22 Ιουν 2016

"Η ανοδική πορεία του στίβου θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά.

Ο Στίβος χρόνος με τον χρόνο ανεβαίνει όλο και περισσότερο κι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των αθλητών και των σωματείων των ομάδων στους διάφορους αγώνες που παίρνουν μέρος, αλλά και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Επίσης έχουμε δεις πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σωματεία κλασσικού αθλητισμού κάνουν την εμφάνισή τους στο νομό των Κυκλάδων. Σε μία εποχή κρίσης όπου όλα είναι σφικτά οι άνθρωποι του κλασσικού αθλητισμού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και ο νομός μέσα από τον στίβο έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις. Άλλωστε όπως είναι γνωστό σωματεία των Κυκλάδων πλέον δεν αρκούνται στη συμμετοχή σε πανελλήνιους αγώνες, αλλά κάνουν πρωταθλητισμό και βρίσκονται στην ελίτ του κλασσικού αθλητισμού.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάπας βλέπει πως οι προσπάθειες που καταβάλει καθημερινά τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες τους αποδίδουν καρπούς, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι στέκονται δίπλα στους αγώνες του.
Ο κ. Πάπας εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο που επιτελείτε στις Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια, αλλά βέβαια αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν.
θα ήθελα κ. Πάπα να μιλήσουμε για τον κλασσικό αθλητισμό και γενικότερα για τον στίβο. Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία γενική κινητικότητα στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων.
Δ.Π. "Ο στίβος των Κυκλάδων βρίσκεται σε ανοδική πορεία από το 2013 και αυτή η άνοδος συνεχίζεται, όχι βεβαίως χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Τη χρονιά που κλείνει ο κυκλαδίτικος στίβος πανηγύρισε μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα, οι Κυκλάδες φιλοξένησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους πανελλήνιο πρωτάθλημα, διεξήχθησαν με ικανοποιητικό αριθμό αθλητών όλα τα διασυλλογικά πρωταθλήματα στα νησιά μας και δημιουργήθηκαν καινούργια σωματεία.
Ας δούμε πιο αναλυτικά τα θέματα που θίξατε. Πόσο σημαντικό για τον κλασικό αθλητισμό είναι να κατακτούν οι αθλητές κυκλαδίτικων σωματείων μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες;
Δ.Π. "Η κατάκτηση μεταλλίων σε πανελλήνιους αγώνες είναι από μόνη της μια σημαντική επιτυχία, πρώτα για τον αθλητή και τον προπονητή του και στη συνέχεια για το σωματείο του. Φαντάζεστε λοιπόν τη χαρά όλων μας όταν εκτός από τα μετάλλια του πανελληνίου πρωταθλήματος αντρών και γυναικών είχαμε μετά από πολύ καιρό ένα μετάλλιο στις μικρότερες κατηγορίες από την αθλήτρια του Πανναξιακού την Χριστίνα Δάμη που προπονείται στη Μήλο με τον Περικλή Καβαλιέρο. Εδώ θα επισημάνω και τη σημαντική συμβολή του Πανναξιακού που με του υψηλού επιπέδου αθλητές που απέκτησε βοηθά στην προβολή των κυκλαδίτικων σωματείων. Βεβαίως τα μετάλλια δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν αποτελούν απλώς την κορύφωση της δουλειάς που γίνεται στην ανάπτυξη, στις μικρές κατηγορίες και τα φυτώρια και αν δεν σηματοδοτούν την επέκταση του στίβου εκτατικά και εντατικά, δηλαδή περισσότερα σωματεία με περισσότερους αθλητές.
Το πανελλήνιο πρωτάθλημα δεκάθλου και πεντάθλου το οποίο έγινε στη Νάξο τον περασμένο Ιούνιο θεωρήθηκε ως η πιο πετυχημένη διοργάνωση των συνθέτων που έχει γίνει ποτέ. Πού οφείλεται η επιτυχία αυτή;
"Το πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν θα είχε γίνει ποτέ στις Κυκλάδες αν δεν είχαμε την απόλυτη συμπαράσταση και στήριξη από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Μαργαρίτη και βεβαίως τη βοήθεια του Δήμου Νάξου μέσω του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και του κ. Τσολάκη. Μην ξεχνάμε βεβαίως τους αφανείς εργάτες, το Δημήτρη Μανδηλαρά, τον Πέτρο Σιδερή και τον Μανώλη Σαντοριναίο που πρότειναν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν απίστευτες καινοτομίες για πανελλήνιο πρωτάθλημα. Μάλιστα ο Δημήτρης Μανδηλαράς πλήρωσε την αφοσιώση του στην προετοιμασία του αγώνα με τραυματισμό κατά τη διάρκεια του δεκάθλου που του στέρησε μια υψηλή θέση στην τελική κατάταξη".
Θα υπάρξει ανάλογη διοργάνωση και το 2016
Δ.Π. "Θα επιδιώξουμε και το 2016 να διοργανώσουμε ένα ακόμη πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά στην Πάρο, στις 27 ή 28 Μαρτίου θα γίνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα του βάδην. Σε αυτή την προσπάθεια μας αρωγός είναι φυσικά ο κ. Μαργαρίτης και βεβαίως ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα αποτελεί μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης η οποία περιλαμβάνει: Συμβουλές και οδηγίες από τον ομοσπονδιακό προπονητή βάδην στους προπονητές των Κυκλάδων και μύηση στο αγώνισμα αθλητών που έχουν τα προσόντα για το αγώνισμα. Και κυρίως ένα μεγάλο διεθνές μήτινγκ βάδην στα πρότυπα των αντίστοιχων διοργανώσεων του εξωτερικού το οποίο θα γίνεται σε ετήσια βάση και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού αθλητισμού στην Πάρο".
Επειδή αναφερθήκατε στον αθλητικό τουρισμό, πιστεύετε ότι υπάρχουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων που μπορούν να επενδύσουν σε αυτό τον ανερχόμενο τομέα του τουρισμού;
Δ.Π. "Υπάρχουν δύο είδη αθλητικού τουρισμού: Ο αγωνιστικός τουρισμός και ο προπονητικός τουρισμός. Από εμάς εξαρτάται να πείσουμε τους βορειοευρωπαίους ότι οι Κυκλάδες είναι ιδανικός τόπος για αγώνες αλλά και για προπόνηση. Για να το πετύχουμε όμως αυτό χρειάζονται υποδομές, όχι μόνο στάδια και επαρκείς εγκαταστάσεις, αλλά και στελεχωμένα κέντρα υγείας, φυσικοθεραπευτήρια, ανοικτά ξενοδοχεία και επαρκείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθ' όλο το έτος".
Με δεδομένο όμως ότι το μόνο στάδιο που πληροί τις προϋποθέσεις για σωστή προπόνηση είναι το Στάδιο της Νάξου, μήπως ο προπονητικός τουρισμός, όσον αφορά το στίβο θα κατευθυνθεί μόνο στη Νάξο;
Δ.Π. "Αναμφίβολα το καλύτερο στάδιο των Κυκλάδων είναι αυτό της Νάξου, για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι καθώς είναι ένα από τα αρτιότερα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Αναμένουμε όμως την ανακαίνιση του σταδίου της Άνδρου που επίσης είναι εξαιρετικών προδιαγραφών και τη βελτίωση των σταδίων στην Πάρο, τη Μύκονο και τη Μήλο. Αλλά επειδή διαφορετικές ανάγκες πχ οι ρίπτες, από τους δρομείς ή από τους άλτες πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις μπορούμε να δούμε αθλητικές αποστολές να προπονούνται στη Σαντορίνη, στην Κέα ή στην Τήνο. Κάθε νησί έχει τις ιδιαιτερότητες του που θα το οδηγήσουν σε συνεργασία μαζί μας να αναζητήσει τις αντίστοιχες αθλητικές αποστολές και να τις καλέσει για προετοιμασία στο έδαφος του.
Ο αθλητικός τουρισμός σχετίζεται μόνο με το δρομικό κίνημα το οποίο ανθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας;
Δ.Π. "Αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές αγωνιστικού αθλητισμού. Στα πλαίσια μάλιστα της εξωστρέφειας της Iaaf η οποία προτείνει αγώνες και εκτός σταδίων μπορούμε να κάνουμε πολλά. Το έχουμε πει αλλά δεν έχουμε καταφέρει να το υλοποιήσουμε, τα νησιά για παράδειγμα μπορούν να διοργανώσουν αγώνες στις παραλίες, τα περίφημα beach fun run ή beach athletics. Θαυμάσιοι χώροι που προσφέρονται για αγώνες π.χ. ένα διεθνές μίτινγκ ύψους υπάρχουν σε πολλά νησιά μας πχ στη Σαντορίνη, στην Κέα, ή στη Φολέγανδρο όπου η φωτογραφία που θα αποτυπώνει ένα πετυχημένο άλμα ενός άλτη πάνω από τον πήχη θα έχει ως φόντο το απέραντο Αιγαίο και τις κορυφογραμμές των γύρω νησιών".
Ας επιστρέψουμε όμως στα πεπραγμένα του κλασικού αθλητισμού στις Κυκλάδες. Από το 2012 οι Κυκλάδες φιλοξενούν τα διασυλλογικά πρωταθλήματα στην έδρα τους, αυτό το θεωρείτε θετικό για το στίβο;
Δ.Π. "Κατ' αρχήν είναι θετικό να γίνονται οι αγώνες αυτοί στην έδρα μας, εφόσον όμως ικανοποιούνται οι εξής συνθήκες: Ικανοποιητικός αριθμός αθλητών, αξιόλογες επιδόσεις, επαρκή στάδια, θεατές στις κερκίδες και στήριξη από τους Δήμους και την Περιφέρεια. «Διασυλλογικοί αγώνες στις Κυκλάδες» σημαίνει: δυνατότητα για περισσότερες αγωνιστικές ευκαιρίες για όλους τους αθλητές. Στον αντίποδα αν δεν είχαμε αγώνες στις Κυκλάδες θα έπρεπε να μετακινηθούν οι αθλητές των Κυκλάδων στον όμιλο του Πειραιά ή της Ανατολικής Αττικής όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Όπως αντιλαμβάνεστε σε αυτή την περίπτωση το κάθε σωματείο θα συμμετείχε μόνο με τους αθλητές που θα είχαν πιθανότητες να βαθμολογηθούν λόγω του κόστους μετακίνησης. Θυμάμαι κάποια στιγμή, το 2012, διασυλλογικό πρωτάθλημα παμπαίδων – παγκορασίδων Α' στην Άνδρο με τη συμμετοχή 30 αθλητών από τρία σωματεία. Αυτό ήταν ένα θλιβερό θέαμα. Περιμένω στο αντίστοιχο πρωτάθλημα του 2016 να πάρουν μέρος περισσότεροι από 100 αθλητές από 10-12 σωματεία και τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν τους 150, τότε θα είμαι ευχαριστημένος και θα μιλάμε για διασυλλογικό πρωτάθλημα αξιώσεων. Αυτό σημαίνει: επιδόσεις, συναγωνισμός επιπέδου, πλήρη αγωνίσματα. Να επισημάνω δύο ακόμα στοιχεία που θα θεωρώ σημαντικά: Πρώτον, οι αθλητές των Κυκλάδων αγωνιζόμενοι σε έναν αυτοτελή όμιλο αποκτούν τη νοοτροπία ότι ανεξάρτητα από το σωματείο που ανήκουν μετά τον αγώνα που τελειώνει ο ανταγωνισμός αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια χωρίς αντιπαλότητες. Σε αυτό έχει συμβάλει ιδιαίτερα ο τεχνικός σύμβουλος κ. Τσαρτσάλης αλλά και οι προπονητές των σωματείων που έχουν αυτή ακριβώς τη νοοτροπία του «συνανήκειν». Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πάμε σε αγώνες τα δωμάτια δεν μοιράζονται ανά σωματείο αλλά ανά ομάδες παιδιών. Αντίπαλοι δεν είναι οι αθλητές του άλλου σωματείου αλλά όσοι δεν αντιλαμβάνονται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της νησιωτικότητας, όρος προσδιορισμένος από την Ε.Ε. και που σηματοδοτεί τις μόνιμες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Και δεύτερον, αυτόνομος όμιλος σημαίνει διοργανωτική ευελιξία. Δηλαδή οργανώσαμε ένα ξεχωριστό διασυλλογικό πρωτάθλημα συνθέτων σύνθετων των Παμπαίδων – Παγκορασίδων Α΄ και Β’ που δεν προβλεπόταν από τον ΣΕΓΑΣ. Αναβαθμίζουμε τους αγώνες εξασφαλίζοντας πάντα μετάλλια και διπλώματα για τους αθλητές, άλλοτε από τον ΣΕΓΑΣ και όταν αυτό δεν είναι εφικτό τότε με έξοδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων. Είναι σημαντικό να γυρίζει στο σπίτι του το παιδί με ένα μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό του, του δίνει κουράγιο να συνεχίσει την προσπάθεια του.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε τη δημιουργία νέων σωματείων στίβου στις Κυκλάδες. Πού πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό και αν θα έχει συνέχεια.
Δ.Π. " Το 2015 δημιουργήθηκαν τέσσερα νέα σωματεία τα οποία προστέθηκαν στην οικογένεια του κυκλαδίτικου στίβου. Ο Α.Ο. Πάρου, ο Ήφαιστος Θήρας, ο Ποσειδώνας Τήνου και ο Αίαντας Τήνου. Ενώ βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στον ΣΕΓΑΣ τέσσερα ακόμα σωματεία. Πιστεύω ότι ακρογωνιαίος λίθος για την επίσπευση της ίδρυσης σωματείων είναι τα kids athletics που ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει στα δημοτικά σχολεία όλων των νησιών σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και το Υπουργείο Παιδείας. Σαν ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ προβλέπουμε στους αγώνες μας όπως πχ στα Δήλεια, ή στους αγώνες ανάπτυξης να λαμβάνουν μέρος και αθλητές που δεν ανήκουν (ακόμα) σε σωματείο εκπροσωπώντας το σχολείο τους ή το νησί τους. Σας θυμίζω ότι παιδιά από τη Φολέγανδρο, την Αντίπαρο και τη Σέριφο και μαθητές από το γυμνάσιο της Τήνου έχουν αγωνιστεί σε διοργανώσεις μας. Και αυτό μερικές φορές λειτουργεί θετικά ως προς τη δημιουργία σωματείου. Το ζητούμενο τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι η δημιουργία σωματείου, αυτό το θεωρώ νομοτελειακό. Όλα τα κυκλαδίτικα νησιά θα αποκτήσουν σωματεία γιατί έτσι προβάλλεται το νησί τους και προσφέρεται αθλητική διέξοδος στη νεολαία. Το ζητούμενο είναι να στηριχτούν αυτά τα σωματεία και να μην καταλήξουν ανενεργή σφραγίδα χωρίς δράση. Και εκεί χρειάζεται η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.
Δηλαδή όλα εξελίσσονται θετικά για τον κλασικό αθλητισμό στις Κυκλάδες, δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμα και σας στεναχωρούν;
Δ.Π. "Φυσικά και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και τρομερές δυσκολίες. Είναι δυσάρεστο να μην υπάρχει στάδιο στην Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και αυτό έστω το προπονητήριο των 200 μέτρων στα Πευκάκια να έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του χωρίς κάποια προοπτική. Δεν είναι επομένως τυχαίο που ο Ποσειδών Σύρου ουσιαστικά είναι ανενεργός και δεν συμμετέχει σε αγώνες και ο στίβος της Σύρου είναι πλέον ανύπαρκτος. Είναι μεγάλη ντροπή για όλους μας και πρέπει να δούμε από κοινού με τη δημοτική αρχή πώς θα αναδείξουμε τον αθλητισμό στη Σύρο. Κάποτε η Σύρος έβγαζε πρωταθλητές υψηλού επιπέδου. Σήμερα οι δύο εναπομείναντες αθλητές με καταγωγή από το νησί είναι ο Γιώργος Μενής που γυμνάζεται εκτός Σύρου και η Νατάσα Φουτσιτζίδου που ανήκει σε σύλλογο εκτός Κυκλάδων. Δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα τα νησιά και αρκετά στάδια όπως της Άνδρου, της Μήλου και της Μυκόνου παρουσιάζουν προβλήματα.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η συνεργασία με τους κριτές και ιδιαίτερα με την πρόεδρο τους την κ. Λακαταμίτου. Ξέρετε τι σημαίνει να υπάρχουν περισσότεροι από πενήντα εθελοντές που να θέλουν να παρακολουθήσουν σχολή κριτών και να στελεχώσουν το σύνδεσμο κριτών Κυκλάδων και η πρόεδρος να αρνείται τη λειτουργία της σχολής;
Στα προβλήματα θα προσθέσω τη μηδενική στήριξη των Ιερών Μητροπόλεων των Κυκλάδων, της Σύρου και της Νάξου. Σε αντίθεση με άλλες Μητροπόλεις πανελλαδικά που βοηθούν τις εκδηλώσεις του στίβου με χορηγίες οι δύο αυτές μητροπόλεις δεν μας έχουν βοηθήσει, εκτός αν θεωρείται βοήθεια το ποσό των εκατό ευρώ που μας είχαν δώσει πριν από τρία χρόνια για το διασυλλογικό μας πρωτάθλημα.
Ποιες πιστεύετε ότι ήταν οι δικές σας αδυναμίες ή τα λάθη που έχετε κάνει στην τριετή θητεία σας;
Δ.Π. "Δεν πέτυχα όσα ήθελα στον οικονομικό τομέα. Δεν μπόρεσα να βρω χορηγό για να βοηθήσω όσο θα ήθελα τα κυκλαδίτικα σωματεία. Δεν κατάφερα να πείσω τους συντελεστές της τοπικής αυτοδιοίκησης να βελτιώσουν τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές. Απέτυχα – μέχρι στιγμής -στη δημιουργία σωματείων στην Σίφνο και τη Σέριφο. Δεν υλοποίησα – μέχρι το 2015 - κάποιους αγωνιστικούς στόχους, όπως πχ τη συγκρότηση της μικτής ομάδας των Κυκλάδων στις κατηγορίες Παμπαίδων – Παγκορασίδων Α΄ και Παίδων – Κορασίδων".

Ποια θεωρείτε την πιο σημαντική επιτυχία σας τα τρία αυτά χρόνια;
Δ.Π. "Την ομαδικότητα και τη φιλία μεταξύ των αθλητών και των προπονητών όλων των συλλόγων".
Μπορείτε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για τον κλασσικό αθλητισμό στις Κυκλάδες το 2016;
Δ.Π. "Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά. Η πρόβλεψη μου δεν είναι αυθαίρετη αλλά βασίζεται στις εξής παρατηρήσεις: Τα δύο μεγάλα σωματεία των Κυκλάδων, ο Πανναξιακός και ο Α.Ο. Μυκόνου έχουν ενδυναμώσει και θα έχουν δυναμική παρουσία το νέο έτος. Ψηλά θα είναι και ο Α.Ο. Πάρου που έχει ήδη εγγράψει στο στίβο πλήθος παιδιών και η δουλειά της προπονήτριας Μαρίας Τσουκνίδα θα φανεί τη νέα χρονιά. Μάλιστα στο τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα του μαραθωνίου αθλήτρια του ΑΟΠάρου κατέρριψε το ρεκόρ Κυκλάδων στην κατηγορία γυναικών. Επίσης ο Ναξιακός έχει στις τάξεις νέους αθλητές που θα προσφέρουν πολλά και νέα διοίκηση που στηρίζει τον Πέτρο Σιδερή. Ο Ανδριακός ήδη από το 2015 έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης με υψηλούς στόχους και αρκετά παιδιά. Ο Ήφαιστος Σαντορίνης θα είναι η έκπληξη της νέας χρονιάς καθώς διαθέτει ταλέντα σε αρκετά αγωνίσματα. Στο Φιλώτι επιστρέφει η προπονήτρια Κατερίνα Βρούτση και περιμένουμε επιτυχίες, κυρίως στα σπριντ, την αντοχή και τις ρίψεις. Στον Παμμηλιακό δίπλα στον Ιάκωβο έχει προστεθεί ο Μανώλης Μουστάκας ο πανελληνιονίκης αθλητής της αντοχής που έχει αναλάβει να δημιουργήσει φυτώριο στους δρόμους αντοχής. Άφησα για το τέλος τα δύο νέα σωματεία της Τήνου, τον Ποσειδώνα και τον Αίαντα, όχι μόνο γιατί είναι τα σωματεία που δημιουργήθηκαν στο τέλος του 2015. Η εμφάνιση τους στα Δήλεια αλλά και στους αγώνες τριάθλου που διοργανώσαμε στην Τήνο έδειξε ότι διαθέτουν ταλέντα τα οποία από το 2016 θα τα δούμε να συμμετέχουν και σε πανελλήνιους αγώνες. Αυτό που με λυπεί είναι ότι δημιουργήθηκαν δύο στιβικά σωματεία που θα αλιεύουν αθλητές από την ίδια δεξαμενή.
Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει για το μέλλον σε σχέση με την πορεία του αθλητισμού;
Φοβάμαι την επικράτηση απόψεων που δεν βλέπουν τον αθλητισμό σαν κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας αλλά σαν εμπόρευμα το οποίο θα αγοράζει μόνο όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα. Φοβάμαι την αντιμετώπιση του στίβου σαν ένα «προϊόν» που έχει «αξία» μόνο αν μπορεί να πωληθεί".
Ετικέτες: 
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...