18 Σεπ 2018

Ενέργεια: Κινητικότητα στα μικρά νησιά

Την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας ανακοίνωσε ο Δήμος Φούρνων Κορσεών με στόχο, να αναδειχθεί σε αυτάρκες και αυτόνομο ενεργειακά νησί, με την εφαρμογή επιτυχημένων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

 Mε την τεχνογνωσία του TILOS Project 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό σχήμα από απλοί καταναλωτές θα γίνουν ταυτοχρόνως καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας δικτύου (netprosumers). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας προερχόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (net-metering και virtual net-metering), της ενεργειακής τροφοδότησης μονάδων αφαλάτωσης ή άλλων παρεμφερών χρήσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, καθώς των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

 Στην «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών» συμμετέχουν ο Δήμος Φούρνων Κορσεών, μεγάλος αριθμός κατοίκων του νησιού, με προοπτική πάνδημης συμμετοχής, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής ως εταίρων όλων των πολιτών και επιχειρήσεων, με κατοικία ή έδρα δραστηριότητας στους Φούρνους Κορσεών και η εταιρεία «EUNICELABORATORIESA.ΑE», η οποία εκτός των άλλων, συμμετέχει στο «TILOS Project», του διεθνώς αναγνωρισμένου έργου αυτονομίας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, στο νησί της Τήλου. 

 3 νέα “Έξυπνα νησιά” στο Αιγαίο 

Η ανακοίνωση της σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας, συνέπεσε χρονικά με την γνωστοποίηση στη ΔΕΘ από τη διευθύντρια Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών του ΔΕΔΔΗΕ ότι εντός του 2019 αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη μετατροπή των νησιών Σύμης, Αστυπάλαιας και Μεγίστης/Καστελόριζου σε «Έξυπνα Νησιά», δηλαδή σε νησιά με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 55%-60%. Στη ΔΕΘ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφορικά με τις διασυνδέσεις των μέχρι σήμερα 

Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, έγινε γνωστό από τη ΡΑΕ ότι ήδη έχουν εξαχθεί τα πορίσματα για τις λοιπές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα οποία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για τη διασύνδεση του συνόλου των κυκλαδίτικων νησιών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιών της Δωδεκανήσου. 

 Ανοικτό το σενάριο διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου 

«Στην παρούσα φάση εξετάζονται τα νησιά του Β. Αιγαίου. Εντός του έτους ολοκληρώνεται η διαδικασία και ήδη από τα προσεχή προγράμματα ανάπτυξης των ηλεκτρικών δικτύων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα εντάσσονται σταδιακά και άλλες διασυνδέσεις νησιών. Μετά από εντατικές προσπάθειες έχει φτάσει σε σημαντική ωριμότητα και η Διασύνδεση της Κρήτης με ορατό πλέον ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα τρία- πέντε έτη» είπε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας, συντονιστής της Ομάδας διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ. 

 Με πληροφορίες από Πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ  

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...