24 Οκτ 2016

Ιταλία προς ΕΕ: «Εμάς ή την Ουγγαρία, διαλέξτε να τελειώνουμε»

Σκληραίνει τη στάση της προς τη Γερμανία (και έμμεσα προς άλλους)  η Ιταλία, διαμηνύοντας μέσω του υπουργού Οικονομικών Πιερκάρλο Πάντοαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχτεί ιταλικό έλλειμμα 2,3% (εξαιτίας του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης).
«Η ΕΕ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτό που προτείνουμε εμείς και στον «δρόμο που ακολουθεί η Ουγγαρία, αλλά αυτό  θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Πάντοαν.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικο φύλλο της Repubblica, ο ιταλός υπουργός αναφέρεται με ένταση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον προϋπολογισμό του 2017 και τη θέση που παίρνουν τα  ευρωπαϊκά όργανα. Η Ρώμη ζητά δημοσιονομική ευελιξία, και  οι  Βρυξέλλες θεωρούν ότι την έχει ήδη δοθεί και δεν μπορεί να έχει παραπάνω.
Το ιταλικό υπουργείο θέλει να στοχεύσει σε έλλειμμα 2,3% για το 2017 και σε προβλεψη για  αύξηση 1% του ΑΕΠ, ενώ οι Βρυξέλλες  έχουν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου για την ανάκαμψη.
«Διατηρούμε τον στόχο για αύξηση του 1% και τον θεωρούμε συνετό και εφικτο» σχολίασε σχετικά ο Πάντοαν.
Όσον αφορά το ζήτημα του ελλείμματος, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηστικά πως «η Ευρώπη πρέπει να διαλέξει με τίνος το μέρος είναι».
«Μπορεί να αποδεχθεί να περάσει στο 2,3% από το 2% το έλλειμμά μας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης, ή μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της Ουγγαρίας, αυτόν που στους μετανάστες υψώνονται τείχη και ο οποίος δρόμος πρέπει να κατακριθεί»είπε ο Πάντοαν. «Έτσι όμως, θα ήταν η αρχή του τέλους» προσέθεσε.
«Οι ενδείξεις που έρχονται από την G20 προσανατολίζονται όλες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης έναντι στη λιτότητα και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων» συνέχισε, λέγοντας πως «από αυτή την άποψη, η Ιταλία μπορεί με αυτόν τον ελιγμό να γίνει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».
«Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι να πούμε «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη, αλλά να πούμε «ναι» σε μία διαφορετική Ευρώπη που αντί να μένει στάσιμη και αμήχανη, κινείται» είπε.
Πηγή : http://www.presspublica.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...