οριστεί από τη μοίρα να περπατήσει..

http://www.youtube.com/watch?v=zcF1kvlYkrM
http://www.facebook.com/RockIstoriesMeTonEliaSelima
http://www.e-tetradio.gr/ar9350el_ripjjcale.html

Πηγή : www.facebook.com/RockIstoriesMeTonEliaSelima

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...