29 Αυγ 2017

Guardian: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Σαντορίνης λόγω έλλειψης υποδομών


Τα «κακώς κείμενα» πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει το νησί της Σαντορίνης παρουσιάζει ρεπορτάζ στην βρετανική Guardian. Η εφημερίδα μέσα από μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή του δημοφιλούς προορισμού, βγάζοντας στην επιφάνεια μια σειρά σοβαρών ζητημάτων. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Guardian στην Ελλάδα 

«Η επιτυχία έχει φέρει και προβλήματα. Όπως και το χρέος που βρίσκεται στη βάση του συνεχιζόμενου ελληνικού δράματος με την πτώχευση, ο τουρισμός έχει μεγενθύνει τις κοινωνικοοικονομικές εντάσεις και έχει ρίξει αφόρητο βάρος στις δομές του νησιού. Πίσω από τις κουρτίνες οι ντόπιοι αγωνιούν».

 Με τη σειρά του ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία των γεννήσεων στο νησί τονίζοντας ότι πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα, καθώς ανέρχονται στις 150 κάθε χρόνο, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «Δεν έχουμε, όμως, αρκετές παιδικές χαρές ή τις απαιτούμενες υποδομές για να ακολουθήσουμε μια τέτοια ανάπτυξη». Όπως σημειώνει το 11% του νησιού είναι πλέον τσιμέντο, υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρεβάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο - περισσότερο από ό,τι νησιά όπως η Κως και η Ρόδος - και σε μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν περισσότερα από 700 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και φούρνοι.

«Η Σαντορίνη έχει πλέον τα προβλήματα μιας πόλης. Μόνο η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46%» προσθέτει ο κ. Ζώρζος. Τέτοια μεγέθη ήταν αυτά που υποχρέωσαν το δήμο Σαντορίνης να βάλει όριο (8.000 την ημέρα) στους επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια καθώς το 2016 υπήρξαν ημέρες που στο νησί αποβιβάστηκαν έως και 18.000 τέτοιας κατηγορίας τουρίστες. Ενδεικτικά τα όσα δηλώνει ο 70χρονος κάτοικος του νησιού, Χριστόφορος Ασίμης. 

«Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έβλεπα κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Σαντορίνη». Ο ίδιος σημειώνει το πρόβλημα που υπάρχει με τη στελέχωση δημοσίων υπηρεσιών καθώς οι δάσκαλοι και οι νοσηλευτές με τους μισθούς που λαμβάνουν δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος ζωής στη Σαντορίνη. 

 Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης Μανώλης Καραμολέγκος, εκφράζει τον φόβο του για το αύριο του νησιού δηλώνοντας ότι «ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική μας συνοχή, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου του νησιού, Νίκο Νομικό, ο οποίος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη δύναμη της αγοράς και προσθέτει ότι το μόνο που τον φοβίζει είναι το ηφαίστειο. 

Πηγή : http://newpost.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...