18 Ιουν 2016

ΑΕΠΙ: καρότο για τα μέλη, μαστίγιο για το νομοσχέδιο

Σε μια προσπάθεια καθησυχασμού η ΑΕΠΙ έστειλε επιστολή στα μέλη της κάνοντας λόγο για «δήθεν» μεταφορά της στην Κύπρο. Πρώτο και, τουλάχιστον, άκομψο σημείο της επιστολής είναι η διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν κανονικά τα οφειλόμενα ποσά του Ιουνίου στους δημιουργούς παρ’ όλες τις αντιξοότητες, και μάλιστα προσαυξημένα και «με τον ίδιο ΑΦΜ από τον οποίο θα συνεχίζουν να τιμολογούνται όσα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται στην Ελλάδα».
Μάλιστα, όπως σημειώνει η διοίκηση της ΑΕΠΙ, παρά το εξαιρετικά «τοξικό» και αφιλόξενο περιβάλλον, τα ποσά αυτά θα είναι προσαυξημένα και λίγο πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ.
Η τοξικότητα, πάντα κατά την επιστολή, οφείλεται στην αποχή των δικηγόρων που δεν έχει επιτρέψει να γίνουν δίκες και να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από τους χρήστες ποσά και «στην ανεκδιήγητη προπαγάνδα από τα Επιμελητήρια χρηστών που παροτρύνουν τα μέλη τους να μην πληρώνουν δικαιώματα γιατί θα αλλάξει ο νόμος». Να σημειώσουμε ότι, παρά την αποχή των δικηγόρων, με εισαγγελικές διατάξεις τα ποσά συνέχιζαν να εισπράττονται.
Στη συνέχεια η επιστολή αναφέρεται στο αναγκαίο μεν, πλην όμως κακό νομοσχέδιο, ενώ σε «προσωπικό» τόνο επί λέξει λέει ότι «η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή έγινε κεκλεισμένων των θυρών για ένα νέο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά σας (!) Δικαιώματα που αποδυναμώνει σε καταστροφικό βαθμό την προστασία των έργων σας, λειτουργώντας αμιγώς υπέρ των χρηστών μουσικής».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν συνεχείς διαβουλεύσεις και με την ΑΕΠΙ, σημεία του δικού της υπομνήματος έγιναν δεκτά, την ίδια στιγμή που σε απόλυτα μυστική συνεδρίαση και με ρήτρες εχεμύθειας η ΑΕΠΙ αποφάσιζε τη μεταφορά της στην Κύπρο.
Στη συνέχεια επικαλείται την ανησυχία των ομόλογων εταιρειών του εξωτερικού (σ.σ. πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εταιρεία με τα μονοπωλιακά, σχεδόν, χαρακτηριστικά της ΑΕΠΙ) για την οικονομική κρίση, που ανέφεραν μάλιστα στην ΑΕΠΙ ότι «αν γίνει κούρεμα κεφαλαίων θα το πληρώσετε εσείς». Το ποιος πλήρωσε στα προηγούμενα κουρέματα και γιατί η ΑΕΠΙ και οι ξένες εταιρείες δεν είχαν τότε ανησυχήσει δεν το διευκρινίζει η επιστολή.
«Δεχόμαστε πιέσεις»
Η ΑΕΠΙ ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο το επέβαλαν οι πιέσεις των χρηστών και όχι η επιβαλλόμενη υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας ή ο επιβαλλόμενος τρόπος ελέγχου και αυτής της τόσο μεγάλου φάσματος Α.Ε. που έχει τη μορφή οργανισμού συλλογικής διαχείρισης.
Δεν αναφέρει στα μέλη της η ΑΕΠΙ ότι δεν συναινεί ούτε στον διορισμό επιτρόπου, όπως προβλέπεται και ισχύει για διάφορους οργανισμούς διαχείρισης κεφαλαίων, αλλά ούτε καν στον έλεγχο με ορκωτούς λογιστές στην περίπτωση καταγγελιών αδιαφάνειας και ατασθαλιών. Εξάλλου, η ΑΕΠΙ σταμάτησε τον προηγούμενο έλεγχο στα οικονομικά της με διάφορα προσχήματα.
Η επιστολή καταλήγει: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εμπεριέχει φωτογραφικές διατάξεις που αποκλειστικό σκοπό έχουν ή να μας κλείσουν ή να παραδώσουν την ΑΕΠΙ σε ξένα συμφέροντα (!).
Αρα, αν δεν διορθωθεί το νομοσχέδιο σύμφωνα με την Οδηγία που ενσωματώνει, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε οιεσδήποτε πρωτοβουλίες επιτρέπουν οι κοινοτικές διατάξεις, με σκοπό να διασφαλίσουμε και τα δικαιώματά σας και τη σωστή λειτουργία της ΑΕΠΙ».
Είναι προφανές ότι το θέμα δεν τελειώνει εδώ, ότι δεν απαντάει και δεν εξηγεί τι ακριβώς έγινε και τι ακριβώς μεταφέρθηκε στην Κύπρο αλλά ούτε γιατί δεν αποδέχεται η ΑΕΠΙ τους διαχειριστικούς ελέγχους.
Το επιχείρημα ότι φταίνε αποκλειστικά οι ξένοι, τα μονοπώλια και οι χρήστες που μόνο αυτούς θέλει να προστατεύσει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι απολύτως πειστικό, όπως ήδη παρατηρούν πολλοί δημιουργοί.
Πηγή : http://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...