22 Νοε 2016

Και συνεταιριστικά και νόστιμα και θεραπευτικά!

Να φτιάξει ένα βοτανικό πάρκο στην Αμοργό είναι το όραμα της τοπικής ΚοινΣεΠ «Συνεργασία για την Αμοργό», η οποία εδώ και περίπου ένα χρόνο διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας βότανα που συλλέγονται στο νησί, διοχετεύοντας τα κέρδη από τις πωλήσεις σε αυτόν τον σκοπό.
Η «Συνεργασία για την Αμοργό» -εμπνευσμένη από την επίσκεψη στο κυκλαδονήσι του Γάλλου Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, ενός από τους πατέρες της επιστήμης της βοτανικής, περί το 1700- σχεδίασε και προχώρησε στην παραγωγή μιας σειράς φυσικών προϊόντων, βασισμένων αποκλειστικά σε βότανα της Αμοργού.
Η σειρά αποτελείται από αποξηραμένα βότανα για μαγειρική ή τσάι, όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, λαδανιά, θυμάρι και το θεραπευτικό βαλσαμέλαιο ή λάδι υπερικού.
Ολα τα βότανα συλλέγονται χειρωνακτικά από τα μέλη του συνεταιρισμού και αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο στο εργαστήριο τροφίμων που έχει ανακαινίσει η «Συνεργασία» και στεγάζεται στο κτίριο του υπό δημιουργία βοτανικού πάρκου.
Η συλλογή γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα των βοτάνων και η προστασία της ιδιαίτερης τοπικής βιοποικιλότητας, ενώ οι συσκευασίες των προϊόντων είναι φιλικές προς το περιβάλλον και διασφαλίζουν τη διατήρηση των ιδιαίτερων αρωμάτων των βοτάνων μετά το άνοιγμα.
«Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του βοτανικού πλούτου και η ίδρυση βοτανικού πάρκου στα Κατάπολα της Αμοργού. Θέλουμε να το φτιάξουμε σε ένα κτίσμα που ήταν εγκαταλειμμένο εδώ και 40 χρόνια και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Η ιδιοκτήτρια βρίσκεται στην Αμερική και μας το νοικιάζει με συμβολικό αντίτιμο. Στόχος είναι το 2018 να έχει μετατραπεί σε βοτανικό πάρκο με έμφαση στη βιοποικιλότητα. Να είναι ένας χώρος μελέτης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, με εκδηλώσεις και ημερίδες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της «Συνεργασίας για την Αμοργό», Θεόδωρος Αποστολάκης.
Τα πέντε μέλη του συνεταιρισμού είναι όλοι νέοι προερχόμενοι από το νησί, με σπουδές στην Αθήνα και αλλού, που θέλουν να γίνει βιώσιμος ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να έχουν απασχόληση και τον χειμώνα, όχι μόνο την τουριστική περίοδο.
«Αυτή τη στιγμή όλα τα μέλη εργάζονται σε εθελοντική βάση, όμως θέλουμε να γίνει βιώσιμο ώστε να έχουμε ένα εισόδημα» επισημαίνει ο κ. Αποστολάκης, που αναφέρεται και στις δυσκολίες του εγχειρήματος χωρίς να μασάει τα λόγια του:
«Οταν ξεκινήσαμε είδαμε ότι στους δημόσιους φορείς δεν υπήρχε ιδιαίτερη ενημέρωση για τις ΚοινΣεΠ. Τώρα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, αλλά η χρηματοδότηση παραμένει σίγουρα ένα πρόβλημα. Ακόμα περιμένουμε να δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής οικονομίας που έχει μείνει στις εξαγγελίες. Τα μόνα χρήματα που έχουμε καταφέρει να πάρουμε είναι από το ίδρυμα Stanley and Smith στη Σκοτία. Στην Ελλάδα δεν ξέρουμε πολλές φορές ποιες ΚοινΣεΠ δραστηριοποιούνται και ποιες είναι στα χαρτιά. Πολλές έχουν φιλόδοξα σχέδια, αλλά δεν κατορθώνουν να λειτουργήσουν».
Καταλήγοντας μας λέει ότι για μια τέτοια πρωτοβουλία, που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο με μηδενικά έσοδα, ακόμα και η καταβολή μερικών εκατοντάδων ευρώ του τέλους επιτηδεύματος μπορεί να στερήσει πολύτιμους πόρους.

Τα βότανα της Αμοργού

Η Αμοργός έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα πλούσια χλωριδική βιοποικιλότητα.
Ο αριθμός των ειδών που φύονται στην Αμοργό, μεταξύ των οποίων και αρκετά ενδημικά, αγγίζει τα 600 επί συνόλου 1.670 ειδών της κυκλαδικής χλωρίδας.
Η ποικιλία και η ποιότητα των βοτάνων (π.χ. αυξημένη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) αποδίδονται μεταξύ άλλων στο μικρο-κλίμα των Κυκλάδων και του νησιού, στους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς, τα ξηρικά χωράφια κ.ά.

 Info: www.facebook.com/botanicalamorgos

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...