20 Νοε 2017

Συνεργασίες μεταξύ μαθητών της Ευρώπης και επιμόρφωση εκπαιδευτικών μέσα από το πρόγραμμα eTwinning

Οι δυνατότητες που παρέχει το eTwinning σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για επιμόρφωση στη χρήση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη και αξιοποίησή τους στην υλοποίηση συνεργατικών έργων παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Εργαστήριο Υπολογιστών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Ο τρόπος εγγραφής στην ελεύθερη και ασφαλή πλατφόρμα eTwinning Live, που εξυπηρετεί τόσο στη σύνδεση και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ σχολείων, όσο και στο μοίρασμα ιδεών και γνώσεων στην Ευρώπη ήταν ένα από τα βασικά θέματα της ημερίδας με ομιλητή τον πρεσβευτή του eTwinning στα νησιά των Κυκλάδων, Νεκτάριο Φαρασόπουλο. 

 Διττός στόχος 

 Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη συνεργασία μαθητικών κοινοτήτων, αποτελώντας παράλληλα μία ευκαιρία επαγγελματικής ανάπτυξης για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν ομιλίες, να ακούσουν παρουσιάσεις από καταξιωμένους επιστήμονες κα να συμμετέχουν σε σεμινάρια μέσω πλατφόρμας για την εκμάθηση ψηφιακών εργαλείων και την εφαρμογή τους μέσω της εκπαιδευτικής πράξης.

 Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, ο κ. Φαρασόπουλος συμμετείχε, πριν από μία εβδομάδα, σε ένα εργαστήριο επαγγελματικής ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Το εργαστήριο απευθυνόταν αποκλειστικά σε πρεσβευτές του eTwinning και αφορούσε σε διάφορες τεχνικές, με τις οποίες οι ίδιοι μπορούν να βελτιώσουν την εθελοντική εργασία τους για τη μέγιστη δυνατή διάδοση του προγράμματος στις περιοχές ευθύνης τους. 

 Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό, μέσα από τις οποίες λαμβάνουν γνώσεις για σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία.

 «Πέρυσι τον Ιούνιο συμμετείχα σε ένα τριήμερο εργαστήριο που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος με θέμα τα “Οχήματα στον Άρη”. Μαζί με άλλους 21 εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη είδαμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Lego WeDo για να μπορέσουν οι μαθητές μας να καταλάβουν τη ζωή στον Άρη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρασόπουλος. 

 Τέλος, άκρως εποικοδομητικό και πλούσιο σε γνώσεις και εμπειρίες ήταν το ταξίδι του στη Νότια Κορέα το περασμένο καλοκαίρι, όπου ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό, τη γεωγραφία και την ιστορία της χώρας, με στόχο να τα χρησιμοποιήσει μελλοντικά στη δουλειά του ως εκπαιδευτικός. 

 Πολλαπλά οφέλη

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα στο eTwinning έχουν συμμετάσχει δεκάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές από τις Κυκλάδες. Τα παιδιά γνωρίζουν συμμαθητές τους από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία κα η Αγγλία, ανταλλάσσουν μαζί τους απόψεις για τον πολιτισμό και την ιστορία τους και συνεργάζονται με βάση διάφορα θεματικά πεδία, όπως τα μαθηματικά ή οι φυσικές επιστήμες.

 Ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, που φέτος απέσπασε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Το έργο που βραβεύτηκε αυτή τη φορά, ήταν το "M.I.G.R.A.T.I.O.N: The Circle of Life" στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης κατά το σχολικό έτος 2016-17. 

 Κάθε χρόνο, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) της δράσης βραβεύει τα καλύτερα έργα eTwinning που αναπτύχθηκαν από ελληνικές σχολικές μονάδες. Η φετινή βράβευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου eTwinning με θέμα «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί 24-26 Νοεμβρίου 2017 στην Πάτρα και έχει σκοπό τον γόνιμο προβληματισμό και τον δημιουργικό διάλογο αναφορικά με την εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην υλοποίηση συνεργατικών προγραμμάτων είτε σε Ευρωπαϊκό, Διεθνές ή εθνικό επίπεδο, καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων έτσι όπως διαμορφώνονται στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα και κάτω από το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+. 

Ιδιαίτερα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών προς την κατεύθυνση ανάδειξης θεμάτων συνεργατικής μεθοδολογίας, με την αξιοποίηση καλών και καινοτόμων πρακτικών, παράλληλα με την αξιοποίηση των ΤΠΕ, για την υλοποίηση συνεργατικών προγραμμάτων μεταξύ σχολείων σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

 Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning, πραγματοποιήθηκε χθες webinar με θέμα το μήνυμα της Hμέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 για το ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, τους Πανελλήνιους σχολικούς διαγωνισμούς που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και τις αλλαγές που φέρνει ο νέος κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα. Εισηγητές της τηλεκπαίδευσης ήταν η Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κατερίνα Ψαρουδάκη και ο Υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας Help-Line.gr Γιώργος Κορμάς. Τo webinar συντόνισε ο Άρης Λούβρης, Εθνικός Συντονιστής eSafetyLabel. 

 H Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους. 

Κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στις 6 Φεβρουαρίου 2018, το μήνυμα της ημέρας «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου. 

 Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την Πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ένα καλύτερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ διοργανώνει δυο πανελλήνιους σχολικούς διαγωνισμούς από όπου θα αναδειχθεί μια νικητήρια ομάδα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

 Τα παιδιά στον πρώτο διαγωνισμό καλούνται να δημιουργήσουν υλικό που θα αναδεικνύει το θετικό-ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, ενώ ο δεύτερος διαγωνισμός είναι εμπνευσμένος από τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα και αφορά στο πως το διαδίκτυο μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ζωή του ανθρώπου και με ποιους τρόπους έχει διευκολύνει την καθημερινότητά του. 

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...