27 Ιαν 2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ 1/1/2014 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 01/01/2014 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
(Ενημερωτική προώθηση από τον "Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου")
Οι πληροφορίες που αναγράφονται κατωτέρω έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε πολλές περιπτώσεις αναμένονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο. Για την ακριβέστερη εφαρμογή τους απευθυνθείτε στους συνεργάτες σας λογιστές φοροτεχνικούς.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
  1. Καταργήθηκε η θεώρηση όλων των βιβλίων και στοιχείων (Δελτία Αποστολής κτλ). Τυχόν αποθέματα θεωρημένων παραστατικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι εξαντλήσεως  τους.
  2. Καταργήθηκαν όλα τα πρόσθετα βιβλία (βιβλίο κίνησης πελατών - πόρτας, ασθενών, γυμναστηρίου, θεραπευτηρίου, εκπαιδευτηρίου)
  3. Από τον Φεβρουάριο του 2014 και κάθε 15η του μήνα θα υποβάλλονται μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών για διασταυρώσεις  στην ΓΓΠΣ, σήμερα λειτούργει πιλοτικά και από τον Φεβρουάριο του 2014 υποχρεωτικά με τα αντίστοιχα πρόστιμα από την μη υποβολή .(αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος )
  4. Από 01/01/2014 δεν αναγνωρίζεται δαπάνη (αγορές εμπορευμάτων, έξοδα κα) άνω των 500,00 ευρώ, εφόσον δεν εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπέζης ή με κατάθεση σε λογαριασμό του εκδότη του στοιχείου ή με επιταγή. Υποχρεωτικά ο λογιστής θα πρέπει στο τέλος του χρόνου και κατά την συμπλήρωση της ετήσιας φορολογικής δήλωσης να αφαιρει από τις Αγορές ή τις Δαπάνες όσα παραστατικά δεν έχουν εξοφληθεί με τον παραπάνω τρόπο. Για το λόγο αυτό υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να πληρώνουν μέσω τραπέζης με κατάθεση ή επιταγή όλα τα τιμολόγια τους που είναι πάνω από 500,00 ευρώ να συρράπτουν τα αποδεικτικά αυτά πληρωμής πίσω από κάθε παραστατικό. Επειδή κατά την ενημέρωση των τιμολογίων στα βιβλία ενδεχομένως να μην έχει πληρωθεί ο προμηθευτής  η επιχείρηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να ελέγχει την ορθότητα της παραπάνω διαδικασίας. Αυτό ισχύει και σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης κάθε τέτοιου τιμολογίου.
  5. Καταργήθηκε το Δελτίο Αποστολής ως παραστατικό διακίνησης και αντί για αυτού πλέον οι επιχειρήσεις πρέπει να εκδίδουν ένα έντυπο ως συνοδευτικό των εμπορευμάτων που θα το ονομάζουν όπως επιθυμούν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποδεικνύουν και να διατηρούν αντίγραφο όπου να αποδεικνύεται με κάθε δυνατό τρόπο το πραγματικό γεγονός και την ορθότητα της συναλλαγής (συμφωνητικά παραγγελίες εντολές κ.α.). Η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να μην εκδώσει κανένα συνοδευτικό μεταφοράς εμπορευμάτων και να αποστείλει τα εμπορεύματα στον πελάτη της με Τιμολόγιο Πώλησης ή Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 01/01/2014
  1. Η μη υποβολή δήλωσης μηδενικής ή πιστωτικής καθώς και η τροποιητική δήλωση αυτών για ΦΠΑ, ΕΙΣΟΔΗΜΑ, VIΕS, ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΩΝ, ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΜΗΤΡΩΟΥ και Ε9, έχουν πρόστιμο 100,00 ευρώ για την πρώτη δήλωση, 200,00 ευρώ για την δεύτερη δήλωση και 400,00 για την τρίτη δήλωση και εφεξής.
  2. Η μη υποβολή χρεωστικών καθώς και η υποβολή τροποποιητικών χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ, ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών, φόρου ελεύθερων επαγγελμάτων, φόρου εργολάβου κ.α) έχει πρόστιμο 1.000,00 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και 2.500,00 για όσους έχουν Γ΄ Κατηγορίας. Τα παραπάνω πρόστιμα διπλασιάζονται εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός 5 (πέντε) ετών και τετραπλασιάζονται αν αυτό συμβεί για τρίτη και περισσότερες φορές.
  3. Η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείου δηλαδή απόδειξης λιανικών συναλλαγών ή τιμολογίου πώλησης επισύρει πλέον πρόστιμο ύψους 1.000,00 ευρώ χωρίς δικαίωμα συμβιβασμού για όσους τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και 2.500,00 για όσους έχουν Γ΄ κατηγορίας βιβλία. Σε περίπτωση εντός πέντε (5) χρόνων η παράβαση επαναληφθεί για δεύτερη φορά το πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση τρίτης επανάληψης εντός πενταετίας τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  1. Όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό πρέπει από 7/1/2014 να τηρούν υποχρεωτικά και το ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ το οποίο ενημερώνεται πριν από κάθε αλλαγή ωραρίου ή ρεπό ή για οποιαδήποτε μεταβολή της σύμβασης εργασίας. Δηλαδή πλέον δεν επιτρέπεται ούτε δικαιολογείται ή οποιαδήποτε αλλαγή των ημερών και της ώρας εργασίας του κάθε εργαζομένου χωρίς να έχει συμπληρωθεί το ανωτέρω βιβλίο (δηλαδή δικαιολογίες του τύπου ο εργαζόμενος άργησε να έρθει και γι αυτό δουλεύει ακόμα ή έκανε το ρεπό του χθες και δουλεύει σήμερα … τέλειωσαν).
  2. Επιβάλλεται πρόστιμο από 7/1/2014 10.550,00 ευρώ ανά εργαζόμενο, εφόσον δεν συμπεριληφθεί στην υποβαλλόμενη ΑΠΔ (δήλωση μισθοδοσίας στο ΙΚΑ)
  3. Πρόσληψη εργαζομένου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον δεν έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα και σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνει εργασία πριν την οριστική υποβολή της πρόσληψης του στον ΟΑΕΔ και στο ΣΕΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι είναι και σε ισχύ η επιβολή προστίμου 10.550,00 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο στις επιχειρήσεις.
Όπως προκύπτει από τις ανωτέρω ενδεικτικές αλλαγές που έχουν επέλθει, καθώς και από τα πρόστιμα που απειλούν τις επιχειρήσεις, συμπεραίνουμε ότι επιβάλλεται πλέον η οργάνωση, η σχολαστικότητα και η υπευθυνότητα από όλες τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν άριστη συνεργασία με τους λογιστές τους, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα παραπάνω πρόστιμα με δική τους ευθύνη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΗΡΑΣ
τηλ. 22860 33939 fax 22860 34286
EmailΣυλλόγου: slthiras@yahoogroups.com
Email Διοικητικού Συμβουλίου: staff_slthiras@yahoogroups.comΠηγή www.sifnaiko-fos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...