3 Φεβ 2018

Τοπικά παρατηρητήρια για τον έλεγχο της δόμησης

Τοπικά και περιφερειακά παρατηρητήρια ελέγχου δόμησης πρόκειται να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4495/2017 περί αυθαιρέτων. 

 Μάλιστα για το θέμα συγκαλείται την επόμενη εβδομάδα συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ένωσης περιφερειών Ελλάδας στην Αθήνα, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν οι εκτελεστικοί γραμματείς όλων των περιφερειών. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και εκ μέρους της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου θα παραβρεθεί ο εκτελεστικός γραμματέας Μιχάλης Τσουβαλάς. 

Σκοπός του νέου νόμου είναι να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο κανόνων που αφορά τη δόµηση µε ολιστική θεώρηση, το οποίο αφενός προτάσσει τη µέριµνα, την πρόληψη και την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου στοχεύει στο να αντιµετωπίσει τις αιτίες που έχουν συµβάλλει στο άναρχο και αυθαίρετο δοµηµένο περιβάλλον στη χώρα µας, δηµιουργώντας τις προϋποθέσεις και τους µηχανισµούς εποπτείας και ελέγχου, για την ορθολογική και αποτελεσµατική διαχείριση της ανάπτυξης του χώρου µε όρους αειφορίας. 

Για το θέμα είχαν χτες συνεργασία ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης και ο διευθυντής περιβάλλοντος Δωδεκανήσου Πάνος Βενέρης . 

Πρόκειται για ένα νέο νομοθετικό διάταγμα για το οποίο η διεύθυνση περιβάλλοντος Δωδεκανήσου θα υποβάλει προς το περιφερειακό συμβούλιο τις προτάσεις της, καθώς το θέμα πρέπει να εξεταστεί σε όλες του τις παραμέτρους και να ενημερωθεί το σώμα και η περιφερειακή αρχή για όλα τα κρίσιμα στοιχεία και κυρίως για αυτά που αφορούν την περιφέρεια. 

 Ειδικότερα με δήλωσή του ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε ότι «με κάθε ευκαιρία ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και η περιφερειακή αρχή ζητούν ενίσχυση με προσωπικό και μέσα σε κρίσιμους τομείς και σε κρίσιμες ειδικότητες όπως μηχανικούς, και γενικότερα σε όλο το στελεχιακό δυναμικό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, και στις αρμοδιότητες που μας αναθέτει η κυβέρνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

 Η περιφέρεια διεκδικεί και θα διεκδικεί συνεχώς την ενίσχυσή της. Το συγκεκριμένο θέμα του παρατηρητηρίου για το οποίο η διεύθυνσή μας θα παρουσιάσει εισήγηση, πρέπει να εξεταστεί και από την άποψη της ενίσχυσης των περιφερειών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. 

Δεν μπορεί να έχουμε αρμοδιότητες χωρίς ανάλογους πόρους και προσωπικό και πιστεύω ότι αυτές οι δράσεις και ο σχεδιασμός πρέπει να συνοδεύονται με ουσιαστική υποστήριξη». Σύμφωνα με τον ίδιο πολλά είναι τα θέματα που βάζει το νομοθέτημα για το παρατηρητήριο. Περιλαμβάνει διατηρητέα κτίσματα, προβλέψεις για αυθαίρετη δόμηση, αλλά και γενικά για τη δόμηση και φυσικά προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή. 

 Για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης και ο διευθυντής της υπηρεσίας κ. Βενέρης συζήτησαν με τον κ. Τσουβαλά το εύρος των υποχρεώσεων των περιφερειών ως προς το παρατηρητήριο που πρέπει να διασαφηνιστούν γι΄αυτό και η υπηρεσία θα συντάξει εισήγηση. 

 Ο κ. Φλεβάρης επεσήμανε επίσης ότι στη Δωδεκάνησο και στις Κυκλάδες υπάρχουν πάρα πολλά διατηρητέα κτίρια που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο ή σε ιδιώτες και είναι βέβαιο πως το έργο καταγραφής και απαρίθμησής τους σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις του παρατηρητηρίου απαιτεί διάθεση σημαντικότατων ανθρώπινων πόρων και ανάλογης δαπάνης. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που θέτει. 

Έτσι λοιπόν η σύνταξη της εισήγησης θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητές της περιφερειακής αρχής.

 Πηγή : rodiaki.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...