28 Οκτ 2016

Απροθυμία της κυβέρνησης να προωθήσει την επαναφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 1

Στο… περίμενε βρίσκεται ακόμα η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, για να κινηθούν οι διαδικασίες από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να γίνει η επανένταξη της περιοχής μας στο στόχο σύγκλησης, τον λεγόμενο στόχο 1.

Όπως έκανε χτες γνωστό ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει προθυμία εκ μέρους της κυβέρνησης για να προωθήσει το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα, και για το λόγο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα έχει συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις που υπάρχουν.


Σημειώνεται ότι στα μέσα του μήνα παραδόθηκε στον κ. Χατζημάρκο η έρευνα- μελέτη του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την επανένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τον Στόχο Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, (Στόχος 2) στον Στόχο Σύγκλισης (Στόχος 1) από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο  του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και Χαράλαμπο Λουκαρά αντίστοιχα.

Με τη μελέτη αυτή, το Οικονομικό Επιμελητήριο ανέλαβε να τεκμηριώσει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λανθασμένα έχει ενταχθεί στον Στόχο 2, από το 2008, και θα πρέπει να επανενταχθεί στον Στόχο 1. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τις σοβαρές επιφυλάξεις που εγείρονται σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού του ΑΕΠ που παράγεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που το καθιστά  στατιστικό  στοιχείο ανεπαρκές για να αποδώσει την οικονομική πραγματικότητα στην Περιφέρεια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την έρευνα – μελέτη αναδεικνύονται παράμετροι και χαρακτηριστικά της οικονομίας του Νοτίου Αιγαίου, που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν αναδειχθεί, τα οποία αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και παράλληλα, το μέγεθος της στρέβλωσης της πραγματικότητας.

«Είναι μία εξαιρετική μελέτη, προσθέτει μία νέα ματιά στο θέμα, το πιάνει από μία νέα βάση, δίνει νέα επιχειρήματα και νέα στοιχεία» δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης ενώ σε ότι αφορά τη στάση της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά «Τολμώ να πω ότι σήμερα βλέπω ότι υπάρχει υστέρηση σε ότι αφορά την κυβερνητική πρωτοβουλία γι΄αυτό το θέμα. Η αλλαγή που πρέπει να γίνει έχει τρεις πόλους. Εμάς, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση.

Εμείς κινητοποιούμαστε και ανεβάζουμε τους ρυθμούς μας, οι Βρυξέλλες είναι σε ένα σημείο που είναι ενήμερες και περιμένουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Μέχρι στιγμής αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία δεν την έχω δει. Μου μεταφέρουν από την επιτροπή παρακολούθησης ότι η δήλωση του εκπροσώπου εθνικής οικονομίας δεν ήταν καλή. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα προσπαθήσω μετά τις 28 Οκτωβρίου να δω την ηγεσία των υπουργείων ανάπτυξης και οικονομίας γιατί άλλα περιμέναμε και άλλα συνεννοηθήκαμε και δεν θέλω να έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη. Για εμάς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η αλλαγή του στόχου».
rodiaki.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...