Δεν έχουν τέλος τα...χτυπήματα στον περιφερειακό Τύπο από την κυβέρνηση. Σαν να μην έφταναν τα γνωστά τερτίπια με την κρατική διαφήμιση από την οποία οι περιφερειακές εφημερίδες παιρνουν...ψίχουλα ήρθε να προστεθεί και η...χαριστική βολή με την πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες όλων των φορέων του δημοσίου! Ναι, με δήθεν...εκσυγχρονισμό για τη δημοσίευση μόνο στο δίκτυο (στις ιστοσελίδες των φορέων) που μόνο την πληροφόρηση και τη διαφάνεια δεν υπηρετεί βάζει ταφόπλακα στις περιφερειακές εφημερίδες της χώρας!
Με αφορμή τη διάταξη όλες οι δημοιογραφικές ενώσεις, οι ενώσεις Τύπου και οι φορείς υπογράφουν διαμαρτυρία για την επαπειλούμενη νέα απόπειρα απαξίωσης του περιφερειακού Τύπου και ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη άρσης της υποχρέωσης του Δημοσίου ν’ ανακοινώνει μέσω του Τύπου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Χαριστική βολή στον χειμαζόμενο τοπικό/περιφερειακό Τύπο αποτελούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, που παρουσίασε παραμονές Χριστουγέννων (σ/Τ 23/12/2013) ο υπ. Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Με αυτές προβλέπεται η πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες όλων των φορέων του δημοσίου.
Έτσι και με την προοπτική της δημοσίευσης στην οικεία, κρατική ιστοσελίδα επιχειρείται ξανά η απαξίωση του Τύπου, και δη του περιφερειακού/τοπικού, ως το μέσο εκείνο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της μαζικής επικοινωνίας, υπηρετώντας την ενημέρωση και τη διαδραστικότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και όπου ομιλείται η ελληνική.
Προηγήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών με παρόμοιους ισχυρισμούς και δικαιολογίες, που είχε όμως ως αποτέλεσμα τον περιορισμό έως την πλήρη εξαφάνιση της δημοσιότητας στην υποχρέωση της ανακοίνωσης των στοιχείων ΑΕ & ΕΠΕ.
Πέραν αυτών, οι προβλέψεις του νέου σ/ν βρίσκονται σε ευθεία αντίφαση με την προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία διατάξεων του ν.3548/2007, με την οποία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής σχεδόν σε όλες τις δημοσιεύσεις του Δημοσίου.
Με δεδομένους τους δεσμούς των τοπικών κοινωνιών με τον Τύπο τους και το ρόλο που αυτός διαδραματίζει πάντοτε και σήμερα, υπηρετώντας τις αξίες της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της τοπικότητας και υπ’ αυτή την έννοια της άσκησης του δημοσίου ελέγχου, ζητάμε ν’ αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις από το σ/ν για τις δημόσιες συμβάσεις.
Καλούνται οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων να υποστηρίξουν το αίτημα αυτό, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται για κλαδικό ζήτημα αλλά για πολιτικό πρόβλημα.
Με την από κοινού υποστήριξη του αιτήματος από εκδότες και εργαζόμενους υπογραμμίζεται η κατηγορηματική αντίθεση όλων στην επαπειλούμενη κίνηση."

Για τα ΔΣ

      ΣΗΠΕ                  EIET              ΣΙΕΠΤ                 ΕΔΙΠΤ
  Ο Πρόεδρος         Ο Πρόεδρος       Ο Πρόεδρος        Ο Πρόεδρος
   Β. Αθανασίου     Φ. Ζουρόπουλος   Λ. Μελετιάδης     Κ. Καλύβας

ΠΟΕΣΥ                   ΕΣΗΕΜΘ           ΕΣΗΕΘΣτΕΕ       ΕΣΗΕΠΗΝ         ΕΣΠΗΤ
 Ο Πρόεδρος                Ο Πρόεδρος           Ο Πρόεδρος          Ο Πρόεδρος      Ο Πρόεδρος
     Γ. Σαββίδης          Μ. Βοϊτσίδης             Γ. Πέτρου            Κ. Κορτέσης      Θ. Μπερεδήμας