22 Αυγ 2013

Joerg Asmussen>Ειδική αποστολή στην Αθήνα

Από τον Γιάννη Αγγέλη
 Το ότι θα υπάρξει συμπληρωματικό δανειακό πακέτο με παράλληλη “επιμήκυνση” του μνημονίου για την Ελλάδα, το ξεκαθάρισε από χθες στους γερμανούς ψηφοφόρους ο κ. Σόιμπλε ξαναπαίρνοντας έτσι την πολιτική πρωτοβουλία προεκλογικά από τον κ. Στάϊνμπρουκ του SPD.

Το πως θα γίνει αυτό θα το ξεκαθαρίσει με την ΤτΕ και την Κυβέρνηση σήμερα ο κ. Ασμουσεν, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και πιθανός υπουργός οικονομικών στην νέα κυβέρνηση της κας Μέρκελ στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η κίνηση μάλιστα αποκτά μια πρωτοφανή δυναμική καθώς γίνεται πολύ πριν έρθει η τρόικα στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας η ΕΚΤ για πρώτη φορά τόσο φανερά την πρωτοβουλία.

Η συνάντησή του με τους κ.κ. Στουρνάρα και Προβόπουλο δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις καθώς ο σχεδιασμός για το τρίτο πακέτο είναι έτοιμος από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ευρωζώνη δεσμεύθηκε πολιτικά έναντι του ΔΝΤ, ότι θα κάνει ότι χρειασθεί με ένα νέο συμπληρωματικό δάνειο – υπολογίζεται μεταξύ 12 και 14 δισ. ευρώ – για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Με την προϋπόθεση βέβαια να σωθούν τα προσχήματα και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 από την ελληνική κυβέρνηση.

Η “έκπληξη” στο ταξίδι του κ. Άσμουσεν έχει να κάνει με την άτυπη συνάντησή του με έλληνες επιχειρηματίες σε ένα γεύμα που έχει αναλάβει να οργανώσει ο κ. Ζανιάς ο πρόεδρος της ΕΤΕ αλλά και της ΕΕΤ.

Τα ονόματα των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν είναι από τα πιο “βαριά” του ελληνικού επιχειρείν και όλοι τους πήραν μέρος στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τριών από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Ο λόγος όμως της παρουσίας τους έμμεσα μόνο έχει να κάνει με την συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς.

Η κλειστή συνάντηση με τον κ. Άσμουσεν έχει να κάνει με την διερεύνηση από την πλευρά του γερμανού τραπεζίτη/πολιτικού – έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες – ενός σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο οποίο η γερμανική πλευρά και η ΕΚΤ θέλουν να γνωρίζουν το κατά πόσο οι έλληνες επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν αναλαμβάνοντας μέρος του ρίσκου με ισχυρές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η διερευνητική συνάντηση θα έχει ανεπίσημο χαρακτήρα εξ ού και η επιλογή να οργανωθεί με την μορφή γεύματος από τον “φίλο” του κ. Ασμουσεν τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών τον κ. Ζανιά.

Άλλωστε το σχέδιο αυτό θα χρειασθεί την στήριξη των ελληνικών τραπεζών και τα όρια αυτής της δυνατότητας ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Το τρίγωνο πάντως της πρωτοβουλίας περιλαμβάνει επιχειρηματίες, τράπεζες και ... την νέα γερμανική κυβέρνηση με τις πλάτες της ΕΚΤ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η τρόικα περνάει στο περιθώριο.

Κάθε άλλο τόσο η θέση του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν θα εξακολουθήσουν να είναι εκείνη του “φύλακα” της επιμήκυνσης του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει το συμπληρωματικό δάνειο.

Το κρίσιμο όμως στοίχημα θα είναι η ανάκαμψη και στο επίπεδο αυτό τράπεζες και έλληνες επιχειρηματίες καλούνται να προσδιορίσουν τον ρόλο τους από τώρα.

Το ποιοι επιχειρηματίες θα είναι στο γεύμα σήμερα θα είναι σημαντικό. Το πιο σημαντικό όμως θα είναι ποιοι θα μείνουν σ΄ αυτό όταν ο κ. Άσμουσεν ξεκαθαρίσει τους όρους συμμετοχής από εδώ και πέρα...


Πηγή:www.capital.gr

capital.grΠηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...