14 Φεβ 2020

Μία ζωή σαν μυθιστόρημα

Παναγιώτης Θ. Χρυσολωράς Ο Παναγιώτης Θ. Χρυσολωράς γεννήθηκε στη Σέριφο το 1937 και ήταν ο νεότερος από τα 13 παιδιά της οικογένειας του Θεοδώρου Χρυσολωρά. Έζησε μία ζωή σαν μυθιστόρημα: δούλεψε στο "Κάρβουνο" στο Περιστέρι, έγινε ιερομόναχος και μετέπειτα ηγούμενος στη Σίφνο για 20 και πλέον χρόνια, μετά παντρεύτηκε την Ελένη, παντοτινή σύντροφο της ζωής του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας και αργότερα δήμαρχος Σερίφου για 12 χρόνια, εξελέγη στη συνέχεια νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων, ήταν όλη του τη ζωή αγρότης, πρωτοπόρος της οικολογίας στην Ελλάδα, φίλος της γης και των ζώων, πραγματικός δημοκράτης, τραγουδούσε και έψελνε υπέροχα, διάβαζε τα πάντα μετά μανίας, αφιέρωσε τη ζωή του στην κοινωνική προσφορά, ήταν υποδειγματικός δάσκαλος και πατέρας για τα παιδιά του. Ο "επιφανέστερος των Σεριφίων" έφυγε από τη ζωή το 2006

.Μια φωτογραφία που είναι τραβηγμένη πριν από πενήντα τόσα χρόνια. Στην Παναγία τη Βρυσιανή, στις 8 Σεπτεμβρίου 1971. Μετά την πρωϊνή Λειτουργία της Παναγίας. Αγαπημένα πρόσωπα της νιότης μας … Στην επάνω σειρά στα δεξιά βλέπουμε τον Άνθιμο Ονάσογλου, καλόγερο τότε στο Μοναστήρι της Βρυσιανής. 

Δίπλα του ο πατήρ-Αμφιλόχιος, ο αγαπημένος μας Αμφιλόχιος Χρυσολωράς, ο άνθρωπος που «ανέστησε» το ιστορικό Μοναστήρι της Σίφνου. Στα αριστερά της φωτογραφίας, ο ψηλός κύριος με τη γραβάτα, είναι ο Δημήτρης Χρυσολωράς, αδελφός του Αμφιλόχιου Χρυσολωρά. Στα δεξιά βλέπουμε τον Ιερόθεο, έναν αξέχαστο άνθρωπο,που καλογέρεψε για χρόνια στο Μοναστήρι αυτό.

 Ο Ιερόθεος βίωσε τη δύσκολη εποχή όπου το Μοναστήρι δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση, ένα ημι-ερειπωμένο ιστορικό Μοναστήρι. Κάθε πρωΐ ο Ιερόθεος ερχόταν στα Ξάμπελα με τον γάϊδαρό του, την περίφημη «Κούτα», για να κάνει τις «αμπασάδες» του Μναστηριού. Ο ερχομός του Αμφιλόχιου, κάπου στα 1968, θα αλλάξει τα πάντα. Το Μναστήρι αναστυλώνεται και ανακτά ξανά τη χαμένη του αίγλη.

 Με τον Αμφιλόχιο δίπλα του ο Ιερόθεος έζησε χρυσές μέρες, καθώς τον πρόσεχε και τον φρόντιζε όσο καλύτερα μπορούσε. Τα υπόλοιπα πρόσωπα της φωτογραφίας είναι μεταξύ άλλων η Μαργαρίτα Μαρτζούκου και τα εγγόνια της (ο Ανδρέας και αν δεν κάνω λάθος η Μαργαρίτα), το Σμαρώ του Αντωνάκη με τα παιδιά της (τη Μαρία και τον Αντώνη), ο Γιάννης ο Καπράνος, ο γιός της θείας Ανδριάννας. 

Στα δεξιά της φωτογραφίας βλέπουμε δίπλα στον Ιερόθεο τον Βασίλη τον Συνοδινό, τον αδελφό του Κώστα (το Κω του Νικολάκη). Ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Λαμπρινός είναι ο άξιος συνεχιστής αυτών των ανθρώπων που ανέστησαν το Μναστήρι 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...