14 Ιουν 2016

Η παρουσία της Σερίφου στο «Γνωρίστε τις Κυκλάδες μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια τους»

Με μουσική, τραγούδι, χορό και πάνω απ’ όλα παράδοση, ήταν γεμάτη η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.Τήν Σέριφο εκπροσώπησε η χορευτική ομάδα του Συνδέσμου Σεριφίων
Η πολιτιστική παράδοση των μικρών νησιών των Κυκλάδων παρουσιάστηκε σε μία μεγαλοπρεπή εκδήλωση, με τίτλο «Γνωρίστε τις Κυκλάδες μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια τους», στο κέντρο του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο, όπου ο κόσμος συνέρρευσε, για να παρακολουθήσει, όσα ετοίμασαν οι συνολικά 23 Σύλλογοι, Σύνδεσμοι, Ενώσεις και Αδελφότητες, που απαρτίζουν την ΟΣΥΜΙΚ, προερχόμενοι από 18 μικρά νησιά των Κυκλάδων, την Αμοργό, την Ανάφη, την Αντίπαρο, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια, την Ηρακλειά, τη Θηρασιά, την Ίο, την Κέα, την Κίμωλο, την Κύθνο, τη Μήλο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Μύκονο, τη Σίφνο και τη Φολέγανδρο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιά, ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας , ο πρώην Έπαρχος και Δήμαρχος Κέας κ. Στέφανος Λέπουρας, ο αντιπεριφερειάρχης  Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, η πρώην Δήμαρχος Σερίφου κα Αγγελική Συνοδινού οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Πειραιά κ.κ. Αλεξ. Αργουδέλης και Κυριάκος Σιγαλάκος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου και ο Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης.


«Ο Πειραιάς αποτελείται από εσάς»
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, σημειώνοντας, πως «με ιδιαίτερη χαρά είμαι εδώ, στο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο παραχωρήσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, προκειμένου να γίνει αυτή η εκδήλωση. Έχουμε την επιθυμία να παραχωρούμε το θέατρο  σε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε αυτό το  υπέροχο θέατρο, το στολίδι του Πειραιά και να κάνουν παρόμοιες εκδηλώσεις. Ο Πειραιάς αποτελείται από εσάς. Φτιάχτηκε από νησιώτες, Υδραίους, Χιώτες, Μικρές Μεγάλες Κυκλάδες, Κρητικούς, Μανιάτες, Ηπειρώτες. Ο Πειραιάς είναι μια συνάντηση ανθρώπων που για διαφορετικούς  λόγους ο καθένας, άφησαν τους τόπους τους και ήρθαν στον Πειραιά.

 Έχουμε μια πολύ στενή σχέση με τους νησιώτες ως πόλη, όχι μόνο  λόγω της διασύνδεσης του λιμανιού, αλλά και ως κοινότητες νησιωτών που ζουν στον Πειραιά και είναι χαρά μας που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Να δούμε τον πολιτισμό των Κυκλάδων, τους χορούς και  τα τραγούδια σας.  Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τις παραδόσεις του τόπου μας κι εσείς το κάνετε μέσω του Συλλόγου. Συγχαρητήρια για τη δράση σας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, κ. Πασχάλης Συρίγος, επεσήμανε, ότι «με τη σημερινή εκδήλωση θέλουμε να παρουσιάσουμε τα νησιά μας μέσα από τη παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς και να σας προσελκύσουμε να προγραμματίσετε τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές σας, να τα επισκεφθείτε και να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές, τις ονειρεμένες ακρογιαλιές, τη καταγάλανη, καθαρή θάλασσα, τη παραδοσιακή νησιώτικη φιλοξενία και τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες που έχουν τα νησιά μας.

Το αποψινό μας πρόγραμμα, όπως ανέφερα, είναι η εκτέλεση παραδοσιακών χωρών και τραγουδιών.  Με την ευγενική συμμετοχή νησιωτικών χορευτικών ομάδων από τους Συλλόγους – μέλη της Ομοσπονδίας μας», ενώ τελειώνοντας, ευχαρίστησε από καρδιάς το προσωπικό του Δήμου και του  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.


Καθιέρωση σε ετήσια βάση
Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε, πως «έγινε μία εκδήλωση για την προβολή των νησιών μας. Μία μεγάλη εκδήλωση. Χόρεψαν περίπου 150 παιδιά από τα μικρά νησιά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ήταν για πρώτη φορά τόσο πολύ γεμάτο με κόσμο. Εκείνος, όμως, που έκανε την περισσότερη δουλειά ήταν ο Δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος αγκάλιασε τα νησιά μας, εφόσον, κατά κάποιο τρόπο συνδεόμαστε άμεσα με αυτό το σημείο, δεδομένου, ότι ο Πειραιάς είναι η πύλη εισόδου των νησιωτών στην ηπειρωτική Ελλάδα», τονίζοντας παράλληλα, πως ακόμη και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Αθήνας, έχουν μετεγκατασταθεί το λιγότερο 100.000 νησιώτες, κάτι που δίνει στη δράση αυτή, ακόμα περισσότερη συναισθηματική αξία.

«Από την πλευρά του, λοιπόν, ο Δήμαρχος, έκανε ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να κάνει. Στην ομιλία του, μάλιστα, διότι ήταν παρών στην εκδήλωση και σηματοδότηση την έναρξή της, δήλωσε, ότι αυτή η δράση για τα νησιά των Κυκλάδων καθιερώνεται ως ετήσια και θα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Δημοτικό Θέατρο. Στο λόγο του μάλιστα τόνισε, ότι χωρίς δισταγμό, μετά την πρόταση της Ομοσπονδίας και το αίτημά μας, μας παραχώρησε το θέατρο άμεσα και χωρίς δισταγμό», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, συμπληρώνοντας, πως «είναι μία “προίκα” πολύ μεγάλη για τα νησιά μας, σε έναν πολιτιστικό χώρο, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “κόσμημα” του Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο, «το μόνο μας “παράπονο” είναι, ότι ενώ είχαν κληθεί όλοι οι Δήμαρχοι των νησιών, τα στελέχη της Περιφέρειας, καθώς και των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού, δεν παραβρέθηκε κανένας. Εμείς, κάναμε πράξη μία πρωτοβουλία που αφορά στα νησιά μας. Αναδείξαμε τον πολιτισμό μας, τις χορευτικές μας παραδόσεις, σε μία εκδήλωση, από την οποία φεύγοντας το κοινό, ήταν πραγματικά κατενθουσιασμένος».
Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα», κ. Πέτρος Κουμπλής, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Συρίγος, «έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, με την παρουσία του να λειτουργεί καταλυτικά, με αποτέλεσμα μία εξαιρετική εκδήλωση, που ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και τελείωσε στις 12 τα μεσάνυχτα. Πολύ οργανωμένη, με το πρόγραμμα να μην κάνει “κοιλιά” ούτε για ένα λεπτό. Παρουσιάσαμε στιγμιότυπα απ’ τη ζωή σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, που είναι στην Ομοσπονδία μας. Παρουσιάσαμε εικόνες, βίντεο και δρώμενα, ενώ ο κάθε τοπικός Σύλλογος φρόντισε να ενημερώσει για τα χαρακτηριστικά του νησιού, που εκπροσωπούσε, καθώς και για το πότε ιδρύθηκε».
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...