14 Ιουλ 2017

Στην Αμοργό: διερεύνηση δημιουργίας τοπικής Λέσχης Γαστρονομίας

Απόλυτη γαλήνη, απόλυτη ομορφιά, απόλυτο γαλάζιο
Στο τέλος Ιουνίου βρέθηκα για ένα τριήμερο στην Αμοργό.
Από την πρώτη στιγμή που πάτησα στο λιμάνι, στα Κατάπολα, αισθάνθηκα να με περιβάλει μια καθαρότητα στο φυσικό και στο ανθρωπογενές περιβάλλον από τις σπάνιες που πια έχουν απομείνει στα νησιά μας.
Amorgos Katapola Skopelitis Mikres Cyclades Rousounelos
Ψαρρεύοντας με το καλαμίδι στα Κατάπολα με φόντο τον Σκοπελίτη!
Να σημειώσω πως ερχόμουν στο νησί για πρώτη φορά. Οι προηγούμενες απόπειρες πριν από χρόνια δεν είχαν σύμμαχο τον καιρό. Η αναγκαστική αυτή καθυστέρηση στη γνωριμία μου με το νησί ήταν για καλό. Όταν βρέθηκα εδώ, η απόλυτη γαλήνη, με την απόλυτη ομορφιά, έδεσαν με το απόλυτο γαλάζιο και μου πρόσφεραν εξαιρετικές στιγμές και συγκίνηση.
Amorgos Aegialis Rousounelos
Όταν το απόλυτο, το πιο βαθύ γαλάζιο …ηρεμεί!
Πυρήνες συλλογικότητας  μπορούν ενωμένοι να δημιουργήσουν θαύματα
Αφορμή γι αυτό το ταξίδι ήταν μια πρόσκληση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων Αμοργού. Στόχος, να διερευνήσουμε μαζί την δυνατότητα, την αναγκαιότητα και τον τρόπο ίδρυσης μιας Γαστρονομικής Λέσχης στο νησί.
Από την πρώτη κιόλας μέρα κατάλαβα ότι στην Αμοργό υπάρχει αρκετό υλικό και γενικότερα ένα καθαρό τοπίο για το οποίο αξίζει να εργαστείς με στόχο την ανάδειξη των γευστικών της ιδιαιτεροτήτων. Μάλιστα, πέρα από τα μεμονωμένα άτομα, οι πυρήνες συλλογικότητας που δρουν εδώ ασκούν έργο δημιουργικό και μπορούν ενωμένοι να δημιουργήσουν ένα μικρό θαύμα.
Γνώρισα -στον λίγο χρόνο που είχα- μέλη του Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων, του Συλλόγου Νέων η Αρχαία Βίγλα, της Κοιν.Σ.Επ. Αμοργός για την δημιουργία Βοτανικού Πάρκου, πανηγυράδες, παραγωγούς, κτηνοτρόφους, τυροκόμους, εστιάτορες, μάγειρες κι έχω ήδη επαφή με μια σειρά από ανθρώπους που αγαπούν το νησί είτε κατάγονται και ζουν εδώ, είτε το επισκέπτονται τακτικά. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο, ύστερα από πρόσκληση των διοργανωτών θα είμαι παρών σαν ομιλητής στη μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική για το νησί εκδήλωση «The Authentic Big Blue»-«Μέρες Γαστρονομίας Αμοργού», που θα γίνει εδώ 18-24/9/17, με γενικότερο πολιτισμικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον. Αφορμή η συμπλήρωση 29 χρόνων από το γύρισμα της ταινίας «Το Απέραντο Γαλάζιο». Ένα φιλμ που αποτελεί ένα σύγχρονο μύθο, που ήρθε να δέσει με τους ιστορικούς και διαχρονικούς μύθους του νησιού και προσφέρει σημαντικό έδαφος για την οργανωμένη προσπάθεια προώθησης του «προϊόντος» της Αμοργού. Στόχος, αυτό να γίνει σε οργανωμένη βάση και με το μέτρο που της αξίζει για το μέλλον όλων των κατοίκων της με πνεύμα συνεργασίας, ομόνοιας, επαγγελματικής και κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Amorgos Tholaria Patatato mageireia Rousounelos
#πατατάτο Αποβραδίς προετοιμασία για το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στα Θολλάρια.
Στην Αιγιάλη και στα Κατάπολα για την Αμοργό, για τις Κυκλάδες
Στην Αμοργό συμμετείχα τελικά σε δυο συναντήσεις. Η πρώτη την Πέμπτη 29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Aegialis, στην Αιγιάλη και η δεύτερη στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου στα Κατάπολα. Και στις δυο το θέμα που ανέπτυξα δεν έμεινε στον αρχικό σχεδιασμό, που ήταν όπως είχε ανακοινωθεί:
«Η ως τώρα επιτυχής πορεία της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου η διερεύνηση της δυνατότητας για δημιουργία Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού». Με τη βοήθεια και την επιθυμία των παρισταμένων, αναφέρθηκα εκτενώς:
-αφ’ ενός μεν στις χειμερινές δραστηριότητες σύσφιξης σχέσεων μεταξύ μας (μέσα από τα εβδομαδιαία μαγειρέματά μας) και στις μεγάλες εκδηλώσεις που αφορούν στην εξωστρέφεια και στη διάδοση των γευστικών ιδιαιτεροτήτων του νησιού,
-αφ’ ετέρου δε στις προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα νησιά και τις τοπικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, που οδηγούν στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου γαστρονομικού κινήματος.
Amorgos Tholaria Panhgyri Kouzina Rousounelos
Στην κουζίνα της ενορίας των Αγίων Αναργύρων, δεκάδες χέρια, πολλές εργατοώρες συλλογικής, αγόγγυστης προσφοράς
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια είναι η ύπαρξη ενός πυρήνα πολιτών που αγαπούν τη μαγειρική, εστιατόρων, μαγείρων, καλλιεργητών. Αυτός ο πυρήνας πρέπει να δρα συλλογικά επί της ουσίας, με πνεύμα ενότητας και όσο αφορά το τοπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό κομμάτι και σαν εικόνα προς τα έξω.
Από κει και πέρα όλα είναι απλά και οι έχοντες πείρα από συλλογικές δουλειές γνωρίζουν ότι το πάθος, το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο φέρνουν αποτελέσματα που μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσουν για το νησί. Στη δικιά μας περίπτωση ξεκινήσαμε με μια σειρά μαγειρεμάτων σε διάφορους χώρους: καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψαραγορά, φούρνο, ιδιωτικούς χώρους με ξυλόφουρνο, κήπους, σχολεία, κελιά με υποδομή πανηγυριού,  Αίθουσα Εκθέσεων,  σε δημοτική Αίθουσα εκδηλώσεων… Έχουμε μαγειρέψει για αφιερώματα του Τύπου, σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε διάφορες εκδηλώσεις.
Amorgos Chora Fava Alevri Rousounelos
Αλεύρι από σ’τάρι Αμοργιανό και το περιβόητο φάβα από Κατσούνι (Pisum sativus), από τον Γιακουμή Γαβρά, τον «Φωτοδότη»
Προσπαθούμε μέσα από τις συναντήσεις αυτές και τις ανταλλαγές πληροφοριών και γνωσεων να έχουμε μια επικοινωνία μέσα από την μαγειρική και μια σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συμπολιτών μας, των ερασιτεχνών και των επαγγελματιών μαγείρων και παραγωγών και των φίλων της Μυκόνου και της μαγειρικής γενικότερα.
Όπως τονίσαμε ήδη από την πρώτη μας μεγάλη ανοικτή συνάντηση 150 ατόμων στη Μύκονο την 18η του Νολεμβρη 2012, πλάι μας τους θέλουμε όλους: επαγγελματίες της εστίασης (μάγειρες, εστιάτορες, ξενοδόχους, αρτοποιούς, κρεοπώλες κ.α.), παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, όσους ασχολούνται έστω και ερασιτεχνικά με την μεταποίηση και τυποποίηση προϊόντων κι όσους βρίσκονται στο νησί, αγαπάνε το καλό φαγητό, το μυστήριο των γεύσεων και τη μαγεία της μαγειρικής.
Κληθήκαμε να ενώσουμε ενδιαφέροντα και γνώσεις. Να σμίξουμε την έγνοια μας για το καλό φαγητό. Να συζητήσουμε, να μαγειρέψουμε μαζί. Να ταξιδέψουμε στο γαστρονομικό παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Amorgos Tholaria Xidato Rousounelos
Ψιλοκόβοντας ψαχνάδια για το παραδοσιακό πανηγυριώτικο «Ξυδάτο»
Στόχος μας να μετρήσουμε το έχει μας, να το πάμε παραπέρα. Να το κάνουμε γνωστό σε κάθε ενδιαφερόμενο. Να προβάλλουμε τις τοπικές παραγωγές. Να φέρουμε τα προϊόντα κοντά σ’ σε ένα ευρύτερο και υποψιασμένο κοινό. Να δουλέψουμε για να αποκτήσουν τα προϊόντα ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα.
Δημιουργήσαμε μια Λέσχη σημείο αναφοράς για ό,τι γαστρονομικό συμβαίνει στον τόπο μας. Στοχεύουμε στη δικτύωση και με τ’ άλλα Κυκλαδονήσια, ώστε να ενώσουμε εμπειρίες. Κι ίσως κάποτε να βγούμε μπροστά με μια πρόταση κυκλαδίτικη, με πιάτα και προϊόντα από τον πλούτο των νησιών μας.
Ο γαστρονομικός προορισμός των Κυκλάδων δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.
Είναι στο χέρι μας.
Με συντονισμένη δουλειά και στόχο.
Οι Κυκλάδες μπορούν να δημιουργήσουν ένα καθολικό γαστρονομικό κίνημα, να γίνουν νησίδες ενός κοινού πολιτισμού των γεύσεων.
Με την αυτονομία του το κάθε νησί, και τα προϊόντα σε κίνηση.
Να ‘ναι περήφανη η Μύκονος που πουλάει φάβα Σαντορίνης, κι η Σαντορίνη παρομοίως για την κοπανιστή της Μυκόνου.
Να ρέει ο οίνος από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Κουντούρα,  Σερφιώτικο, Ασκαθαριά κι η ψημένη Αμοργιανή ρακή στα εστιατόρια των νησιών και να ‘ναι το λαδοτύρι, η μανούρα, η αρμεξιά, το Σαν Μιχάλη, στην πρώτη ζήτηση των εκατομμυρίων επισκεπτών που κατακλύζουν τα νησιά μας. Να αναδείξουμε τα πιάτα μας, να τα αναπτύξουμε με κυκλαδίτικη αντίληψη, σαν ενότητα. Η παγκόσμια τάση που ζητά επιστροφή στην παράδοση, απλές γεύσεις, λύσεις οικονομικές, βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
Amorgos Tholaria Xerotigano Psimeni Loukoumi Pasteli Rousounelos
Ψημένη ρακή στο βάθος, ξεροτήγανο, λουκούμι, παστέλι, το παραδοσιακό κέρασμα στον Εσπερινό των Αγίων Αναργύρων.
Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν είχε κανένα κόστος για όσους συμμετείχαν. Είμαστε Λέσχη του «μηδέν ευρώ».
Αυτό σημαίνει ότι μας φιλοξενούν στα μαγειρέματα διάφοροι φίλοι επαγγελματίες. Τα υλικά και ό,τι χρειάζεται συνήθως τα φροντίζει αυτός που μαγειρεύει ή τα καλύπτουμε εθελοντικά και ρεφενέ!
Αλλά σημειώστε: δεν ταΐζουμε κόσμο.
Μαγειρεύουμε για τη διαδικασία, για την ανάγκη της επικοινωνίας και της γνώσης.
Amorgos Tholaria Leshi Gastronomias Rousounelos
Ενημέρωση …τοίχου!
Μαγειρεύουμε, εμείς οι ίδιοι και φίλοι της Λέσχης, νοικοκυρές, μάγειρες, εργαζόμενοι στο νησί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και όλου του κόσμου με βάση ένα πρόγραμμα, σε ενότητες ώστε να δικαιολογήσουμε τον όρο γαστρονομία στον τίτλο μας. Έτσι έχουμε κάνει αφιέρωμα στους ζωμούς και τις σάλτσες, στα λικέρ, την κονσερβοποίηση, στα άγρια βρώσιμα χόρτα, στα νηστίσιμα, στα θαλασσινά, στα χειροποίητα ζυμαρικά, στα τουρσιά, στις πίτες, στην οικιακή τυροκόμηση…
Αφιερώνουμε συναντήσεις σε τοπικές κουζίνες (Κρητική, Ηπειρώτικη, Μεσσηνιακή) και σε εθνικές κουζίνες (Ιταλική, Μαροκινή, Ρωσοουκρανέζικη) αυτές οι τελευταίες εκδηλώσεις μας φέρνουν κοντά με εκατοντάδες συμπολίτες μας που εργάζονται στο νησί και κατάγονται από άλλα μέρη. Μας βοηθούν να αντιληφθούμε τις ομοιότητες και τις διαφορές στις διατροφικές μας συνήθειες. Την ίδια στιγμή αναζητούμε τα στοιχεία που πιθανόν καθορίζουν και κάνουν να ξεχωρίζει η κουζίνα μας στον παγκόσμιο γευστικό χάρτη.
Amorgos Katsikia Rousounelos
Μικρά κατσικάκια, τράγους, κατσίκες εκατοντάδες συναντάς σε όλη τη διαδρομή από τα Κατάπολα ως την Αιγιάλη
Σημαντικές εκδηλώσεις στη Μύκονο
Σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων μας είναι κάποιες …ας τις πούμε Θερινές εκδηλώσεις, όπως:
– Tastes of Mykonos: Η μεγάλη μας εκδήλωση. Ένα 3ήμερο στο 1ο Δεκαήμερο του Οκτώβρη του 2014, αφιερωμένο στην Κοπανιστή με καλεσμένους 20 δημοσιογράφους. Η εκδήλωση που άνοιξε τον δρόμο και έθεσε από την αρχή ψηλά τον πήχυ των παρουσιάσεων της Γαστρονομικής Εικόνας των Νησιών μας και όχι μόνο.
Επιστημονική, πολιτισμική, παραγωγική, εμπορική, αναπτυξιακή, τουριστική η σημασία της εκδήλωσης και σε αυτόν τον άξονα περιεστράφη.
– Αφιέρωμα στη Μυκονιάτικη Γαστρονομία τον Ιούλιο του 2015, με τα πεπραγμένα της Λέσχης, έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας από την Στεφανία Ρουγγέρη, συζήτηση για το Μυκονιάτικο Εστιατόριο από την δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα και μαγειρέματα από 4 Μυκονιάτες Μάγειρες σύγχρονων πιάτων με παραδοσιακά υλικά και προϊόντα.
Τον Οκτώβριο του 2015 αναπτύξαμε την πρότασή μας ύστερα από ανάθεση του σωματείου Ξενοδόχων της Μυκόνου και του ΞΕΕ για ένα Πρωινό στα τοπικά ξενοδοχεία με άρωμα Μυκόνου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάναμε μια προσπάθεια να προσφέρουμε προϊόντα, πιάτα, μεζέδες, αρτοσκευάσματα και γλυκάκια σε προσιτές και φιλικές εκδοχές. Ήταν μια πρόταση που έψαξε τα θέλω του επισκέπτη τουρίστα και τα πρέπει του ξενοδόχου. Δύσκολο εγχείρημα αλλά χάρη στην ομάδα των μαγείρων μας η πρόταση στέφτηκε από επιτυχία και συζητήθηκε πολύ.
– Αφιέρωμα στον Μεζέ τον Ιούλιο του 2016, με συμμετοχή 8 μαγείρων του νησιού, μιας φίλης της Μυκόνου μαγείρισσας από την Αμερική, του Νίκου Μιχαήλ από τα Άργουρα της Καλλιθέας και του Γρηγόρη Χέλμη από το Μεζέν.
Έχουμε ήδη ανακοινώσει εκδήλωση για την Τυροβολιά. Πιθανότατα θα γίνει τον Οκτώβριο.
Amorgos Gaidaroi Rousounelos
Γαϊδούρια, συχνά τα πιο χρήσιμα μεταφορικά μέσα.
Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: Γιατί όλα αυτά;
Η απάντηση είχε δοθεί μέσα μου ήδη πριν από 15 χρόνια, τον καιρό δηλαδή που αναζητούσα το υλικό για το βιβλίο μου «Μυκονιάτικη Μαγειρική»:
Τότε που σε κάθε στροφή υπήρχε εμφανής κίνδυνος ανατροπής του σκάφους,  λόγω ενός χύδην φορτίου, και μιας συνήθειας που επέβαλε χάριν ευκολίας… ντοματάκι κονσέρβα κονκασέ στα καλοκαιρινά λαχανικά της κατσαρόλας, κέτσαπ στο παπά γιαχνί, ζωμούς σε κύβους για να αποκτήσουν σώμα οι σούπες του χειμώνα.
Η απάντηση τελικά έχει να κάνει με τη μοίρα αυτού του τόπου ή μάλλον με την αναγκαιότητα να αλλάξουμε τη μοίρα του, να αλλάξουμε τη ρότα κι εμείς στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου το ‘χουμε σκοπό αρχίζοντας από το νησί μας να πιάσουμε κι άλλα λιμάνια, να επικοινωνήσουμε δηλαδή μεταξύ μας και με τον κόσμο γύρω μας,  με κείνη την άδολη χαρά που μοιράζεσαι καθώς απολαμβάνεις ένα καλομαγειρεμένο πιάτο από την κοινή μας κατσαρόλα. Των Κυκλάδων, ίσως, του Αιγαίου, …της Ελλάδας.Σ’ αυτό το ταξίδι καλείστε συνταξιδιώτες οι Αμοργιανοί. Να βρείτε τον τρόπο που θ’ αρματώσετε το καλοτάξιδο σκαρί σας και μαζί με τα άλλα νησιά να συνεχίσουμε το όμορφο ταξίδι. Ένα ταξίδι που ενώνει τις κουζίνες μας και αναδεικνύει την καθεμιά ξεχωριστά. Κυρίως κάνει κτήμα ενός κόσμου, που βρίσκεται εκεί έξω αλλά και πλάι μας,  τα στοιχεία της ταυτότητάς μας και του πολιτισμού μας με ένα από τα πιο σύγχρονα και συνάμα τα πιο διαχρονικά κανάλια, την μαγειρική και τις τοπικές μαγειρικές συνήθειες.
Σε αυτό το ταξίδι πρωτοπόρα μπήκε δυναμικά η Σαντορίνη, ακολουθήσαμε η Μυκονος, η Σίφνος, η Τήνος (δέστε το εξαιρετικό παραδειγμά της!), η Σύρος, η Μήλος, η Άνδρος και άλλα νησιά.
Amorgos Tyropita Xerotigano Rousounelos
Ταμπέλα με προτεινόμενα τοπικά εδέσματα στη Χώρα (λεπτομέρεια)
Σήμανε η ώρα της Αμοργού
Στο νησί θα βρεθώ ξανά τον Σεπτέμβριο στις «Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού» καλεσμένος της διοργάνωσης. Αν τελικά, μέσα από τις συναντήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων αποφασισθεί ότι πρέπει και αξίζει να δημιουργηθεί Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού, οφείλει να στηρίξει προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη στοιχείων της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας. Η εμπειρία από τα άλλα νησιά δείχνει εξαιρετικά αποτελέσματα με αντίκτυπο στην οικονομία των νησιών. Είμαι σίγουρος ότι με σωστές κινήσεις και συλλογική δουλειά, η Αμοργός με την δυναμικότητα που έχει ο πολλαπλός της μύθος και την καθαρότητα των γεύσεων και των προϊόντων της, έχει μπροστά της ένα ωραίο περιπετειώδες και νόστιμο ταξίδι. Σ’ αυτό αξίζει να συμμετάσχουμε όλοι. Όσο αφορά εμένα προσωπικά και τους ανθρώπους των Κυκλάδων που γνωρίζω, είμαστε πάντα έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και την όποια γνώση έχουμε για το αντικείμενο της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας.
Θα χαρώ να έχω σύντομα τα νόστιμα και ελπιδοφόρα νέα σας.
Η πρόσκληση και η δυνατότητα που μου δώσατε να γνωρίσω τον όμορφο τόπο μας ήταν για μένα πολύ σημαντική.
Σας ευχαριστώ.
Amorgos Aegiali Kyra_Katina Kafezythestiatorio Rousounelos
Καφεζυθεστιατόριο στην Αιγιάλη
Πηγή : https://karvouna.wordpress.com

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...