4 Μαρ 2015

Με 450 υπαλλήλους λειτουργεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε 48 νησιά ...video...

Στην κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού προσανατολίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το 2015 μετά από ομόφωνη απόφαση των περιφερειακών συμβούλων, καθώς οι υπηρεσίες που λειτουργούν σε 16 από τα 48 κατοικημένα νησιά, στελεχώνονται μόλις με 450 υπαλλήλους, την ίδια στιγμή που οι καταγεγραμμένες ρεαλιστικές ανάγκες αφορούν σε 797 υπαλλήλους. Οι πολιτικές αποφάσεις των τελευταίων ετών που σταδιακά συρρίκνωσαν τους ανθρώπινους πόρους στις υπηρεσίες, φαίνεται πως έχουν προκαλέσει σημαντικά κενά, με αποτέλεσμα, οι υπάρχουσες δυνάμεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για την ανταπόκριση στις ανάγκες των νησιωτών σε κάθε επίπεδο και σε κάθε κλάδο. Σημειώνεται πως το σύνολο των κατοίκων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ανέρχεται σε 302.686 άτομα.

 Εκτάκτως... ενίσχυση με 45 άτομα

 Στην εισήγηση του θέματος προέβη ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος μέσω μίας αναλυτικής αναφοράς, κατέστησε με σαφή τρόπο τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν. “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι η πλέον υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ταυτόχρονα πως, αν σε αυτό το γεγονός συνυπολογισθεί ο παράγων της νησιωτικότητας, τότε γίνεται αντιληπτός, ο βαθμός της δυσκολίας που παρουσιάζεται όσον αφορά στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων των υπηρεσιών. Πρόσθεσε δε, ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης, επιδεινώθηκε μετά από αποχωρήσεις έμπειρων στελεχών κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, αναφέροντας ενδεικτικά πως, το 2011 στην Περιφέρεια υπηρετούσαν 530 υπάλληλοι, ενώ σήμερα, μετά βίας δουλεύουν 450. Οι προσλήψεις στις οποίες στοχεύει να προχωρήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κινούνται στο πλαίσιο της “αξιοπρεπούς λειτουργίας” όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, και η πρόταση των 45 ατόμων, αποτελεί μία “ρεαλιστική αντιμετώπιση” της υφιστάμενης κατάστασης. “Η πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνη της και μόνο με τους πόρους αν δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να τους υλοποιήσει” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Λεονταρίτης, ευελπιστώντας πως, “από μέρα σε μέρα θα έχει στα χέρια της η Περιφέρεια εγκεκριμένο τον οργανισμό λειτουργίας”.

Σχεδόν απαγορευτικός ο έλεγχος σε επιχειρήσεις τους θερινούς μήνες 

 Τα ανωτέρω αριθμητικά στοιχεία μεταφράζονται σε μία σειρά από ανοικτά ζητήματα για το Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, τα οποία εντοπίζονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών στα πεδία του τουρισμού, της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, του πρωτογενούς τομέα καθώς επίσης και στην υλοποίηση και προώθηση τεχνικών έργων, κυρίως δε, στα μικρά νησιά. Ειδικότερα, καθίσταται σχεδόν αδύνατον ο αποτελεσματικός έλεγχος των επιχειρήσεων στον χώρο εστίασης και εν γένει στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απασχολούν πολλά άτομα, αφού στο νησιώτικο χώρο του Νοτίου Αιγαίου, τη θερινή περίοδο τριπλασιάζεται ο πληθυσμός και αυξάνονται σημαντικά οι ενεργές επιχειρήσεις.

“Στον αέρα” οι κοινωνικές ανάγκες και ο πρωτογενής τομέας

 Μεγάλο ζήτημα ανακύπτει και όσον αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων ανακούφισης ευπαθών κοινωνικά ομάδων πληθυσμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί η προσπάθεια κάλυψης των αναγκών στο νομό Κυκλάδων από δύο μόνο υπηρετούντες κοινωνικούς λειτουργούς. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, όπως εξήγησε ο κ. Λεονταρίτης, όταν η χώρα και ως εκ τούτου οι πολίτες, βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Επιπρόσθετα, ντόμινο συνεπειών καταγράφεται και όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, με τους υπηρετούντες γεωπόνους και κτηνιάτρους να χρειάζονται ενισχύσεις, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των 20 λειτουργούντων σφαγείων στα 17 νησιά.

Τα έργα των μικρών νησιών “έρμαιο” της υποστελέχωσης 

Ανησυχία προκύπτει σχετικά και με την υλοποίηση έργων στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα οποία στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους, στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ για την εκτέλεση έργων και μελετών. Ειδικότερα, εκ του Καλλικράτη η Περιφέρεια έχει επιφορτιστεί αυτή την υποχρέωση, δεδομένου ότι σε νησιά – Δήμους με πληθυσμό κάτω των 4.000 ατόμων, συνδρομή μπορεί να παρέχουν μόνον υπηρεσίες της. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η παρουσία της, οφείλει να είναι ουσιαστική σε 21 νησιά, με πολλά εξ αυτών να είναι στις Κυκλάδες, όπως μεταξύ άλλων η Ίος, η Ανάφη, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Κέα, η Μήλος, η Κίμωλος, η Σέριφος, η Κύθνος και η Αντίπαρος. Στο συγκεκριμένο σημείο, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί, πως εξαιτίας της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του νησιώτικου χώρου, καθίσταται δύσκολη η μετακίνηση υπαλλήλων, καθώς παρατηρείται οξύτατο πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Προκύπτει δε, πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, δεν είναι ελκυστικές για μετατάξεις λόγω της προαναφερθείσας ιδιομορφίας του χώρου, λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης.

 Να τεθεί υψηλότερος στόχος

Τη θετική ψήφο τους παραχώρησαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου στην πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, εκφράζοντας παράλληλα, την ανάγκη να διεκδικηθεί μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων, αφού τα 45 άτομα, αποτελούν τη στοιχειώδη ενίσχυση που χρειάζεται η Περιφέρεια. “Είναι γνωστό ότι είμαστε η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της Ελλάδας” τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαχαιρίδης, προτείνοντας στην Περιφερειακή Αρχή “να μην ξεφύγει από τα αιτήματα που προϋπήρξαν τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον τη σημερινή περίοδο”, κατά την οποία, “οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί περισσότερο από ποτέ”. Ο κ. Μαχαιρίδης, υπενθύμισε δε, πως, είχε καταγραφεί η ανάγκη πρόσληψης 250 υπαλλήλων, για τη στελέχωση των υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, με 134 και 116 υπαλλήλους αντίστοιχα. Αναγνωρίζοντας ωστόσο τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ο ίδιος, σημείωσε, ότι η διεκδίκηση 60 ατόμων, θα ήταν μία πρόταση που θα λειτουργούσε προληπτικά προς όφελος του Νοτίου Αιγαίου. Σε ανάλογη παρατήρηση προέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος χαρακτήρισε “τεκμηριωμένη” την εισήγηση της Περιφέρειας, προτρέποντας ωστόσο την Περιφερειακή Αρχή, να διεκδικήσει μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων, από εκείνους που αποφασίζουν με αποκλειστικά αριθμητικά δεδομένα “κλεισμένοι στα γραφεία των Αθηνών”, χωρίς να γνωρίζουν τις ανάγκες και τις δυσκολίες του νησιώτικου χώρου. Παρόμοια σχόλια εκφράσθηκαν και από περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης “Νησιωτική Ανατροπή”, με τον Μιχάλη Κόκκινο να υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι, άλλες περιοχές “όταν διεκδικούν περισσότερα, συνήθως κερδίζουν και περισσότερα”. Τέλος, απουσία της επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Λίλας Καφαντάρη, ο περιφερειακός σύμβουλος, Βαγγέλης Σιγάλας, εξέθεσε τη θέση του Κομμουνιστικού κόμματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά των υπαλλήλων στις υπηρεσίες, καταγγέλλοντας τις πολιτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την νησιώτικη Περιφέρεια. Ψηφίζοντας θετικά, πρόσθεσε να καταγραφεί η παρατήρησή του.
δείτε το βιντεοhttps://www.youtube.com/watch?v=jTZ1vAs2vbg
 Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...