9 Ιαν 2018

Καύσιμα: Χτύπησαν "κόκκινο", στο 1,92 η αμόλυβδη στην Αμοργό

Κι εκεί που έρχεται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας από την Κάλυμνο να σου πει για …φθηνά καύσιμα και προσπάθεια από το κράτος να μειώσει το κόστος όσον αφορά τους επαγγελματίες αλλά και στους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, τα νούμερα, οι αριθμοί προβληματίζουν…

 Κι αυτό γιατί «φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεπερνά το όριο του ενός ευρώ ενώ οι προοπτικές αποκλιμάκωσης δε φαίνονται άμεσα. Ο αντίκτυπος της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών του πετρελαίου (σε διάστημα τριών εβδομάδων το μπρεντ αυξήθηκε κατά 10%) είναι αισθητός και στη χώρα μας. 

Η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στο 1,541 ευρώ το λίτρο ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ξεπέρασε το ένα ευρώ φτάνοντας στο 1,004 ευρώ ανά λίτρο. Και αυτό την ώρα που το επίδομα θέρμανσης που θα πάρουν οι ευάλωτες οικογένειες είναι «κουτσουρεμένο» κατά 50%. 

 Τα στοιχεία που καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων είναι ενδεικτικά για πόσο «βαθιά» βάζουν πλέον στην τσέπη τόσο οι οδηγοί των αυτοκίνητων όσο και τα νοικοκυριά. Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα διαμορφώθηκε στο 1,541 ευρώ ανά λίτρο τιμή αυξημένη πάνω από 5% μέσα σε έξι μήνες. 

Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο η τιμή της αμόλυβδης ήταν κατά μέσο όρο πανελλαδικά στο 1,460 ευρώ ανά λίτρο. 

 Κι ενώ στην Αττική η τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,514 ευρώ ανά λίτρο, στις Κυκλάδες έχουμε πάρτι… Από το 1,68 που βρίσκουμε στην Ανδρο έως το 1,76 στη Σαντορίνη κι από το 1,80 στην Κωμιακή της Νάξου έως το 1,85 στη Χώρα της Νάξου και τη Μήλο.

 Όμως το καλύτερο το βλέπουμε στην Αμοργό όπου όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος φτάνει σχεδόν τα δύο ευρώ (!!!) στο 1,92 στην Αμοργό αλλά και στο 1,91 στην Κίμωλο. Και οι τιμές είναι των τελευταίων ημερών… 

Από εκεί και πέρα, βλέπουμε στα Δωδεκάνησα στην Κάλυμνο στα 1,79 ενώ η ακριβότερη τιμή είναι σε Πάτμο και Αστυπάλαια που αγγίζει τα 1,90 (για την ακρίβεια στα 1,88). 

 Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή του οποίου είναι στο 1,004 με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου οι υψηλότερες τιμές είναι στην Πάτμο, στα 1,19 και στις Κυκλάδες; 

Κι εδώ η Αμοργός έχει τη τιμητική της 1,92 ευρώ στη Σαντορίνη είναι στα 1,87 και στη Νάξο στο 1,83 ενώ η χαμηλότερη τιμή είναι στην Ανδρο στο 1,65…. 

Και να σκεφτεί κανείς ότι στην ορεινή Ευρυτανία η τιμή είναι στο 1,07 κάτι που σημαίνει; Μεταφορικά ως συνήθως η κλασική δικαιολογία… Οι προοπτικές Πάντως όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η πολιτική στο Ιράν σήμερα ωθεί ακόμη πιο ψηλά τις τιμές των καυσίμων, με αισθητές επιπτώσεις για τους καταναλωτές. 

Η εκτίμηση του ειδικού αναλυτή της Commerzbank Όιγκεν Βαίνμπεργκ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενη όξυνση της κρίσης στο Ιράν ενδέχεται να βάλει φραγμούς στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ο Στέφεν Μποκ, επικεφαλής του ιστοτόπου Clever-tanken.de δεν ελπίζει ότι οι τιμές των καυσίμων πρόκειται σύντομα να κινηθούν πτωτικά εντός του 2018. 
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...