10 Σεπ 2018

Νέος πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες γης

Το έγγραφο περί χορτολιβαδικών εκτάσεων, εστάλη μόνο στις Διευθύνσεις Δασών του Αιγαίου και σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας. 

* Στόχος είναι κυρίως τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των αγοραπωλησιών γης.

 * Προβλήματα & δυσκολίες, ακόμα και αδυναμία των ιδιοκτητών γης, που εμπίπτουν στην οδηγία 27639/11-5-2018, να προχωρήσουν σε πώληση ή αξιοποίηση. 

Σε νέες περιπέτειες βάζει τους ιδιοκτήτες γης στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η οδηγία 27639/11-5-2018 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, προς τις Διευθύνσεις Δασών των νησιών μας, η οποία στην ουσία εντάσσει στις δασικές εκτάσεις και ορισμένες ιδιοκτησίες, οικόπεδα ή χωράφια, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως χορτολιβαδικές εκτάσεις. 

Ως χορτολιβαδικές εκτάσεις, ή αλλιώς χορτολιβαδικά εδάφη, χαρακτηρίζονται οι εκτάσεις που βρίσκονται, εννοιολογικά, μεταξύ των δασικών και γεωργικών εκτάσεων, αφού ούτε καλλιεργούνται συστηματικά, ούτε και συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως λόγω μικρού ποσοστού κάλυψης από άγρια ξυλώδη φυτά. Με το νόμο 4280/2014, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις διακρίθηκαν σε πεδινές και ορεινές ημιορεινές ή ευρισκόμενες επί ανωμάλων εδαφών. 

Οι πεδινές δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις αποδεσμεύτηκαν πλήρως από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Η ιστορία αυτή στα νησιά μας, ξεκίνησε την άνοιξη και φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αρκετά μεγάλη σύγχυση στους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να πάρουν πολύ εύκολα πράξεις αποχαρακτηρισμού, εφόσον οι ιδιοκτησίες τους είναι χορτολιβαδικές. 

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, για το περιεχόμενο του εγγράφου, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνες που περιέχουν φυτά που δεν έχουν ξυλώδη ιστό και σε εκείνες που περιλαμβάνουν φυτά με ξυλώδη ιστό. Στη δεύτερη κατηγορία φυτών ανήκουν κυρίως τα φρύγανα, δηλαδή θυμάρια, λαδανιές, κουνούκλες, αστοιβή, αφάνες κ.λπ. 

 Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του ένα κομμάτι γης, χαρακτηρισμένο ως χορτολιβαδική έκταση, που, όμως, διαπιστωθεί μετά από αυτοψία ότι έχει διάφορα φρύγανα, φυτά δηλαδή, με ξυλώδη ιστό, τότε ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται δασικός και προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

 Σε περίπτωση που η έκταση δεν περιέχει φρύγανα, αλλά φυτά με μη ξυλώδη ιστό, τότε γίνεται μεν έλεγχος από τη Δασική, όμως ο ιδιοκτήτης θα μπορέσει στο τέλος ακολουθώντας τη σχετική διαδικασία, να αποδεσμεύσει την έκτασή του.

 Στη σχετική οδηγία φαίνεται ότι περιλαμβάνονται και οι εκτάσεις εκείνες, που στο παρελθόν είχαν χαρακτηριστεί ως μη δασικές και σήμερα λόγω εγκατάλειψης από τους ιδιοκτήτες τους, έχουν γεμίσει με φρύγανα. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι εκτάσεις να χαρακτηριστούν ως δασικές, αν και στο παρελθόν δεν ήταν. 

 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 

 Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που προφανώς έγινε δέκτης διαμαρτυριών από πολίτες που βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν προσπάθησαν να βγάλουν πράξεις αποχαρακτηρισμού για τις εκτάσεις, προκειμένου να προχωρήσουν σε πώληση ή αξιοποίηση. Μ. Χατζηγεωργίου Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ» 

Πηγή : http://www.dimokratis.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...