25 Ιαν 2014

Η ΣΕΡΙΦΟς ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟς ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟς

γράφει και επιμελείται ο γιάννης γούναρης 

Με αφορμή μια επιστολη  απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΕΡΙΦΟΥ που απευθύνεται σε όλους τους Σερφιώτες και Σερφιώτισες , απο όπου προκύπτει ότι ο δήμαρχος ΑΝΤΩΝΗς ΑΝΤΩΝΑΚΗς  διέγραψε χρέη παρελθόντων ετών σε βάθος πενταετίας προκαλώντας μεγάλες και έντονες αντιδράσεις από τους δημότες του νησιού  για το κατά πόσον είναι νόμιμο μιας και ο νόμος τον καλύπτει μεν  αλλά με προυποθέσειςπου αφορούν  την διαφάνεια και το δημοσιονομικό κόστος για τον δήμο Σερίφου Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΙΚΗς ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗς ...κύριος Θοδωρής Χρυσολωράς αναφέρει στην επιστολή του 

Στις 19 Δεκεμβρίου 2013 στην τελευταία έκτακτη και βεβιασμένη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής για το 2013 με την λήξη του οικονομικού έτους και με την ευκαιρία των ανατροπών και των αναλήψεων υποχρεώσεων , ο Δήμαρχος εισηγήθηκε και η πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής ψήφισε την διαγραφή του 50 τοις εκατό των οφειλών παρελθόντων ετών από τον δήμο τα οποία ανέρχονται στο τέλος του 2013 σε 1.600.000ευρώ

 Οι οφειλές αυτές αφορούν την προηγούμενη και την σημερινή δημοτική αρχή .Έτσι στον προϋπολογισμό του 2014 το υπόλοιπο των ανείσπρακτων οφειλών θα εμφανίζεται στις 800.000 αντί των 1.600.000ευρώ .

Η δικαιολογία του δημάρχου ήταν ότι αυτό προέκυψε κατά την μεταφορά δεδομένων από χειρόγραφη σε ηλεκτρονική μορφή .Η διαγραφή έγινε χωρίς συζήτηση ενημέρωση και απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αλλά με εντολή του δημάρχου και από την ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών με την οποία ο δήμος συνεργάζεται .

Ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Θ.Χρυσολωράς καταψήφισε αυτήν την απόφαση η οποία φαίνεται πως αποτελεί δώρο του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας σε όσους τους στήριξαν στις εκλογές του 2010 προκειμένου να τους να έχουν την στήριξή τους εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2014.

Η υπόθεση της παραγραφής φαίνεται πως θα έχει  και συνέχεια αφού είναι μια συνειδητή επιλογή του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου .Είναι γνωστό στον δήμαρχο και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ότι οι απαιτήσεις  του δήμου από τέλη φόρους δικαιώματα και προσωπική εργασία παραγράφονται μετά τη πενταετία  .

Με δύο λόγια όσοι μέσα σε 5 χρόνια δεν πληρώσουν βεβαιωμένα χρέη προς τον δήμο από φόρους τέλη και δικαιώματα παραγράφονται. Η Λαϊκή συσπείρωση αν το θέμα ερχόταν για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με όλα τα στοιχεία θα μπορούσε να συναινέσει κατά περίπτωση σε ρύθμιση χρεών λαϊκών νοικοκυριών του νησιού που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν .

Η λαϊκή συσπείρωση καλεί τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην ψηφίζουν άκριτα ότι τους σερβίρει ο δήμαρχος .Ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου είναι σημαντικός αποφασιστικός και υπεύθυνος ,ο λαός της Σερίφου μας εξέλεξε και μας έστειλε στο δημοτικό  συμβούλιο προσδοκώντας από όλους μας να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα τους αλλά και γενικότερα τα συμφέροντα του δήμου

Λυπάμαι ειλικρινά για την πολιτική ψηφοθηρίας που ασκεί ο κύριος Αντωνάκης ,και χαίρομαι που ο κύριος Θ.Χρυσολωράς κρατά το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου σε  ένα υψηλό και δημοκρατικό σημείο ,με τις τοποθετήσεις του , κοιτάζοντας προς το μέλλον κύριοι του συνδυασμού 
Η Σέριφος ΤΟΥ Μέλλοντός

 Ας Λάβετε με υπόψιν σας  οι πόροι που λαμβάνει η τοπική αυτοδιοίκηση για αντεπεξέλθει στο πρόγραμμά της μειώνονται δραματικά αν τα πράγματα εξακολουθήσουν να συνεχίζονται με τις ίδιες πολιτικές ο επόμενος δήμαρχος θα έχει  μεγάλο πρόβλημα όσοι λοιπόν υποψήφιοι δρέπονται της ευκαιρίας να παρουσιάζουν προγράμματα με αυξημένες παροχές μάλλον θα  κοροϊδεύουν τους δημότες  η θα τους θεωρούν αφελείς  διότι μέχρι σήμερα οι πολιτικές ανάπτυξης στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έδωσε αποτελέσματα παρα μόνον εξαιρέσεις και για μικρά έργα . 

Επιπλέον οι κεντρικές πολιτικές της σημερινής πολιτικής ηγεσίας όσο και της επομένης πάντα με γνώμονα την μνημονιακή πραγματικότητα ,προσανατολίζονται στην ανεξαρτοποίηση της τοπικής αυτό διοίκησης .Με λίγα λόγια οι πόροι που διαθέτει η πολιτεία στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι 3.000.000.000 , τόσα είναι περίπου και τα έσοδα από φόρους και περιουσίας που εισπράττονται μέσω Δ.Ο.Υ και Δ.Ε.Η Όλα αυτά θα μεταφερθούν στους δήμους και από εκεί και πέρα θα τα βγάζουν πέρα μόνοι τους Αυτή η προοπτική θα αποτελέσει και την πυξίδα για κάθε δήμαρχο  στο πως θα διαχειριστεί την περιουσία του δήμου 

Α. Αν επιλέξει την μείωση της φορολογίας  θα χάσει πολύτιμα έσοδα
 Β. Αν επιλέξει την είσπραξη εσόδων για να λειτουργεί ο δήμος με τα σημερινά επίπεδα   θα φανεί αντιπαθής και κακός και φυσικά θα λογοδοτήσει απέναντι στους δημότες μιας και τα χρήματα θα τα εισπράττει πλέον απευθείας από αυτούς Λοιπόν με λίγα λόγια και απλά οι δημότες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ψηλή φορολόγηση και ποιοτικές υπηρεσίες, η χαμηλή φορολόγηση και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες το σενάριο της μεταφοράς της είσπραξης των εσόδων από τους δήμους δεν θα αλλάξει την πολιτική υπερφολόγησης από το σημερινό κράτος απλώς αυτή πλέον θα γίνεται από τους δήμους .Και μιας και οι δημοτικές εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά στο σήμερα και την μνημονιακη πραγματικότητα θα ήθελα να κανω και μια σύσταση σαν απλός δημότης Σερίφου σε όσους αποφασίσουν να πολιτευτούν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ




ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Από τώρα που είναι νωρίς για τις εκλογές, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
1. Πρώτον και κύριον, πρέπει να αγαπάς αυτόν τον τόπο, περισσότερο από την καρέκλα σου, αλλιώς μην κατέβεις καθόλου στις εκλογές. Κάτσε σπίτι σου. Πιο χρήσιμος θα είσαι εκεί.
2. Να έχεις όρεξη και χρόνο και να είσαι έτοιμος να αφιερωθείς στο ρόλο που θα σου αναθέσει ο Σερφιώτης ψηφοφόρος σου. Γιατί κανείς δε σ’ έβαλε να κατέβεις στις εκλογές με το ζόρι. Δική σου ήταν η επιλογή. Αλλιώς ξανασκέψου το.
3. Να έχεις λυμένα τα οικονομικά και επαγγελματικά σου προβλήματα, γιατί ο Δήμος δεν προσφέρεται για να αυξήσεις ούτε τα οικονομικά σου, ούτε τις δουλειές σου. Ο Δήμος δε σου ανήκει, τον υπηρετείς. Άρα υπηρετείς τα συμφέροντα όλου του νησιού, όχι τα δικά σου.
4. Να έχεις μια στοιχειώδη μόρφωση για να μπορείς να διαβάσεις ένα έγγραφο και να καταλάβεις την ουσία του. Πως αλλιώς θα ξέρεις τι να ψηφίσεις στα Δημοτικά Συμβούλια; Εκτός κι αν προτιμάς να είσαι το φερέφωνο του Αρχηγού σου. Τότε όμως δε μας κάνεις. Να πας σπίτι σου. Πιο καλά θα τα καταφέρεις εκεί.
5. Να έχεις γνώση των προβλημάτων του τόπου και επίγνωση των δυνατοτήτων σου. Πρέπει να ξέρεις σε ποιους τομείς μπορείς να βοηθήσεις, πριν υποβάλεις υποψηφιότητα. Αλλιώς άστο καλύτερα. Από θα, ίσως, ναι, όταν… έχουμε χορτάσει. Μας τά παν κι άλλοι πριν από σένα. Βαρεθήκαμε. Θέλουμε αλλαγή.
6. Να έχεις καλή επικοινωνία με τους συμπατριώτες σου. Να είσαι ειλικρινής μαζί τους και να κάθεσαι να τους ακούς με προσοχή. Μοναχός σου διάλεξες αυτή τη δουλειά. Φρόντισε να την κάνεις καλά, αλλιώς άντε σπίτι σου. Εκεί δε θα σε ζαλίζει κανείς.
7. Την ώρα που μιλάς με τους ανθρώπους μη μετράς ψήφους. Και μη φοράς το πλατύ χαμόγελο και τάζεις λαγούς με πετραχήλια, γιατί σας πήραμε χαμπάρι πια. Σας μάθαμε όλους. Σαν ανοιχτό βιβλίο σας διαβάζουμε. Μόνο για ψηφαλάκια μας βλέπετε. Τίποτε άλλο. Αμ δε που θα βρεις την ψήφο μου. Ξου!
8. Να θυμάσαι ότι σαν Δημοτικός Σύμβουλος δεν πληρώνεσαι, εκτός αν γίνεις Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος ή Πρόεδρος. Αυτό σημαίνει ότι είσαι εθελοντής. Άρα το μόνο που μπορείς να διεκδικήσεις είναι η τιμή σου. Μήπως θυμάσαι τι αξία είχε κάποτε η τιμή σ’ αυτό τον τόπο; Αν δε σε βοηθάει η μνήμη σου, μην κάνεις τον κόπο. Κάτσε σπίτι σου που θα σαι άρχοντας με δόξα και τιμή.
9. Αν σκέφτεσαι να εξοντώσεις του πολιτικούς σου αντιπάλους κάντο με αξιοπρέπεια και υγιή ανταγωνισμό. Μεθαύριο θα βρεθείτε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι. Κι εμείς βαρεθήκαμε να σας ακούμε να βρίζεστε στα Δημοτικά Συμβούλια και μετά να πίνετε τα κρασάκια σας όλοι μαζί στο Γιαλό. Δεν αντέχει το πετσί μας άλλους χαμαιλέοντες. Δεν αντέχει το πετσί μας άλλη ξετσιπωσιά και υποκρισία. Όξω οι ψεύτες κι οι υποκριτές.
10. Μην αρχίσεις να μοιράζεις δωράκια και ψεύτικες υποσχέσεις για να αγοράσεις την ψήφο μας. Μην ξοδεύεσαι. Μέχρι τις εκλογές μπορεί να ‘χουμε βάλει κι εμείς μυαλό και να σε μαυρίσουμε. Ευτυχώς που στο παραβάν δε μπαίνουμε μαζί κι έτσι δε μπορείς να ξέρεις αν σε ψήφισα. Χα χα χα σου την έσκασα. Όχι θα κάτσω να σκάσω εγώ για να μου κάτσεις στο σβέρκο εσύ!

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...