29 Σεπ 2018

Κλείνει οριστικά ο ΧΑΔΑ της Μήλου

Tην οριστική παύση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ της Μήλου, ορίζει σχετική απόφαση της ΠΝΑι, με το Δήμο να παραμένει σε μεταβατικό στάδιο, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, έως και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής. 

 Μόλις τριάντα ημέρες απέμειναν για την οριστική – και επισήμως – παύση της λειτουργίας του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, στη θέση Φυρλίγκος, σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα της Διαύγειας, κατόπιν απόφασης, που είχε ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, όπου επιβεβαιώθηκε η ολοκλήρωση της αποκατάστασής του.

 Ανησυχία σχετικά με τη διαχείριση των αδρανών 

 Τον Ιούλιο του 2018 και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μήλου, κ. Μάρκος Τασιόπουλος, μεταβίβασε στο Σώμα, την εισήγηση της υπηρεσίας, στο πλαίσιο της οποίας σημειωνόταν, ότι βάσει της υποχρέωσης της χώρας μας για πλήρη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και προκειμένου να αποφύγει ο Δήμος την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων από την λειτουργία του ΧΑΔΑ στη θέση Φυρλίγκος, απαιτείται να ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία θα βεβαιώνεται ότι τα απορρίμματα που απορρίπτονταν στον εν λόγω ΧΑΔΑ, αποτίθενται πλέον στον Δεματοποιητή που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σε χώρο παραπλεύρως του ΧΑΔΑ. 

 Επισήμανση της υπηρεσίας αποτελούσε δε, πως η δεματοποίηση αποτελεί μια μεταβατική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι την υλοποίηση της κατασκευής του ΧΥΤ καθώς και των υπόλοιπων έργων που έχουν προβλεφθεί για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

 Η εγκατάσταση και λειτουργία του Δεματοποιητή εγκρίθηκε με άδεια που εκδόθηκε από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενώ η λειτουργία του πραγματοποιείται στα πλαίσια της σύμβασης λειτουργίας με την ανάδοχο εταιρεία, ενώ η απόθεση των απορριμμάτων πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του δεματοποιητή ήδη από τις 26 Μαρτίου 2018. Τέλος, η υπηρεσία υπενθύμιζε, πως ο ΧΑΔΑ αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο της εργολαβίας με τίτλο: 

«Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Φυρλίγκος Δήμου Μήλου», προϋπολογισμού 232.649,98 ευρώ, ενώ έχει εκδοθεί και η βεβαίωση περαίωσης των εργασιών από την Διευθύνουσα Υπηρεσία. 

 Από τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς και από το Δήμαρχο Μήλου, είχε εκφραστεί η ανησυχία, αναφορικά με την παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ, ως προς τη διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων, αλλά και των ογκωδών αντικειμένων, χωρίς εγκεκριμένο χώρο συλλογής τους, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία ενημέρωσε, πως δεν δίνεται η δυνατότητα εκ του νόμου, για αδειοδότηση προσωρινού χώρου.

 Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μαρτάκης, είχε σημειώσει, πως “πράγματι έχει αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ, δεν υπάρχει πρόβλημα”, προτείνοντας ωστόσο ο δήμος να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποθέτουν τα οικοδομικά υλικά, ενδεχομένως σε κάποιο χώρο παλιού ορυχείου. 

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Δαμουλακης, εξήγησε, πως είχε ζητηθεί η γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας, σχετικά με τη διαχείριση των αδρανών υλικών, είτε με ευθύνη του Δήμου, είτε με τη συμβολή ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει τη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ παραδέχτηκε, πως η απόθεση μπαζών, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Μήλο. Ενημέρωσε δε, πως έχει υπάρξει συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για την απόρριψη των στρωμάτων. 

Παράλληλα, ανφέρθηκε και στον “αγώνα” δρόμου του Δήμου Μήλου, για την υλοποίηση του έργου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής, τονίζοντας, πως πρόκειται για μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, μπλεγμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. 

 Τελικά βήματα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας 

 Μετά τη σχετική απόφαση του Δήμου Μήλου, αρμόδια, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβεβαίωσης της οριστικής παύσης λειτουργίας του ΧΑΔΑ είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία με σχετική απόφαση, ορίζει τις τελικές διαδικασίες. 

 Στο σκεπτικό της απόφασης, αναφέρεται επίσης και το γεγονός, ότι η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον και όχι σε οργανωμένους χώρους διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα, προκύπτει αναγκαιότητα συντονισμένων, συστηματικών και με χαρακτήρα κατεπείγοντος ενεργειών με στόχο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας.

 Αναφορικά με την παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ στη θέση “Φυρλίγκος” του Δήμου Μήλου, η ΠΝΑΙ ορίζει πως ο Δήμος υποχρεούται να διαθέτει τα αστικά απόβλητα της νήσου Μήλου σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις αποφάσεις του δήμου, αφού προηγουμένως λάβει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από την κείμενη νομοθεσία και να μεριμνήσει για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ του Φυρλίγκου. 

 Στην κατεύθυνση αυτή, ορίζεται η σύσταση τριμελούς επιτροπής πιστοποίησης της παύσης λειτουργίας του εν λόγω ΧΑΔΑ, με μέλη από το Γραφείο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Μήλου, το τμήμα Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων της Περιφέρειας.

 Έργο της τριμελούς επιτροπής είναι η αυτοψία στον ΧΑΔΑ εντός τριάντα ημερών, προκειμένου να αποκοπούν με συνεργείο του Δήμου οι οδοί προσπέλασης του ΧΑΔΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η παύση λειτουργίας τους, να γίνει φωτογραφική αποτύπωση του ΧΑΔΑ και της αποκοπής των οδών προσπέλασης, με φυσικό ανάχωμα, εκσκαφή κάθετα στην οδό πρόσβασης κλπ, ενώ τελευταία αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η έκδοση πρακτικού αυτοψίας, για την παύση λειτουργίας του ανωτέρω ΧΑΔΑ. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...