23 Οκτ 2016

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Τι είναι το «ObamaCare»

Το επίσημο όνομα για το «ObamaCare» είναι το Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA), ή Affordable Care Act (ACA), δηλαδή «Προστασία ασθενών και οικονομικά προσιτή υγειονομική φροντίδα». Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα υγείας που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Αμερική.

Ο νόμος για το ACA υπογράφτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα στις 23 Μαρτίου 2010, ενώ επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 28 Ιουνίου 2012.
Στόχος του Ομπάμα ήταν να δώσει πρόσβαση στους Αμερικανούς πολίτες σε ένα πιο οικονομικό και ποιοτικό σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα στοχεύει να μειώσει την αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.
Το εν λόγω σύστημα εξασφαλίζει την προσιτή τιμή, την ποιότητα και την διαθεσιμότητα ιδιωτικών και δημοσίων πακέτων ασφάλισης υγείας μέσω της προστασίας των καταναλωτών, τους κανονισμούς, τις επιδόσεις, τους φόρους, την ασφάλιση των συναλλαγών και άλλων μεταρρυθμίσεων.

Το ObamaCare προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα, δικαιώματα και προστασίες:

  • Αφήνει τους νέους ενήλικες να καλύπτονται από το πακέτο των γονέων τους μέχρι τα 26.
  • Απαγορεύει τις ασφαλιστικές εταιρίες να αρνούνται την κάλυψη σε υποψήφιους ασφαλιζόμενους ή να χρεώνουν περαιτέρω με βάση την κατάσταση υγείας.
  • Απαγορεύει τις εταιρίες να εγκαταλείψουν τους ασφαλισμένους τους, σε περίπτωση ασθένειας ή σε περίπτωση που γίνει κάποιο ειλικρινές λάθος στην αίτηση.
  • Απαγορεύει τις διακρίσεις μεταξύ φύλων.
  • Απαγορεύει στις εταιρίες τις αδικαιολόγητες αυξήσεις.
  • Επεκτείνει την κάλυψη υγείας σε δεκάδες εκατομμύρια επιδοτώντας το κόστος ασφάλισης.
  • Υποχρεώνει τις μικρές επιχειρήσεις να παρέχουν ελαφρύνσεις για την απόκτηση ασφάλειας υγείας από τους εργαζομένους τους.
  • Υποχρεώνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να ασφαλίζουν δωρεάν τους εργαζομένους τους.
  • Απαιτεί από τις επιχειρήσεις να ασφαλίζουν και ανθρώπους με προϋπάρχουσες παθήσεις.
  • Διευκολύνει την απόκτηση του CHIP (Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για παιδιά φτωχών).
  • Διευκολύνει το Medicare (Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για φτωχούς ηλικιωμένους).
  • Θέτει κάποιες ελάχιστες παροχές σε όλα τα συστήματα υγείας.

Το ObamaCare στην πράξη


Πολλοί Αμερικανοί πολίτες δεν διαθέτουν ασφάλεια υγείας, κάτι το οποίο ανατρέπεται με το παρών σύστημα, καθώς κάθε Αμερικανός πολίτης που δεν θα διαθέτει ασφάλεια υγείας, θα πληρώνει πρόστιμο.minimum-essential-coverage
Από την ημέρα εφαρμογής του συστήματος υγείας περίπου 10εκ. Αμερικανοί κάθε χρόνο συμμετέχουν στο συγκεκριμένο σύστημα, ενώ γενικότερα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Απ’ ότι φαίνεται τα ποσοστά ανασφάλιστων έχουν μειωθεί κατά πολύ. Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία του προγράμματος θα φανεί στο μέλλον, ενώ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016.

 Ο Ομπάμα, σε εκδήλωση για τα 6 χρόνια του προγράμματος, δήλωσε:«Έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πάρουν περισσότεροι Αμερικανοί ασφάλεια και να βοηθήσουμε τους εκατομμύρια ανθρώπους που παραμένουν ανασφάλιστοι σε κράτη που απέρριψαν το ενδεχόμενο επέκτασης του Medicaid. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να κάνουμε την ασφάλιση και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πιο προσιτά. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας στο σύστημα υγείας μας.»

Οι Ρεπουμπλικανοί αντιτάχθηκαν


Οι Ρεπουμπλικανοί αντιτάχθηκαν κυρίως για ιδεολογικούς λόγους. Αναφέρουν πως περιορίζει την ελευθερία επιλογής του ανθρώπου, καθώς τον αναγκάζει να αποκτήσει ασφάλεια υγείας ακόμη κι αν δεν το επιθυμεί. Ένας ακόμη λόγος είναι η έντονη παρέμβαση του κράτους στο σύστημα υγείας.
Η αντίδραση που έρχεται απ’ τα Αριστερά υπογραμμίζει πως μπορεί να επιδεινωθεί το σύστημα υγείας με τον εξής τρόπο: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Αμερική έχουν ασφάλεια λόγω της συνεισφοράς των εργοδοτών τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ασφάλισης. Υπάρχει ο φόβος πως πλέον οι εργοδότες δεν θα προσφέρουν ασφάλιση υγείας στους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα καθώς οι τελευταίοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν ασφάλεια υγείας μέσω του προγράμματος. Τα συνδικάτα έχουν έτσι προειδοποιήσει ότι οι φτωχοί εργαζόμενοι μπορεί να βρεθούν με μια ασφάλεια χαμηλότερης ποιότητας από αυτή που προσφέρουν οι εργοδότες.

Τα προβλήματα του ObamaCare


Σύμφωνα με την Washington Post, το ObamaCare προωθεί ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «δύο επιπέδων», προωθώντας την ανισότητα ουσιαστικά, χωρίς να έχει τις αναμενόμενες θετικές συνέπειες.
H UnitedHealth Group, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ, μείωσε τις προοπτικές των κερδών της, επικαλούμενη νέα προβλήματα που σχετίζονται με Obamacare.
«Το σχέδιο “Obamacare” έχει περιορισμένες επιλογές για τους ασθενείς , ενώ αυξάνει το οικονομικό κόστος για την προσφορά των υπηρεσιών υγείας, ενώ έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για τους εργαζόμενους, αλλά και τους προμηθευτές στον κλάδο της υγείας, μέσω χιλιάδων κανονιστικών διατάξεων. Ο νόμος αυτός δε μπορεί να τροποποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά προσχέδιο των προτάσεων του Ράιαν εν όψει των Προεδρικών Εκλογών 2016. Ο Πολ Ράιαν είναι ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικάνων και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα υστερεί σε ζωτικούς τομείς:
  • Η αύξηση του κόστους για τα άτομα, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις.
  • Επανάληψη των υπερβολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης.
  • Μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά διαχειριστικών αποτυχιών ή απρόβλεπτες συνέπειες.
Η ACA είναι μια τρομερή μηχανή συμπυκνωμένης γραφειοκρατικής εξουσίας και ελέγχου και το μέλλον της σκιάζεται από επίμονη αντιδημοτικότητα.

Τα μειονεκτήματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα, προέκυψαν νέοι φόροι (ως επί το πλείστον σε υψηλόμισθους και στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης).
  • Περισσότερες επιλογές σημαίνουν πιο περίπλοκη αγορά για την κάλυψη. Κρατώντας ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα υγείας σημαίνει ότι η αγορά για την ασφάλιση υγείας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, και οι καταναλωτές κινδυνεύουν με υπερ-αγορά ή υπο-αγορά.Οι επιλογές κάλυψης, επίσης, από τη φύση τους, δημιουργούν ένα κλιμακωτό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όπου περισσότερα χρήματα ισοδυναμούν σε μια καλύτερη ποιότητα περίθαλψης. Ωστόσο, από την οπτική αυτή, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
  • H «τυπική οικογένεια» πληρώνει περίπου το 35 τοις εκατό του εισοδήματός τους για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Τα οφέλη για την υγεία των εργαζομένων μπορεί να είναι ακριβά. Χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι μπορεί να καταλήξουν να πάρουν την καλύτερη αξία μέσω της αγοράς, αλλά όσων η ασφάλεια είναι υπό την αιγίδα του εργοδότη σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν κάποια χρηματική βοήθεια.
  • Διατηρώντας ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κερδοσκοπικούς σκοπούς έχει οικονομικά οφέλη, αλλά σημαίνει επίσης ότι κάθε πτυχή του συστήματος απαιτεί το κέρδος. Οι Αμερικανοί έχουν υψηλότερο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πιο «καθολική» συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το παρακάτω βίντεο, έχει δημοσιευθεί στην επίσημη σελίδα του ObamaCare και εξηγεί την διαδικασία και τις αλλαγές του προγράμματος:

Πηγή : http://inzone.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...