19 Οκτ 2016

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων του ΕΟΤ

Νέα απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 για τα ακίνητα του ΕΟΤ, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.
Με την τροπολογία συνεχίζεται η απαλλαγή για τον συγκεκριμένο φόρο, όπως ίσχυσε και τα δύο προηγούμενα έτη, 2014 και 2015, όπως και προ αυτών, τα έτη από 2010 έως 2013 απαλλάσσονταν τα εν λόγω ακίνητα και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Οι απώλειες εσόδων του τρέχοντος προϋπολογισμού από αυτή την εξαίρεση, όπως επισημαίνει στην έκθεση του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα ανέλθουν σε 7,6 εκ. ευρώ.
Η τροπολογία
Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο νομοσχέδιο «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», αφορά σε απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ακινήτων του Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της, «Με την προτεινόμενη ρύθμιση απαλλάσσονται από την 1.1.2016 από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα στα ακίνητα που ανήκουν στον Ε.Ο.Τ. λαμβανομένου υπόψη ότι ο Ε.Ο.Τ. απολάμβανε πλήρους απαλλαγής από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ετών 2010-2013 και από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2014 και 2015. Επισημαίνεται ότι στον ν.4223/2013 περί ΕΝ.Φ.Ι.Α. περιλαμβάνεται ήδη απαλλαγή του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), το οποίο έχει αλληλένδετες με τον Ε.Ο.Τ. αρμοδιότητες».
Στην έκθεση του ενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που υποχρεωτικά συνοδεύει το κείμενο της τροπολογίας, επισημαίνεται πως «Από τις προτεινόμενες διατάξει επέρχεται, για το τρέχον έτος, μείωση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ποσού 7,6 εκ. ευρώ, από την παραπάνω απαλλαγή».
Επ’ αυτού, όπως σημειώνεται στην ειδική έκθεση από τον υπουργό Οικονομικών, «Η ανωτέρω μείωση θα αντιμετωπιστεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού». 
Στην αξιολόγηση των συνεπειών της ρύθμισης, όπου αναφέρονται οι συνέπειες που σχετίζονται με αυτήν, μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «Η προτεινόμενη ρύθμιση επηρεάζει εμμέσως θετικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, δεδομένου ότι διευκολύνει τη λειτουργία και την εκπλήρωση της αποστολής του Οργανισμού, που είναι η ανάπτυξη, οργάνωση και προώθηση του ελληνικού τουρισμού».
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...