21 Νοε 2016

«Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» του ΕΤΕΑΝ τι κάνουν οι φορείς του νησιού μας και της περιφέρειας

Ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Σέριφο  υπάρχουν. Ακόμα και μέσα στην κρίση, που η λιτότητα και η ανεργία έχουν μειώσει δραματικά κάθε οικονομική πρωτοβουλία και δράση. Αρκεί οι επαγγελματίες να έχουν όρεξη, νέες ιδέες, αισιοδοξία και κυρίως να είναι ενημερωμένοι.
Αυτή την εποχή «τρέχει» ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα με τίτλο «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» του ΕΤΕΑΝ, το οποίο είναι ανοικτό μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 και αποσκοπεί στην ευνοϊκή χρηματοδότηση νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων σε 96 νησιά της χώρας, μεταξύ των οποίων, είναι φυσικά και η Σέριφος .
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα , μέχρι τις 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017. Τι προσφέρει το πρόγραμμα: Χαμηλότοκα, ακόμη και άτοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης και μικρές επενδύσεις στα νησιά χάρη στην επιδότηση του επιτοκίου από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης μπορούν να διεκδικήσουν μικροί επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν αυτή την επενδυτική ευκαιρία. Έγινε κάλεσμα από τον εμπορικό σύλλογο; Τον Δήμο; Τα Επαρχείο; Πραγματοποιήθηκε κάποια συγκέντρωση στο νησί να εξηγήσει κάποιος ειδικός πως και ποιοι, δικαιούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής;
Πάμε λοιπόν στις λεπτομέρειες: Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή δανείων ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης και τη χρηματοδότηση επενδύσεων, με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8%. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό. Η δανειοδότηση είναι ευνοϊκή λόγω της συμβολής του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που επιδοτεί το επιτόκιο.
Τα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο τουλάχιστον 30% θα το εισφέρει η επιχείρηση πριν από την εκταμίευση. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών από τους κλάδους: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, λιανεμπόριο τροφίμων, τουριστικών ειδών, έργων τέχνης, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ.λπ.
Σημειώνεται ότι για δάνεια κεφαλαίου κίνησης η έδρα της επιχείρησης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε νησί ενώ για τα επενδυτικά δάνεια οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, αλλά η επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νησί.
Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:
• Δημιουργία – διαμόρφωση – ανακαίνιση – αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο,
• Μηχανήματα και Εξοπλισμός,
• Δικαιώματα Τεχνογνωσίας,
• Λογισμικό,
• Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,
• Προβολή – Προώθηση,
• Λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια -μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης- έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).
Εμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση – αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.
Η πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτή έως ότου καλυφθούν τα κονδύλια της δράσης. Τα δάνεια θα εκταμιεύονται χωρίς διαχειριστικά έξοδα για τους δανειολήπτες και χωρίς προσημείωση ακινήτου ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις, αλλά με προσωπική εγγύηση τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες.
Τα νησιά που εμπίπτουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι: ΑΝΔΡΟΣ, Σαμοθράκη, Θάσος, Κοίνυρα, Αγκίστρι, Αίγινα, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα, Δοκός, Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Άγιος Μηνάς, Θύμαινα, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Προκοπάνιστος, Σχοινιάς, Τουρλίς, Παλαιό Τρίκερι, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Περιστέρα, Πιπέρι, Κέρκυρα, Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί, Παξοί, Αντίπαξοι, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Κάλαμος, Καστός, Μεγανήσι, Κρήτη, Γαύδος, Σύρος, Νάξος, Άνω Κουφονήσι, Δονούσα, Ηράκλεια, Σχοινούσα, Θήρα, Θηρασιά, Πάρος, Μύκονος, Τήνος, Μήλος, Σίφνος, Κέα, Ίος, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αντίπαρος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ανάφη, Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Τέλενδος, Ψέριμος, Λέρος, Κάρπαθος, Σαρία, Πάτμος, Αρκοί, Μάραθος Αρκιών, Σύμη, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Γυαλί, Λειψοί, Τήλος, Καστελόριζο, Χάλκη, Αγαθονήσι, Ελαφόνησος, Εύβοια, Σκύρος, Νησάκι Ιωαννίνων.

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...