2 Φεβ 2018

Το Life αλλάζει την Άνδρο: αποκατάσταση και καλλιέργεια 2000 στρέμματων αιμασιών

Από την χθεσινή σχετικά πολυπληθή παρουσάση του πανεπιστημίου Αιγαίου για το Life και τις αιμασιές της Άνδρου στη Λέσχη Ανδρίων στη Χώρα (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Μια άλλη πράσινη Άνδρος μπορεί να προκύψει σε λίγα χρόνια μέσα από τρία προγράμματα Life που αφορούν το νησί και θα "τρέξουν" από το πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τους κατοίκους της Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο και χρηματοδότηση της Ε.Ε.. 

Τα δύο πρώτα που έχουν εγκριθεί και ένα τρίτο που αναμένεται να εγκριθεί. Από αυτά το ένα αναφέρεται στις καλλιέργεια των εγκαταλειμμένων αιμασιών και το άλλο στις περιοχές Natura.

 Η πρώτη ενδιαφέρουσα είδηση είναι πως και τα δύο μαζί προγράμματα Life θα φέρουν στο νησί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της τάξεως των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν το πρόγραμμα για την καλλιέργεια των εγκαταλειμμένων αιμασιών του νησιού. 

Τα χρήματα αυτά έρχονται ως συνέχεια του προηγούμενου προγράμματος Life (2012-2016) , που "έτρεξε" και έφερε στο νησί δράσεις, έργα και υλικά αξίας 1,8 εκατ.ευρώ.

Στον χάρτη της Άνδρου διακρίνονται με κόκκινη γραμμή οι περιοχές Natura του νησιού. Τα πράσινα σημαδια είναι μερικά από τα πρώτα κτήματα που έχουν ήδη μπει στο πρόγραμμα με τις αιμασιές (φωτ. Εν Άνδρω)..

 Η δεύτερη ενδιαφέρουσα είδηση είναι πως με το πρόγραμμα θα καλλιεργηθούν αρχικά 1000 στρέμματα. 

Τον επόμενο χρόνο στόχος είναι να καλλιεργηθούν 2000 στρέμματα. Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει εγγράφως ενδιαφέρον 100 κάτοχοι αγρών οι οποίοι καλύπτουν μια έκταση περίπου 1500 στρέμματα γης.

 Με το ενδιαφέρον που υπάρχει οι υπεύθυνοι θεωρούν πως θα φτάσουν εύκολα τα ζητούμενα 2000 στρέμματα. Τα περισσότερα στρέμματα αιμασιών των ενδιαφερομένων είναι στο κέντρο και στο νότιο μέρος του νησιού. Εκεί άλλωστε υπάρχουν και τα μεγαλύτερα ενιαία κομμάτια γης με αιμασιές για καλλιέργεια.

 Η τρίτη ενδιαφέρουσα είδηση είναι - όπως εξήγησαν οι δύο καθηγητές από το πανεπιστήμιο Αιγαίου που μίλησαν στους 60 περίπου κατοίκους που γέμισαν τον χώρο της Λέσχης Ανδρίων στην Χώρα της Άνδρου – η καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα. 

Για τον λόγο αυτό η παραγωγή που θα προκύψει έχει ήδη προβλεφθεί να απορροφηθεί από βιοτεχνίες ή βιομηχανίες τροφίμων που προσφέρουν προϊόντα στους απαιτητικούς καταναλωτές και ευκατάστατους τουρίστες

Τα περισσότερα κτήματα του ρογράμματος είναι στην κεντρική και νότια Άνδρο. Ξεκινάνε απ΄το Απροβάτου και την Παλαιόπολη και φτάνουν μέχρι το Στενό. Άλλωστε και στην χθεσινή παρουσίαση είχαν έρθει ενδιαφερόμενο και δηματικοί ή τοπικοί σύμβουλοι κυρίως από αυτές τις περιοχές(φωτ, Εν Άνδρω) 

 Έχει ήδη σχεδιαστεί φορέας διαχείρισης των προϊόντων. Σε πρώτη φάση θα καλλιεργηθούν ποικιλίες τοπικού σταριού, μελιτζανιά φασόλια Άνδρου, κρεμμύδια Άνδρου, φάβα Άνδρου. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μικροβιοτεχνίες μπύρας και άλλες εταιρείες. 

 Το επιπλέον θετικά του προγράμματος είναι πως θα συνεργαστεί και με τρίτο πρόγραμμα Life για την Άνδρο - που είναι προς έγκριση - και το οποίο θα αφορά την μελισσοκομία. Θα υπάρξουν κοινές δράσεις ώστε να φυτευτούν φυτά που βοηθούν την μελισσοκομία και αντέχουν στις κλιματικές αλλαγές. 

Στα θετικά είναι πως με τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα καθαριστούν και θα στερεωθούν όλα τα μονοπάτια και οι δρόμοι που πάνε προς τα χωράφια που θα καλλιεργηθούν και θα χαρτογραφηθούν όλες οι αιμασιές του νησιού.

 Σύμφωνα με τους μελετητές η Άνδρος επιλέχθηκε ως το μοναδικό πρότυπο του προγράμματος γιατί έχει τις περισσότερες και σε καλύτερη κατάσταση αιμασιές στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο. 

 Στα επιπλέον του προγράμματος ανακοινώθηκε πως οι υπεύθυνοι έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την επιτροπή του Μουστάκειου Ιδρύματος ώστε να χρησιμοποιήσουν το νέο κτήριο για έδρα για την σχεδιαζόμενη Σχολή Πέτρας που θα ιδρύσουν στην Άνδρο. 

Στη Σχολή αυτή που αναμένεται να προσέλθουν μαθητές από την Άνδρο και τα γύρω νησιά (Τήνο, Σύρο κλπ) θα διδάξουν ειδικοί της πέτρας, αλλά και μάστορες που ξέρουν το παραδοσιακό κτίσιμο της Άνδρου.

Στόχος είναι να βγουν από την Σχολή νέοι μάστορες και ειδικοί που θα απασχοληθούν σταδιακά στην ανακατασκευή των παλιών αιμασιών. Ένας από τους ερημωμένους αγρούς που έχουν μπει στο πρόραμμα.


 Σε 1-2 χρόνια θα είναι αποκατεστημένος, καλλιεργημένος και καταπράσινος (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το έργο θα τρέξει για 4 χρόνια με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

Με τα χρήματα που θα μαζευτούν από τις πωλήσεις προϊόντων των πρώτων χρόνων θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για άλλα 6 χρόνια, καθώς και η βοήθεια προς τους εκτός προγράμματος που θα θελήσουν να κάνουν κι αυτοί κάτι ανάλογο. 

 Τέλος όσοι ιδιοκτήτες θα συμμετάσχουν με χωράφια τους στο πρόγραμμα θα έχουν πλήρη κυριότητα στα κτήματα τους σε περίπτωση που αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα. 

Όπως εξήγησε η αρμόδια από το «Πράσινο Ταμείο» - που χρηματοδοτεί και εγγυάται με την παρουσία του το πρόγραμμα - έχουν ληφθεί πρόνοιες και ασφαλιστικές δικλείδες για όλες τις περιπτώσεις. Όλα αυτά θα δώσουν μια άλλη πνοή και μια προοπτική στο νησί.

 Όμως όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος όλα αυτά μπορούν να γίνουν υπό την προϋπόθεση πως θα συνεργαστούν όλοι στην Άνδρο προς επιτεύξη των παραπάνω φιλοδοξων στοχων.  

Πηγή :  «Εν Άνδρω» 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...