Σεισμικές αλλαγές ετοιμάζεται να φέρει στην «ουδετερότητα του διαδικτύου» ο ανώτατος ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, προωθώντας ένα σχέδιο που θα σαρώσει τους κανονισμούς που μέχρι σήμερα επέτρεπαν την ισότιμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ανοικτό γήπεδο για περαιτέρω εδραίωση των εταιρειών και του ελέγχου τους στο διαδίκτυο.
Την ώρα που για τη διεθνή και αμερικανική επικαιρότητα μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι αποκαλύψεις για το περιβάλλον και την προκλητική δράση του Ντόναλντ Τραμπ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ετοιμάζεται να σαρώσει το ελεύθερο ίντερνετ, διαλύοντας κανονισμούς-ορόσημο που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η FCC δημοσίευσε την Τρίτη ένα σχέδιο που προβλέπει τη διάλυση των κανονισμών που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου να χρεώνουν περισσότερο τους χρήστες για να δουν κάποιο περιεχόμενο, καθώς και να περιορίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους.
Σύμφωνα με τους NYTimes, η πρόταση που υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της FCC, Ατζίτ Πάι, είναι μία σαφής κατάργηση των κανόνων που θέσπισε η κυβέρνηση Ομπάμα. Οι κανόνες, μέχρι σήμερα, απαγορεύουν στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την παροχή πρόσβασης σε ιστοσελίδες. Επίσης, εμποδίζουν τις εταιρείες να χρεώνουν τους πελάτες τους επιπλέον χρεώσεις για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας streaming και άλλες υπηρεσίες.
Στο πακέτο των κανόνων που ετοιμάζεται να σαρώσει η FCC βρίσκονται κανόνες που θεσπίστηκαν το 2015, οι οποίοι εμποδίζουν τις ευρυζωνικές εταιρείες να χρεώνουν περισσότερο για διαδικτυακές «γρήγορες λωρίδες» για συγκεκριμένο σκοπό, και για να εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν κάποιο περιεχόμενο.
Όπως τονίζουν όσοι αντιδρούν στην απορρύθμιση στην οποία στοχεύει η FCC, η κατάργηση των κανόνων αυτών θα παραδώσει στους παρόχους τον έλεγχο του διαδικτύου, επιτρέποντάς τους να επιλέξουν τους «νικητές και ηττημένους», επιβραδύνοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες και παρέχοντας προνομιακή μεταχείριση σε αυτούς που θα επιλέξουν να ευνοήσουν.
Τι ακριβώς είναι η «ουδετερότητα του Διαδικτύου»
Η ουδετερότητα του δικτύου είναι η αρχή σύμφωνα με την οποία, όλη η κίνηση στο διαδίκτυο αντιμετωπίζεται ισότιμα. Η ισότιμη πρόσβαση έχει καθοριστική σημασία για τη σημερινή λειτουργία του διαδικτύου και την απευθείας σύνδεση όλου του κόσμου στο δίκτυο.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι παραπάνω κανονισμοί είχαν την έγκριση των εταιρειών τεχνολογίας καθώς και ομάδων καταναλωτών, ωστόσο βρίσκονταν από καιρό στο στόχαστρο των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.
Όπως εξηγεί η Independent, η ουδετερότητα δικτύου εμποδίζει τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ να επιβραδύνουν τις συνδέσεις για άτομα που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους, εφαρμογές και υπηρεσίες, και να εμποδίζουν το νόμιμο περιεχόμενο.
Χωρίς τους κανόνες, δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον ισότιμα όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο και θα είναι σε θέση να προωθούν ορισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες σε σχέση με άλλους.
«Αυτό θα καταστρέψει το Διαδίκτυο»
Η ανακοίνωση του σχεδίου χτύπησε συναγερμό για τους υπέρμαχους της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του διαδικτύου, ανησυχώντας πως αυτή η «μεταρρύθμιση» ανοίγει τον δρόμο στη λογοκρισία στο διαδίκτυο.
«Χωρίς την ουδετερότητα, εταιρείες καλωδιακών και τηλεφωνικών υπηρεσιών θα μπορούν να χαράξουν το Διαδίκτυο με γρήγορες και αργές λωρίδες» προειδοποιεί το Seve the Internet, ένας συνασπισμός οργανισμών που ζητούν τη διατήρηση των κανόνων.
«Ένας πάροχος θα μπορούσε να επιβραδύνει το περιεχόμενο των ανταγωνιστών του ή να αποκλείει τις πολιτικές απόψεις με τις οποίες διαφωνεί.
Οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ θα μπορούν να χρεώνουν επιπλέον χρεώσεις, με τις περισσότερες εταιρείες περιεχομένου να μην αντέχουν και να υποβιβάζονται σε πιο αργή βαθμίδα εξυπηρέτησης» συνεχίζουν, για να καταλήξουν «αυτό θα καταστρέψει το Διαδίκτυο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η κίνηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς περίπου 21 εκατομμύρια σχόλια υποβλήθηκαν στη ρυθμιστική αρχή, ενώ περισσότερες από 250.000 τηλεφωνικές κλήσεις πλημμύρισαν το τηλεφωνικό κέντρο της FCC καταδικάζοντας τα σχέδια που ανακοίνωσε ο Πάι.
Την ίδια ώρα, η ηγέτιδα των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόσι, χαρακτήρισε την απόφαση ως «μία επίθεση στο επιχειρηματικό πνεύμα, την καινοτομία και τον ανταγωνισμό στην καρδιά του διαδικτύου».
«Αυτός είναι ο αγώνας για την ελευθερία του λόγου της γενιάς μας, και οι χρήστες του Διαδικτύου είναι έξαλλοι και παρακολουθούν» δήλωσε ο Έβαν Γκιρ, διευθυντής εκστρατείας της μάχης για το μέλλον, που διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τις 7 Δεκεμβρίου σε καταστήματα της Verizon, λίγες ημέρες πριν την ψηφοφορία στην FCC.
«Ο Πάι μπορεί να ανήκει στη Verizon, όμως θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Κογκρέσο, και οι νομοθέτες να λογοδοτήσουν σε εμάς, τους ψηφοφόρους. Οι διεφθαρμένοι γραφειοκράτες, που προσπαθούν να σκοτώσουν την ουδετερότητα του δικτύου, ελπίζουν να αποφύγουν τη δημόσια αντίδραση. Παίρνουμε τη διαμαρτυρία μας από το Διαδίκτυο στυς δρόμους για να βεβαιωθούμε πως δεν θα συμβεί» συμπλήρωσε ο Γκριρ.
Στην υπηρεσία των κολοσσών των τηλεπικοινωνιών
«Η FCC δεν θα είναι πλέον στην υπηρεσία των μικρομεσαίων επιχειρηματικών μοντέλων και δεν θα απαγορεύει προληπτικά υπηρεσίες, εφαρμογές και προϊόντα που θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικά» υποστήριξε ο πρόεδρος της FCC, Ατζιτ Πάι.
Παράλληλα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Ομπάμα, με τους κανόνες που είχε θεσπίσει, είχε επιδιώξει να επιλέξει τους νικητές και τους ηττημένους, καθώς και πως ασκούσε μεγάλη επιρροή στο διαδίκτυο.
«Θα πρέπει απλά να ορίσουμε κανόνες που θα αφήνουν τις επιχειρήσεις κάθε είδους σε κάθε τομέα να ανταγωνίζονται και να αφήνουν τους καταναλωτές να αποφασίζουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» συμπλήρωσε ο Πάι.
Το προωθούμενο σχέδιο θέτει εταιρείες κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών, όπως η AT & T και Verizon, αντιμέτωπες με γίγαντες του διαδικτύου όπως η Google και Amazon. Οι δεύτερες, σύμφωνα με τους NYT, προειδοποίησαν ότι η επιβολή των κανόνων θα μπορούσε να καταστήσει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών πανίσχυρες και να τους δώσει τα κλειδιά των πυλών της πληροφορίας και της ψυχαγωγίας.
Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάργηση του σημερινού καθεστώτος θα αποτελέσει σημαντική νίκη για τη βιομηχανία ευρυζωνικών και καλωδιακών δικτύων, η οποία έχει αγωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια στις αίθουσες των δικαστηρίων για να αποσαθρώσει τους κανόνες που περιορίζουν τη δράση τους.
Εταιρείες όπως η Wikipedia, η Reddit, η Etsy και άλλες συμφωνούν με τον παραπάνω κίνδυνο, υποστηρίζοντας πως η παραμονή του ισχύοντος καθεστώτος είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού, που επέτρεψαν να υπάρξει μέχρι σήμερα τόση καινοτομία σε απευθείας σύνδεση.
Από τη μεριά τους, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως οι σημερινοί κανονισμοί τις εμποδίζουν να προσφέρουν στους πελάτες μια ευρύτερη επιλογή υπηρεσιών. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της FCC, Άτζι Πάι, είναι πρώην δικηγόρος της Verizon, που ευνοείται από τα συγκεκριμένα σχέδια, γεγονός που τον φέρνει στο επίκεντρο της κριτικής.
Facebook499TwitterPinterestReddit
Πηγή : https://www.thepressproject.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου