Για 3η συνεχόμενη χρονιά η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος επισκέφθηκε το Κουφονήσι και πραγματοποίησε στειρώσεις, εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις ζώων και μία εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα τη σωστή ζωοφιλία και την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του νησιού να αποτελέσει πρότυπο σε θέματα διαχείρισης και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων.
Με πολλαπλές επισκέψεις στο Κουφονήσι, την Ίο, την Τήνο, τη Σίφνο, τη Μύκονο και την Αμοργό, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) είναι πάντα ανοιχτή να προσφέρει τις υπηρεσίες της στα νησιά των Κυκλάδων, μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής ή επίσημου φιλοζωικού σωματείου.
Τι είναι η ΕΔΚΕ
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε από μία ομάδα φιλόζωων Ελλήνων κτηνιάτρων οι οποίοι, προσπαθούν να συνεισφέρουν άμεσα στην εξομάλυνσή της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας στο θέμα των αδέσποτων, παρέχοντας αφιλοκερδή κτηνιατρική βοήθεια σε αδέσποτα ή άγρια ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης ή/και είναι αποκλεισμένα από κτηνιατρική μέριμνα.
Παράλληλα, το σωματείο στοχεύει και στην ενίσχυση του φιλοζωικού αισθήματος, ευελπιστώντας ότι θα πάψουν τα αδέσποτα ζώα να θεωρούνται “πληγή” και θα αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει, στη συνείδηση των Ελλήνων.
Η Εθελοντική Δράση Ελλήνων Κτηνιάτρων αποτελείται από κτηνιάτρους οι οποίοι έχουν την ευθύνη και την ηγεσία της κάθε αποστολής και τελειόφοιτους φοιτητές κτηνιατρικής, καθώς και βοηθητικό προσωπικό το οποίο υποστηρίζει την ομάδα χωρίς να τελεί ιατρικές πράξεις.
Η ΕΔΚΕ εκτελεί αποκλειστικά οργανωμένες ομαδικές αποστολές, κατόπιν πρόσκλησης από φιλοζωικά σωματεία, δημοτικές αρχές, συλλόγους ή ομάδες ανθρώπων που σκοπό έχουν την βοήθεια των ζώων και πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς κτηνιάτρους. Σε κάποιες περιπτώσεις δύναται να επέμβει από δική της πρωτοβουλία, σε περιοχές που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης. Αναλαμβάνει να εξετάσει, περιθάλψει και χειρουργήσει αδέσποτα ζώα συντροφιάς ή άγρια ζώα και δραστηριοποιείται σε περιοχές που δεν υπάρχει ήδη οργανωμένο πρόγραμμα από το Δήμο και τους κτηνιάτρους της περιοχής.
Η ΕΔΚΕ αναλαμβάνει στείρωση, προληπτικό εμβολιασμό κατά της λύσσας, ορολογικές εξετάσεις και ηλεκτρονική σήμανση και ταυτοποίηση των ζώων. Τα ζώα που περιθάλπονται από την ΕΔΚΕ φωτογραφίζονται, καταγράφονται και τίθενται υπό την ευθύνη του φορέα που απηύθυνε την πρόσκληση, ο οποίος και ορίζει συγκεκριμένο άτομο με το οποίο θα συνομιλεί η ΕΔΚΕ. Ζώα τα οποία “στειρώνονται” σημαίνονται με κόψιμο του άκρου του ενός αυτιού, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα ως “στειρωμένα”.
Σε συνομιλία που είχαμε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Μπάτσα, μας πληροφόρησε για τον τρόπο λειτουργίας και δράσης του σωματείου:
“Ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του 2013 και πλέον αριθμούμε πάνω από 400 μέλη απ' όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι καλό γιατί από όπου και αν μας καλέσουν, έχουμε συνήθως κάποιο συνάδελφο στο αντίστοιχο μέρος. Πηγαίνουμε όπου μας ζητηθεί, είτε από Δήμο είτε από επίσημο φιλοζωικό σωματείο με αριθμό Πρωτοδικείου.
Κάνουμε στειρώσεις, εμβολιάζουμε κατά της λύσσας και βάζουμε τσιπ στα ζώα των περιοχών που μας καλούν. Δεν κάνουμε μόνο αυτό, πραγματοποιούμε συνεργασίες με πολλές άλλες οργανώσεις, π.χ. συνεργαζόμαστε με το ίδρυμα PRAKSIS που ασχολείται με αστέγους και αναλαμβάνουμε όσους άστεγους έχουν ζώο.
Συνεργαζόμαστε επίσης με το Anima που δραστηριοποιείται στη φροντίδα άγριων ζώων αλλά και με το Πανεπιστήμιο και την Κτηνιατρική Σχολή. Κάθε φορά που κάνουμε μια αποστολή παίρνουμε τσιμπούρια και αίμα από τα ζώα και κάνουμε κάποιες εξετάσεις για την αντίστοιχη μελέτη παρασιτολογίας που θα κάνει το Πανεπιστήμιο. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία.”
51 Αδέσποτα ζώα στειρώθηκαν και εμβολιάστηκαν στο Κουφονήσι
Το Σαββατοκύριακο 04-05 Νοεμβρίου 2017, για 3η συνεχή χρονιά, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος δραστηριοποιήθηκε στα Κουφονήσια. Οι έξι εθελοντές κτηνίατροι, Κατερίνα Λουκάκη, Έπη Μίχη, Άννα Στρατούλη, Κατερίνα Ντέμκα και Γιάννης Μπάτσας, με αρχηγό αποστολής τον Νίκο Παυλόπουλο και με τη βοήθεια των εθελοντών του νησιού, στείρωσαν, εμβολίασαν και αποπαρασίτωσαν 48 γάτες και 3 σκύλους.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από την Δρ Κατερίνα Λουκάκη με θέμα «Μαθαίνουμε για το Φυσικό Περιβάλλον και τα Ζώα». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, κυρίως των παιδιών της σχολικής ηλικίας, για την ανάπτυξη της σωστής ζωοφιλίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.
Έχοντας πραγματοποιήσει 2 ακόμα δράσεις στο Κουφονήσι από το Νοέμβριο το 2015 και προετοιμάζοντας ήδη την επόμενη από πλευράς ΕΔΚΕ υπάρχει η επιθυμία το συγκεκριμένο νησί να γίνει πρότυπο σε θέματα διαχείρισης και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων.
“Είναι καθήκον μας η προστασία ενός ισορροπημένου φυσικού περιβάλλοντος στο νησί μας.
Τα έμπειρα μέλη της ΕΔΚΕ συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Το σπουδαίο έργο τους συμβάλει στη βιώσιμη και υγιή ισορροπία του νησιού μας. Μας διδάσκει να ζούμε αρμονικά με τους οικόσιτους φίλους μας. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε η συνεργασία μας να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, Αντώνης Κωβαίος.
Ο κ. Μπάτσας, ο οποίος συμμετείχε στη συγκεκριμένη αποστολή μας είπε σχετικά:
“Όσον αφορά το Κουφονήσι μας κάλεσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας. Είναι η τρίτη φορά που πήγαμε και αποφασίσαμε να το κάνουμε πρότυπο, να στειρώσουμε όλα τα γατιά που υπάρχουν το νησί. Στο σύνολο είναι γύρω στα 400, έχουμε στειρώσει μέχρι στιγμής περίπου τα μισά. Με το νέο έτος θα κάνουμε μια χαρτογράφηση της περιοχής, να δούμε σε κάθε γειτονιά πόσα περίπου ζώα είναι και στις επόμενες αποστολές, πιστεύουμε μέσα σε 1 με 2 χρόνια να τα έχουμε στειρώσει όλα. Θα είναι μία κίνηση win - win και για τον Πρόεδρο της Κοινότητας που θα μπορεί να το πουλάει αυτό στον τουρισμό του, το ότι το νησί του είναι άψογο από πλευράς αδεσπότων στη διαχείρισή του, αλλά και εμείς για το έργο το οποίο κάνουμε.”
Θέλουμε να πάμε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, εξαρτάται από τους Δήμους αν θα μας καλέσουν
Η ΕΔΚΕ δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια, αρκεί να υπάρξει η πρόσκληση από τον αρμόδιο φορέα. Ο κ. Μπάτσας μας ενημέρωσε για τις λοιπές δράσεις που έχουν γίνει στις Κυκλάδες, μεταξύ άλλον στην Τήνο, τη Μύκονο και την Αμοργό, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.
“Στην Αμοργό έχουμε στειρώσει ήδη πάνω από 1000 γάτες, το πρόβλημα των αδέσποτων είναι πολύ μεγάλο.
Υπάρχουν πολλά νησιά που θέλουμε να επισκεφθούμε, αλλά δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη συγκυρία. Οι επισκέψεις του ΕΔΚΕ είναι οργανωμένες, πάμε – χειρουργούμε – φεύγουμε, ο φορέας που μας κάλεσε αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα ζώα. Εάν αυτό δε γίνει σωστά, εάν δεν υπάρξει πρόσκληση δε μπορούμε να πάμε π.χ. στη Σέριφο με το έτσι θέλω.
Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Έχουμε όλοι ιατρεία και θυσιάζουμε τα Σαββατοκύριακά μας αντί να είμαστε με τις οικογένειές μας για να κάνουμε αυτό το εθελοντικό έργο. Δε μπορούμε να πάμε σε ένα μέρος όπου τα ζώα δεν έχουν συγκεντρωθεί και να τα κυνηγάμε”.
Μόνο την τελευταία χρονιά, η ΕΔΚΕ μετράει 15 αποστολές, 850 στειρωμένα ζώα σε 15 μέρη στην Ελλάδα, με ένα σχετικά μικρό budget 25000 ευρώ το οποίο κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης και τα χειρουργικά έξοδα περίπου 200 ιατρών και μελών.
“Με ελάχιστα χρήματα προσφέρουμε σημαντική δουλειά και αυτό επιθυμούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε”, μας είπε ο κ. Μπάτσας κλείνοντας τη συνομιλία μας.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου