Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, έπειτα και από τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευση που διεξήχθη το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.
Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου, η Ελλάδα, συμμετείχε με μόλις το 0,34% των Ελλήνων, με το 56% των συμμετεχόντων να δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.
Ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής, διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.
Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.
Πάντως σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, το 84% των προσώπων τα οποία εκφράσθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου στο Ίντερνετ, υποστήριξαν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας.
Πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης -η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία- ζήτησαν να εγκαταλειφθεί το σύστημα αυτό.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτοί που αντιτίθενται στην αλλαγή ώρας προέβαλαν «ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων ή το γεγονός ότι δεν εξοικονομείται ενέργεια».
Η αλλαγή από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, η οποία είχε θεσπισθεί αρχικά στην Ευρώπη για να εξοικονομείται ενέργεια, προκαλεί εδώ και χρόνια διαρκή αντιπαράθεση.
Τέλος να σημειωθεί ότι από το 1996, όλοι οι Ευρωπαίοι γυρίζουν τους δείκτες του ρολογιού τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου