19 Ιαν 2014

Πιο εύκολα οι επιδοτήσεις σε νέους αγρότες


Τράτσα Μάχη
 Αίρονται τα εμπόδια για την εγγραφή νεοεισερχόμενων αγροτών στο Μητρώο
 
Οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα θα μπορούν ευκολότερα να πάρουν τον τίτλο του επαγγελματία αγρότη. Σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 40, παρ. 3) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, για τα δύο πρώτα χρόνια δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών το εισοδηματικό κριτήριο (35% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτική ενασχόληση), ενώ δεν θα απαιτείται να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Στόχος είναι η άμεση ένταξή τους σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Μοναδική προϋπόθεση που θέτει η προτεινόμενη διάταξη είναι ο νέος αγρότης να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα πρέπει να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στα μητρώα του ΟΓΑ και ότι για τον σκοπό αυτό εντός έξι μηνών θα υποβάλει προς τον ασφαλιστικό οργανισμό σχετική αίτηση εγγραφής με επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Τα ίδια θα ισχύσουν και για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την αλιεία.

Επίσης, με το άρθρο 56 θεσμοθετούνται οι περίφημες Αγορές Παραγωγών (Farmers Markets) με στόχο τη μείωση της ψαλίδας στις τιμές από το ράφι στο χωράφι μέσω της απευθείας πώλησης των προϊόντων και της παράκαμψης των μεσαζόντων.

Οι παραγωγοί που θα δραστηριοποιούνται σε αυτές θα πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Επίσης θα πρέπει να παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Περιφερειακή Ενότητα όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών ή στις όμορες περιφέρειες. Δικαίωμα συμμετοχής δεν θα έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών. Οι αγορές αυτές θα λειτουργούν το Σάββατο, εκτός εάν τοπικές ιδιαιτερότητες επιβάλλουν τη λειτουργία τους άλλη εργάσιμη ημέρα.

Μόνο επιστήμονας θα συνταγογραφεί φυτοφάρμακα

Το θεσμικό πλαίσιο διακίνησης και εμπορίας φυτοφαρμάκων αλλάζει. Για πρώτη φορά η συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται από ειδικό επιστήμονα. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 44 (παρ. 4), η εμπορία γεωργικών φαρμάκων θα επιτρέπεται μόνο από ειδικά καταστήματα τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και θα διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα. Ως τέτοιος ορίζεται γεωπόνος πτυχιούχος ΑΕΙ και τεχνολόγος γεωπονίας πτυχιούχος ΤΕΙ ή κάτοχος ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχης ειδικότητας σχολής του εξωτερικού.

Για την πώληση των γεωργικών φαρμάκων τα καταστήματα εμπορίας θα μπορούν να διαθέτουν και υπάλληλο - πωλητή, επιπλέον του υπεύθυνου επιστήμονα, ο οποίος και αυτός θα πρέπει να είναι γεωπόνος ή τεχνολόγος γεωπονίας ή κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης υπευθύνου εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. Ο υπεύθυνος επιστήμονας και ο υπάλληλος - πωλητής γεωργικών φαρμάκων θα είναι υπεύθυνοι για την ορθή εκτέλεση της συνταγής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Υποχρεωτικός ο ιδιώτης κτηνίατρος εκτροφής

Για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων και την παραγωγή ασφαλών προϊόντων καθιερώνεται ο κτηνίατρος εκτροφής. Ειδικότερα, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ιδιώτη κτηνιάτρου της επιλογής τους, ο οποίος θα ορίζεται ως κτηνίατρος εκτροφής. Η έναρξη και λήξη της συνεργασίας τους θα γίνεται με έγγραφη δήλωση προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Στον κτηνίατρο εκτροφής θα ανατίθεται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές και η εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων και κατά περίπτωση η εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των ζώων.

Πλήρης ασφάλιση σε είδη που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους

Εως σήμερα η ασφάλιση των προϊόντων φυτικής παραγωγής που καλλιεργούνται δύο φορές τον χρόνο (επίσπορες καλλιέργειες), σε περιοχές όπου το επιτρέπουν οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, δεν είναι πλήρης έναντι των καλυπτόμενων κινδύνων από τον ΕΛΓΑ στην περίπτωση που και για τις δύο περιόδους το άθροισμα της ασφαλιζόμενης αξίας υπερβαίνει το όριο των 70.000 ευρώ.

Συνεπώς, οι αγρότες που ασκούν επιχειρηματική δράση δύο φορές κατ' έτος με διπλά καλλιεργητικά έξοδα και διπλούς φυσικούς κινδύνους, παθήσεις και ασθένειες μένουν ακάλυπτοι για τη μία από τις δύο καλλιέργειές τους.
Με τη ρύθμιση που προτείνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αίρεται αυτός ο περιορισμός ώστε να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.

Παραχώρηση ακινήτων για κτηνοτροφική χρήση

Απλοποιείται η διαδικασία παραχώρησης ακινήτων, έως και 8 στρεμμάτων, χωρίς δημοπρασία σε αγρότες για την ανέγερση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 47 (παρ. 2β), αυτό θα γίνεται με απόφαση του περιφερειάρχη. Μάλιστα, κατ' εξαίρεση θα μπορεί να παραχωρείται ακίνητο μεγαλύτερο των 8 στρεμμάτων, εφόσον επιβάλλεται από τα όρια αρτιότητας που ισχύουν στην περιοχή όπου βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο. Το τίμημα θα ορίζεται βάσει της μισθωτικής αξίας του ακινήτου, όπως προσδιορίζεται από την αρμόδια ΔΟΥ. Εφόσον καταθέσουν αίτηση περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για παραχώρηση χρήσης του ίδιου ακινήτου, θα διενεργείται δημοπρασία.

Τα «κόκκινα δάνεια» της παλαιάς ΑΤΕ

Οσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» της παλαιάς Αγροτικής, η ρύθμιση που υπήρχε όταν το νομοσχέδιο είχε πρωτοπαρουσιαστεί αφαιρέθηκε, καθώς αναμένεται ευρωπαϊκή έγκριση. Στην περίπτωση που αυτή έρθει ώς την επόμενη Πέμπτη, οπότε το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα προστεθεί με τροπολογία. Διαφορετικά η σχετική ρύθμιση αναμένεται ότι θα περάσει σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών εκτιμάται ότι φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και αφορούν περίπου 10.000 αγρότες.

Απεσύρθη διάταξη για τα δελφινάρια
Τη διάταξη που προέβλεπε αδειοδότηση ζωολογικών κήπων για παραστάσεις με αιχμάλωτα άγρια ζώα απέσυρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης ύστερα από αντιδράσεις φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Ιανουαρίου 2014Πηγή : http://www.tovima.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...