Το απόγευμα της Τετάρτης, 16 Αυγούστου, στην περιοχή Μασάκι του Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας, ένα ταξί, με έναν επιβάτη, κατευθυνόταν από το αεροδρόμιο προς ένα ξενοδοχείο της πόλης. Ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο μπαίνει μπροστά στο ταξί, αναγκάζοντας τον οδηγό του να σταματήσει. Δύο άνδρες, ο ένας οπλισμένος, βγαίνουν από το αυτοκίνητο, ανοίγουν την πόρτα του ταξί από την πλευρά του επιβάτη και τον πυροβολούν.
Ο επιβάτης πέφτει νεκρός.
Σύντομα θα γινόταν γνωστό πως πρόκειται για τον Γουέιν Λόττερ, 51 ετών, τον πλέον εμβληματικό, σήμερα, υπερασπιστή της άγριας ζωής και φύσης στην Αφρική, ανειρήνευτο πολέμιο των εγκληματικών οργανώσεων της λαθροθηρίας και του λαθρεμπορίου ζώων και ελεφαντόδοτου, που έχει αποδεκατίσει τους πληθυσμούς των ελεφάντων σε ελευθερία.
Ο τζίρος του λαθρεμπορίου άγριων ζώων εκτιμάται έως και 14 δισ. ευρώ ετησίως και αποτελεί την τέταρτη πιο κερδοφόρα παράνομη δραστηριότητα παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών, την παραχάραξη και τη διακίνηση ανθρώπων. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με ξέπλυμα χρημάτων, εμπόριο όπλων, διαφθορά και τρομοκρατικές ενέργειες.
Το ελεφαντόδο, περιζήτητο σε διάφορες περιοχές του κόσμου, πωλείται σε τιμή μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ το κιλό, και θεωρείται σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης. Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, ιδιαίτερα στην Κίνα, τροφοδοτεί τη σφαγή χιλιάδων αφρικανικών ελεφάντων κάθε χρόνο.
Ο Λόττερ ήταν επικεφαλής και συνιδρυτής του Ιδρύματος PAMS, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που παρέχει υποστήριξη σε κοινότητες και κυβερνήσεις της Αφρικής για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της λαθροθηρίας.
Από την ίδρυση της οργάνωσης στην Τανζανία το 2009, είχε γίνει αποδέκτης πολλών απειλών κατά της ζωής του, λόγω της δράσης του.
Το Ίδρυμα PAMS χρηματοδότησε και υποστήριξε την κρατική Εθνική και Διακρατική Μονάδα Ερευνών Σοβαρής Εγκληματικότητας της Τανζανίας (NTSCIU), η οποία ήταν υπεύθυνη για τις συλλήψεις μεγάλων διακινητών ελεφαντόδοντου, μεταξύ των οποίων η Γιανγκ Φενγκ Γκλάν, η αποκαλούμενη και «Βασίλισσα του Ελεφαντόδοντου» και αρκετών άλλων διαβόητων λαθροθήρων ελεφάντων.
Από το 2012, η μονάδα συνέλαβε περισσότερους από 2.000 λαθροθήρες και εμπόρους ελεφαντόδοντου και έχει ποσοστό καταδίκης 80%. Το NTSCIU παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ντοκιμαντέρ του Netflix, «The Ivory Game».
Σε συνέντευξή του, ο Λόττερ δήλωσε ότι πίστευε πως το έργο του είχε συμβάλει στη μείωση των ποσοστών λαθροθηρίας στην Τανζανία τουλάχιστον κατά 50%.
Ο Guardian αναφέρει, πως σύμφωνα με τα τελευταία απογραφικά στοιχεία, οι πληθυσμοί των ελεφάντων μειώθηκαν κατά 30% στην Αφρική μεταξύ 2007 και 2014. Η Τανζανία παρουσίασε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις των αριθμών ελεφάντων, με την απογραφή να υποδεικνύει μείωση κατά 60% του πληθυσμού.
Ο Λόττερ σπάνια πήρε εύσημα για την επιτυχία του PAMS στην προσπάθειά του να μειώσει τα ποσοστά λαθροθηρίας στην Τανζανία και ήταν πάντα έτοιμος να αποδώσει εύσημα και να πιστέψει το έργο των κοινοτήτων και των οργανισμών με τους οποίους συνεργάστηκε
«Ο Γουέιν ήταν ένας από τους κορυφαίους και πιο αφοσιωμένους οικολόγους της Αφρικής. Είχε εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες στη διαχείριση και διατήρηση των άγριων ζώων και μπορεί να αναγνωριστεί ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τον τερματισμό της αδίστακτης σφαγής των ελεφάντων της Τανζανίας», δήλωσε ο Azzedine Downes, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων (IFAW).
«Ο Γουέιν αφιέρωσε τη ζωή του στην άγρια ζωή της Αφρικής (…) Ενδιαφέρθηκε βαθιά για τους ανθρώπους και τα ζώα που κατακλύζουν αυτόν τον κόσμο», αναφέρει μια δήλωση που δημοσίευσε η ομάδα του PAMS Foundation. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Inge, τις κόρες Cara Jayne και Tamsin, και τους γονείς Vera και Charles Lotter.
Ο τραγικός θάνατος του Λόττερ θυμίζει την αντίστοιχη «μοίρα» της Νταϊάν Φόσεϊ, της επιστήμονα που αφιέρωσε την ζωή της στους ορεινούς γορίλες της Αφρικής, υπερασπίζοντάς τους από το ανελέητο κυνήγι.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 1985 το πτώμα της βρέθηκε κοντά στο ερευνητικό της κέντρο στο βουνό Βιρούνγκα της Ρουάντα. Μέχρι σήμερα το έγκλημα δεν έχει διαλευκανθεί, αλλά πιστεύεται ότι έπεσε θύμα των λαθροκυνηγών που τόσο πολέμησε.
Το 1988 ο σκηνοθέτης Μάικλ Άπτεντ γύρισε την ταινία «Gorillas in the Mist» («Γορίλες στην Ομίχλη»), από το ομότιτλο βιβλίο της, με θέμα τη ζωή της Νταϊάν Φόσεϊ, την οποία υποδύθηκε η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ. Η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ.
Πηγή: tvxs.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου