10 Ιουν 2016

«Της Παναγιάς χορευτών αχνάρια»: Ένα αφιέρωμα στα πανηγύρια των εορτών της Παναγιάς...VIDEO

Ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στα πανηγύρια που έχουν αφιερώσει οι Έλληνες της επικράτειας στην Παναγία διοργανώνει ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Χοροστάσι»

Ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στα πανηγύρια που έχουν αφιερώσει οι Έλληνες της επικράτειας στην Παναγία διοργανώνει ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Χοροστάσι» το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:30 στο Θέατρο «Δόρα Στράτου», στο Λόφο του Φιλοπάππου (Στάση Μετρό Ακρόπολη).

Ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Χοροστάσι» που προσεγγίζει κάθε χρόνο τις -σχεδόν ξεχασμένες- παραδόσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αφιερώνει τη φετινή του εκδήλωση στο επιβλητικό θέατρο «Δόρα Στράτου», στην Παναγία και στις γιορτές που πραγματοποιούνται προς τιμήν Της, καθώς θεωρούνται από τις μεγαλύτερες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, με  300 χορευτές, 30 μουσικούς και 50 συντελεστές που θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τη σκηνή σε ένα μεγάλο γλέντι, όπως μόνο οι Έλληνες ξέρουν να στήνουν.

Οι γιορτές αυτές, αλλά και τα πανηγύρια που γίνονται κατά τη διάρκειά τους, είναι
συνυφασμένα με τη λαϊκή ζωή και παράδοση των Ελλήνων, η ψυχή των οποίων εκφράζεται μέσα από το χορό και το τραγούδι.

Σε δύο μέρες, παρουσιάζεται ένα μικρό δείγμα αυτών των πανηγυριών, όπως τελούνταν και τελούνται στις γιορτές της Παναγιάς. Το Σάββατο 25 Ιουνίου παρουσιάζονται πανηγύρια από την Παναγία Λιμποχόβου (Τρίκαλα), την Παναγία τη Φιδιώτισσα (Κεφαλονιά), την Παναγία της Γουμένισσας (Κιλκίς), την Παναγία Οδηγήτρια (Κέρκυρα), την Παναγία Καστριανή (Κέα), την Παναγία Φανερωμένη (Νέα Αρτάκη Ευβοίας) και την Παναγία Σουμελά (Πόντος). Αντίστοιχα, την Κυριακή 26 Ιουνίου παρουσιάζονται πανηγύρια από τη Μεγάλη Παναγιά (Σαμαρίνα Γρεβενών), την Παναγία την Εκατονταπυλιανή (Πάρος), την Παναγία Μολυβδοσκέπαστη (Κόνιτσα), την Παναγία την Παντοβλεπούσα (Θάσος), την Ξυλοπαναγιά (Σέριφος), την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα (Κύθηρα) και την Παναγιά Κανάλα (Κύθνος).

O κ. Βελισσαρόπουλος μας εξηγεί τους λόγους που φέτος, ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Χοροστάσι» επέλεξε να παρουσιάσει τα πανηγύρια, αφιερωμένα στην χάρη Της.

Ποια ήταν η έμπνευση για το θέμα της φετινής εκδήλωσης;

Ήταν άνοιξη, όταν- στο πλαίσιο μελέτης μου για ένα άρθρο λαογραφικού περιεχομένου- άρχισα να παρατηρώ ότι, σε κάθε κείμενο που έψαχνα, συναντούσα φράσεις όπως «…η κοινότητα περίμενε κάθε χρόνο τη γιορτή της Παναγιάς…», «…τον δεκαπενταύγουστο, παράλληλα με το λαϊκό προσκύνημα, στήθηκε μεγάλο γλέντι», «…χορός, γλέντι, ιδιαίτερα έθιμα, άφθονο κρασί. Η Ελλάδα τιμά τη γέννηση της Θεοτόκου…», «…το πανηγύρι της Παναγίας ήταν από τις ελάχιστες στιγμές όπου οι Έλληνες ένιωθαν ελεύθεροι…». Έτσι, επιβεβαίωσα ότι η Ελλάδα είναι άρρηκτα δεμένη με τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη γιορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη γιορτή για το Γενέσιον της Θεοτόκου και πολλές άλλες γιορτές, όπου τιμάται η Παναγία και οι οποίες θεωρούνται από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.

Πώς επιλέχθηκαν τα πανηγύρια της Παναγίας που θα παρουσιαστούν;

Στα περισσότερα πανηγύρια της Παναγίας, που θα δείτε να παρουσιάζονται, έτυχε να είμαι και ο ίδιος κοινωνός. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία, ή μάλλον έγινε, γιατί τα πανηγύρια είναι τόσα πολλά, που αναγκαστικά αφήσαμε έξω σπουδαίες γιορτές της Παναγιάς. Ίσως την επόμενη φορά κατορθώσουμε να παρουσιάσουμε και τα υπόλοιπα, πάντα με τη βοήθειά Της!

Τι συμβολίζουν τα πανηγύρια για τους Έλληνες, ποια η σημασία τους;

Είναι λες και όλη αυτή η ανάγκη του εκκλησιασμού, της προσευχής, του γλεντιού, της ψυχικής εκτόνωσης, βοηθά τους συμμετέχοντες ν’ αντέξουν τα δεινά και τις ταλαιπωρίες τους. Με απλά λόγια, οι γιορτές και τα πανηγύρια προσέφεραν και προσφέρουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες- κυρίως οικογένειες και φίλους- να ξεχάσουν ό,τι τους στενοχωρεί, να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να ξεκουραστούν, να ανταμώσουν και να μιλήσουν μεταξύ τους, να γελάσουν και να γλεντήσουν όλοι μαζί.

Ποια η σχέση της θρησκείας με την ελληνική παράδοση; 

Οι χριστιανικές γιορτές και τα πανηγύρια είναι συνυφασμένα με τη λαϊκή ζωή και παράδοση, βρίσκοντας απήχηση στην ελληνική ψυχή που θέλει να εκφραστεί μέσα από το χορό και το τραγούδι. Συνεχίστηκαν ακόμα και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Κατοχής, συμβάλλοντας στην τόνωση της θρησκευτικότητας των Ελλήνων και στην αφύπνιση της εθνικής τους συνείδησης. Συνεχίζονται και στις μέρες μας και μάλιστα, σε κάποιες περιοχές, έχουν ενισχυθεί αρκετά.

Τι θα μπορούσαν να μας διδάξουν αυτά τα πανηγύρια τη σημερινή εποχή;

Τη θρησκευτικότητα, την απλότητα, την παρέα, τη συλλογικότητα, την οικογένεια… Πώς, από το τίποτα και με τίποτα, οι Έλληνες μπορούν και ξέρουν να στήσουν γλέντια που τα θυμούνται για χρόνια ή, καλύτερα, μέχρι την επόμενη φορά που θα ανταμώσουν.

Τι το διαφορετικό έχει αυτή η εκδήλωση από τις προηγούμενες του Χοροστασίου;


Θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε «επίδειξη» φορεσιών και χορών. Αντιθέτως, θέλουμε με απλό τρόπο να μεταφέρουμε στο κοινό εικόνες από τα πανηγύρια της Παναγιάς, αναβιώνοντας πάνω στη σκηνή το κέφι, τη ζωντάνια, τα χαμόγελα, το χτύπημα στην πλάτη, το γλέντι, τον χορό, το πανηγύρι…Πηγή : 
http://www.protothema.gr/
to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...