23 Οκτ 2016

Δε δεχόμαστε τελεσίγραφα από την ΕΕ, απαντά για τη CETA η Βαλονία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει προθεσμία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη και της περιοχής της Βαλονίας στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, διαφορετικά η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας θα ακυρωθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της ΕΕ
Ο επικεφαλής της βαλονικής κυβέρνησης Πολ Μανιέτ απέρριψε σήμερα κάθε είδους "τελεσίγραφο" της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Βέλγιο, ώστε να διασφαλιστεί η υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (CETA) με τον Καναδά.
"Η αποστολή ενός τελεσιγράφου δεν είναι συμβατή με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος" είπε χαρακτηριστικά ο Μανιέτ.
οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης του οποίου εμποδίζουν την υιοθέτηση της CETA από την ΕΕ.
Ο Μανιέτ, οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης του οποίου εμποδίζουν την υοθέτηση της CETA από την ΕΕ, τόνισε πάντως ότι "δεν είναι ενήμερος" για κάποιο τελεσίγραφο της ΕΕ στο Βέλγιο.

Νωρίτερα σήμερα η ΕΕ έδωσε διορία στο Βέλγιο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, για να δηλώσει αν θα υπογράψει ή όχι τη CETA. Στη δεύτερη περίπτωση, θα αναβληθεί η σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Όλες οι κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βελγίου, θέλουν την υπογραφή της CETA. Ωστόσο ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών.

Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στον βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, προκειμένου ο καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες, για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.

Αν ο Μισέλ δεν μπορέσει να διαβεβαιώσει τον Τουσκ ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να επιτρέψει στην ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία, τότε η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδά θα αναβληθεί, δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία, παρότι η πηγή ανέφερε ότι ούτε η ΕΕ ούτε ο Καναδάς θέλουν να εγκαταλείψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία ετοιμαζόταν επί χρόνια.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...