27 Νοε 2016

Τα πρώτα 7,5 λίτρα

Το πρώτο μου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Πλέον και για μένα το «Λάδι Μυκόνου» δεν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.


Τα πρώτα 7,5 λίτρα του δικού μου Μυκονιάτικου Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου
Πριν μερικά χρόνια φύτεψα την πρώτη μου ελιά. Ήταν μια συγκινητική στιγμή που έμελλε να τη ζήσω πολλές φορές ως σήμερα. Πάντα λέμε ότι φυτεύουμε ελιές για τα εγγόνια μας. Να ‘ναι καλά σαν έρθουν να απολαύσουν ό,τι μείνει ως τότε όρθιο στον τόπο μας.
Θυμάμαι τον τότε πρόεδρο του ΕΡ.Ο.Σ., τον Γιώργο Ξυδάκη που επέμενε να καταγράφουμε χρόνο με τον χρόνο την ετήσια παραγωγή των μελών του Συλλόγου μας. Σαν εφτασε η σειρά μου να δηλώσω την παραγωγή μου, αστειευόμενος, του απάντησα:
– …δεκαοκτώ!
– Τι δεκαοκτώ;
– Ελιές…
– …δηλαδή;
– Μάζεψα 18 ελιές από ένα δεντράκι που έχω. Τι δεν καταλαβαινεις ρε Γιώργο;
Πέρασε χρόνος κι άλλος χρόνος. Φέτος για πρώτη φορά τόλμησα να δώσω καμιά 50αριά κιλά ελιές σε ένα φίλο να τις πάει στο Τηνιακό λιοτρίβι μαζί με τις δικές του.
Άλλη συγκίνηση κι αυτή. Την επομένη μου έφερε έναν τενεκέ με 7.50 λίτρα λάδι. Το δικό μου!
Οφείλουμε πολλά στο νησί σε πολλούς δασκάλους, από τον Βαγγέλη Μπούρμπο, που ήρθε για πρώτη φορά πριν 12 χρόνια ως τον Γιάννη Καρβέλα, που έσπευσε τα τελευταία 2 χρόνια τολμώντας πέρα από τις γνώσεις για την ελιά και το λάδι να προχωρήσει μαζί μας σε γευσιγνωσίες παρθένων ελαιόλαδων απ όλη την Ελλάδα, καθώς και πολλά από την Μύκονο.
Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και της καλλιέργειας της γης το έργο που συντελείται εδώ και 12 χρόνια στον Ερασιτεχνικό Οινοελαιουργικό Σύλλογο Μυκόνο, συνιστά μια από τις πιο ουσιαστικές δραστηριότητες στο νησί μας. Με πολλή χαρά είμαι μέλος σχεδόν από τον πρώτο χρόνο, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ομάδας των συμπολιτών μας που τόσα χρόνια τώρα πήραν την υπόθεση ζεστά στα χέρια τους.
Τα βήματα στο κρασί είναι εντυπωσιακά και πραγματικά υπάρχει μεγάλη βελτίωση και ενδιαφέρουσα πορεία. Στο ελαιόλαδο είχαμε μείνει σχετικά πίσω. Αιτία ίσως το γεγονός ότι δεν έχουμε Ελαιοτριβείο στο νησί και αναγκάζεται ο παραγωγός για μικρή ή μεγάλη παραγωγή να ταξιδεύει στην Τήνο ή στην Άνδρο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε κόστος, σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα δεδομένου ότι λόγω των δυσκολιών του ταξιδιού οι περισσότερες ελιές μένουν αμάζευτες.
Ο ΕΡ.Ο.Σ. ΜΥΚΟΝΟΥ έχει κάνει έκκληση στον Δήμο και συγκεκριμένη πρόταση για να προχωρήσουμε στην προμήθεια και ίδρυση Δημοτικού ελαιοτριβείου.
Η ίδια υπόμνηση γίνεται και σε πιθανό ενδιαφέρον ιδιώτη ή ομάδα ιδιωτών που θα ήθελαν να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση.
Αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί το ανέκδοτο «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μυκόνου» θα είναι μια γλυκιά ευχαρίστηση για πολύ κόσμο. Υπάρχει αυξανόμενη ποσότητα παραγόμενου ελαιοκαρπού και παραγωγοί που ξεπερνούν τον 1 τόνο ελαιόλαδο ετησίως. Υπολογίζεται σε πάνω από 12 τόνους η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί η οποία θα υπερδιπλασιαστεί αμέσως μόλις υπάρξει ελαιοτριβείο ενώ χρόνο με τον χρόνο η αύξηση της παραγωγής θα ε’ιναι συνεχής δεδομένης της ηλικίας των τελευταία φυτευθέντων δένδρων.
Χαρά μας στο Δ.Σ. θα είναι να συζητήσουμε με όποιον εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον και να του παράσχουμε τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις μας.
Τρία λινκ παρουσιάζουν τα σχετικά:
κατ’ αρχάς η πανελλαδικά γνωστή και ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα μας:
http://www.erosmykonos.gr/και
https://karvouna.wordpress.com/2007/12/09/elaiokomia/
https://karvouna.wordpress.com/2014/06/17/karvelas_gefsignosia_ladi/
Πηγή : https://karvouna.wordpress.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...