28 Φεβ 2020

Σύρος..Τα “βαρέα μέταλλα” πυροδότησαν την παρουσία Αστυνομίας στο ΔΣ

Σκηνές έντασης αναπτύχθηκαν στην χθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανάμεσα σε απλούς πολίτες και εργαζομένους του Νεωρίου, με αφορμή τη συζήτηση για την υπόθεση της “ύπαρξης βαρέων μετάλλων” στον βυθό του λιμένα της Ερμούπολης, οι οποίες και πυροδότησαν την παρουσία της Αστυνομίας. 

 Το αίτημα της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση του σοβαρού ζητήματος στο συλλογικό όργανο του Δήμου, σχετικά με τα βαρέα μέταλλα στο βυθό του λιμανιού της Ερμούπολης, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας η δημοτική πλευρά, προκάλεσε την παρουσία απλών πολιτών αλλά κι εργαζομένων του Νεωρίου στη συνεδρίαση, στην οποία ο Δήμαρχος πρώτος πραγματοποίησε ενημέρωση για τις κινήσεις του.

 Ειδικότερα, ο κ. Λειβαδάρας, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ναυπηγείο αλλά και σε ήπιο τόνο μίλησε για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ζητήσει μία ολοκληρωμένη μελέτη από το ΕΛΚΕΘΕ για τη διαπίστωση ουσιαστικών και τεκμηριωμένων στοιχείων αναφορικά με την κατάσταση του βυθού στο λιμάνι της Ερμούπολης, πρόταση με την οποία συντάχθηκαν οι αιρετοί που παρέστησαν και παρέμειναν στη συνεδρίαση. 

Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα και την πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα, η οποία και θα παρακολουθεί την πρόοδο της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς αφορά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 Παρά την ήπια τοποθέτηση του Δημάρχου, η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης επέλεξε να σηκώσει τους τόνους και να κάνει λόγο για “συγκάλυψη” του προβλήματος απευθυνόμενη στη Δημοτική Αρχή, η οποία έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο στα εκτός ημερησίας θέματα και όχι στην κανονική ατζέντα, όπως ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση με δύο επιστολές της.

 Επιπλέον, αιρετοί από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας σχολίασαν το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή αν και προώθησε στους αιρετούς έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, που συνδέεται με το θέμα της ύπαρξης βαρέων μετάλλων στον βυθό της Ερμούπολης και όχι μόνο, ωστόσο, δεν επέλεξε να διαβαστεί δημοσίως το περιεχόμενό του, προκαλώντας ένταση στους παριστάμενους πολίτες.

 Αμέσως μετά από τις πρώτες τοποθετήσεις επί του θέματος, προκλήθηκαν στον προθάλαμο της αίθουσας συνεδριάσεων φωνές και έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί ανάμεσα σε εργαζόμενους του Νεωρίου αλλά και απλούς πολίτες, που τελικώς κατέληξαν στην ανάπτυξη βίας, αλλά και στο σπάσιμο τζαμιού της εισόδου της αίθουσας συνεδριάσεων. 

 Άμεσα κλήθηκε η Αστυνομία, άνδρες της οποίας έφθασαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο και παρέμειναν μέχρι και το πέρας της συνεδρίασης. Σημειώνεται πως το θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στην ενημέρωση του Δημάρχου για τις κινήσεις του Δήμου μετά το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, όπως και στον ορισμό των μελών που θα απαρτίζουν τη διαπαραταξιακή επιτροπή που θα “παρακολουθεί” τη διαδικασία της έρευνας από το ΕΛΚΕΘΕ

. Σε αυτήν θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος, Ν. Λειβαδάρας, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κ. Μαραγκού, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκής, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ν. Καΐλης και η επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, Μ. Καζαντζάκη.  

Γνωστοποιείται πως αμέσως μετά την απαίτηση του Δημάρχου να ανακαλέσει η μείζονα μειοψηφία τις αναφορές της περί “συγκάλυψης”, τα μέλη της, δήλωσαν ενοχλημένα και αντέδρασαν αποχωρώντας. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...