Συνεχίζονται πυρετωδώς οι ενέργειες των εταίρων του προγράμματος Κυκλάδες LIFE, για τη δημιουργία υποδομών ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και για τη διασφάλιση της προστασίας της προστατευόμενης περιοχής.
Το πρόγραμμα Κυκλάδες LIFE, προχωρώντας σταδιακά το σχέδιο, για τη δημιουργία ενός πρότυπου, για τα ελληνικά δεδομένα, θαλάσσιο καταφύγιο άγριας ζωής, υλοποιεί δράσεις, σχετικές με την προάσπιση του μοναδικής φυσικής αξίας, για δεκάδες είδη ψαριών, πτηνών και θηλαστικών, μερικά εκ των οποίων προστατευόμενα, θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντός της Γυάρου, όπως επίσης και για τη δημιουργία υποδομών, ώστε να υπάρξει μίας ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση του καταφυγίου, από τις τοπικές κοινωνίας των νησιών της Σύρου και της Άνδρου.
Πρωτοποριακές Μέθοδοι
Η επιτυχημένη λειτουργία, διαχείριση και προστασία μιας προστατευόμενης περιοχής εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την τήρηση της νομοθεσίας και τα μέτρα φύλαξης που θα ληφθούν, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των εταίρων του προγράμματος. Η ομάδα του «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE» έχει σχεδιάσει την εφαρμογή πρωτοποριακών και καινοτόμων μεθόδων που θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της τήρησης της υπάρχουσας νομοθεσίας αλλά και των όποιων μέτρων προκύψουν στη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, τοποθετείται ειδικό σύστημα ραντάρ (Marine Radar) σε κομβική θέση, που θα δώσει στην ομάδα πεδίου που έχει τη βάση της στη Σύρο τη δυνατότητα να διαπιστώνει και να καταγράφει πιθανές παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή γύρω από τη Γυάρο.
Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, η ομάδα πεδίου με φουσκωτό ταχύπλοο και σε στενή συνεργασία με τις τοπικές Λιμενικές Αρχές θα ανταποκρίνεται άμεσα σε περιστατικά με πιθανούς παραβάτες.
Αντίστοιχα, αναμένεται να εγκατασταθεί ένα σύστημα ενημέρωσης που θα επικοινωνεί αυτόματα με σκάφη που κινούνται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, ενημερώνοντάς τα για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες αλλά και τις θέσεις των ειδικών αγκυροβολίων που θα τοποθετηθούν για αυτή τη χρήση στην περιοχή.
Τέλος, ψηφιακές, υπέρυθρες κάμερες τοποθετούνται σε σπηλιές που χρησιμοποιούνται από τη Μεσογειακή φώκια δίνοντας τη δυνατότητα καταγραφής της όποιας δραστηριότητας στις περιοχές αυτές.
Η όλη δράση της επιτήρησης της περιοχής υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και με το Λιμενικό Σώμα (Λιμεναρχείο Σύρου), τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες υπεύθυνες αντίστοιχα για την διαχείριση και φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών.
Ολοκλήρωση των υποβρύχιων μονοπατιών Γυάρου-Σύρου
Παράλληλα, ωστόσο, η ομάδα του Κυκλάδες LIFE, προετοιμάζει και τα υποβρύχια «μονοπάτια», τα οποία θα είναι επισκέψιμα από τους καταδύτες επισκέπτες.
Το πρώτο υποβρύχιο μονοπάτι της Γυάρου βρίσκεται στον όρμο Φυλλάδας στο νότιο μέρος του νησιού.
Όποιοι το επισκεφτούν με μάσκα και βατραχοπέδιλα θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν προστατευόμενα είδη όπως η πίνα ενώ όποιοι βουτήξουν με μπουκάλες θα δουν από κοντά πανέμορφα λιβάδια Ποσειδωνίας, τον σημαντικό αυτό οικότοπο που παρέχει καταφύγιο σε μια πληθώρα από θαλάσσια είδη.
Τα υποβρύχια μονοπάτια είναι μία από τις δράσεις προστασίας του όμορφου και εύθραυστου βυθού της Γυάρου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ομάδας.
Παράλληλα επισημαίνεται πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής των Βορείων Κυκλάδων.
Όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν το… «νησί του Πάσχα» όπως έχει ονομαστεί, την Ξέρα των Φυλακών που είναι τα δύο υποβρύχια μονοπάτια της Γυάρου αλλά και το Αλατονήσι, το μονοπάτι που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Φοίνικα της Σύρου, θα θαυμάσουν από κοντά μοναδικές Ποσειδωνίες και προστατεύομενα είδη όπως η Pina nobilis και ο τρίτωνας Charonia variegata.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου