7 Νοε 2018

Πρόληψη της διαφθοράς στους ΟΤΑ με Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου


Ημερίδα με θέμα:
 Ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την υποστήριξη της EXPERTISE FRANCE, στο πλαίσιο του προγράμματος τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης από τη Γαλλική Κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. 

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα κ. Chantepy, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, κ. Παπαγγελόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Θεοδωράκης καθώς και ανώτατα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.

 Στην εναρκτήρια ομιλία της η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Ξεπαπαδέα, μίλησε για τον συντονιστικό ρόλο της ΓΕΓΚΑΔ στο φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας και λειτουργίας Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε δημοτικές, περιφερειακές και αποκεντρωμένες αρχές. 

Αναφερόμενη στη σημασία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου ως κρίσιμο διοικητικό εργαλείο για την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις τόνισε:

 «Η υλοποίηση μιας καλά σχεδιασμένης πολιτικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υιοθετεί τις αρχές της αποτελεσματικότητας, της συμμετοχής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας». 

 Ο κ. Παπαγγελόπουλος αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για τον σχεδιασμό του προγράμματος, ενέταξε τη δημιουργία ΜΕΕ στον αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής τονίζοντας ότι: «στην πατρίδα μας, οι συνέπειές τους ήταν και είναι καταστροφικές. Όχι μόνο προκάλεσαν την οικονομική κρίση και τα δεινά που υφίσταται ο Ελληνικός λαός αλλά προηγουμένως προκάλεσαν κάτι πολύ χειρότερο.

 Μία τεράστια ηθική και πολιτική κρίση. Η οικονομική κρίση θα είχε αποφευχθεί, πιστέψτε με, εάν δεν είχαν εκμαυλιστεί συνειδήσεις και δεν είχε αλλοιωθεί επικίνδυνα το Δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η διαφθορά και η διαπλοκή, πρακτικά αποτελούν το υπερόπλο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που το χρησιμοποίησαν στην αρχή, τουλάχιστον, για να αποκτήσουν μερίδιο της πολιτικής εξουσίας που δεν τους ανήκει» 

 Ο κ. Πουλάκης διαπιστώνοντας πρόοδο στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης με τους νέους θεσμούς όπως ο Περιφερειακός συμπαραστάτης, την εισαγωγή πληροφοριακού συστήματος πολεοδομίας, ανάδειξε τη συμβολή της λειτουργίας των ΜΕΕ στη διάδοση της κουλτούρας νομιμότητας και διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση. 

 Ο κ. Θεοδωράκης, αφού πρόβαλε τη λειτουργική διασύνδεση του εσωτερικού ελέγχου με τις διαδικασίες της διοικητικής μεταρρύθμισης του δημοσίου που συντελούνται από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τόνισε ότι η δημιουργία ΜΕΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι επιβεβλημένη αφού προλαμβάνει και μειώνει τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς ενώ ενισχύει την αποτελεσματικότητα και προστατεύει το κύρος των υπηρεσιών. 

 Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης και ανώτατα στελέχη και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πειραιά, της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που έλαβαν μέρος στο πειραματικό στάδιο της εισαγωγής ΜΕΕ στις υπηρεσίες τους παρουσίασαν την εμπειρία τους.

 Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας η Γενική Γραμματέας κ. Ξεπαπαδέα ευχαρίστησε για την ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων σε μια εποικοδομητική συζήτηση και διαπίστωσε το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν φορείς από όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ίδρυσης ΜΕΕ στους ΟΤΑ και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Τέλος εξέφρασε τη βούληση της ΓΕΓΚΑΔ για τη νομοθετική αποσαφήνιση του πλαισίου για την ίδρυση και τη λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...