29 Σεπ 2018

Τριήμερο αφιέρωμα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου στην Τυροβολιά

Στα χνάρια των επιτυχημένων εκδηλώσεων με θέμα την «κοπανιστή», που έγραψαν τη δική τους ιστορία πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, θα πατήσει το δεύτερο κατά σειρά αφιέρωμα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, το οποίο θα έχει επίσης… Μυκονιάτικο Άρωμα.

 Η Λέσχη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου και την ΚΔΕΠΠΑΜ διοργανώνουν από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου ένα τριήμερο αφιέρωμα για την ανάδειξη της Τυροβολιάς, ενός από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά τυριά του νησιού. Φορείς πολιτισμού, τοπικές συλλογικότητες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες, εστιάτορες, ξενοδόχοι, παραγωγοί κ.ά. καλούνται να δώσουν «Γεύση από Μύκονο» κλείνοντας πανηγυρικά τον φετινό καλοκαιρινό κύκλο εκδηλώσεων του «Mykonos Art Festival». 

 Προβολή ενός ακόμη τοπικού προϊόντος Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και εστίασης, γευσιγνωσίες και άλλες εκδηλώσεις, που έχουν ως στόχο την ανάδειξη και την γνωριμία με ένα ακόμα μυκονιάτικο προϊόν, την Τυροβολιά. Με βάση αυτή, θα δημιουργηθούν πιάτα παραδοσιακά και σύγχρονα τα οποία θα παρουσιαστούν ενώπιον προσκεκλημένων γευσιγνωστών, δημοσιογράφων και bloggers. Η Τυροβολιά είναι το απλό λευκό τυρί που προκύπτει από την πρώτη τυροκόμηση. 

Ανήκει στην ίδια κατηγορία με εκείνα τα λευκά τυριά που αποτελούν ένα από τα πρώτα βήματα που έκανε η ανθρωπότητα στην πορεία για την κατάκτηση του πολιτισμού και της τέχνης της τυροκομίας. 

Είναι το τυρί που θα βρεθεί με λίγο αλατάκι για νοστιμιά στο τραπέζι μας. Είναι κυρίως αυτό που δίνει ουσία και νοστιμιά στις παραδοσιακές πίτες μας, την μελόπιτα, την κρεμμυδόπιτα. 

Συχνά μάλιστα ολοκληρώνει στη δημόσια εστίαση μια Μυκονιάτικη εποχιακή σαλάτα, κ.ά. Υπό μια έννοια, λοιπόν, ανήκει στην καθημερινότητα της Μυκονιάτικης διατροφής. 

 Η Μύκονος αποτελεί αναμφίβολα το νησί των εκπλήξεων. Από τη μια στην πρωτοπορία του Ελληνικού τουρισμού και με σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, και από την άλλη με σημαντική κτηνοτροφία και οργανωμένη τυροκομία, κερδίζει τον τίτλο και του νησιού των αντιθέσεων. 

 Η εκδήλωση εντάχθηκε στο Mykonos Art Festival, έναν νέο θεσμό που ξεκίνησε φέτος στο νησί από το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο και τον Δήμο Μυκόνου. 

 Η Τυροβολιά, ο γνωστός άγνωστος, μας καλεί στο κοσμοπολίτικο νησί, με το τέλος του Σεπτέμβρη, που σηματοδοτεί το πέρασμα στο γλυκό και ήρεμο Μυκονιάτικο αποκαλόκαιρο του Οκτώβρη, για να γνωριστούμε καλύτερα. 

Δυο σύγχρονα και καλά οργανωμένα τυροκομεία και μια γενιά ενεργών αγροτών και κτηνοτρόφων στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορεί και πρέπει να συμβαδίσει η ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα με την τουριστική ανάπτυξη. 

 Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί επίσης η παράσταση κουκλοθεάτρου «Λεμονιά» της Εύας Νικηφόρου, σήμερα το απόγευμα στις 18:30, στην Αίθουσα της Αδελφότητας στο Ηρώον Άνω Μεράς. 

Η Λεμονιά ...με αλεύρι και τυροβολιά, είναι έτοιμη να ταξιδέψει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της στο πιο νόστιμο ταξίδι που έχουμε φανταστεί, εκεί που μόνο εκείνη γνωρίζει. 

Πηγή :https://www.koinignomi.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...