5 Φεβ 2020

Συντονισμός δυνάμεων για να παραμείνουν τα Λιμενικά Ταμεία στους Δήμους

Εντονη αναστάτωση έχει προκληθεί στις Διοικήσεις των Λιμενικών Ταμείων της χώρας από τις πρόσφατες αναφορές του Υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη για τη διαχείριση των λιμένων και των λιμενικών υποδομών απευθείας από το κεντρικό κράτος, με τα συλλογικά όργανα των Δήμων να ξεκινούν συζητήσεις για τον τρόπο αντίδρασής τους, αναφορικά με το ενδεχόμενο υλοποίησης αυτού του “σεναρίου”.

 Απέναντι σε αυτό το πλάνο, ετοιμότητα παρουσιάζει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η νέα πρόεδρος του οποίου, δηλώνει ξεκάθαρα στην “Κοινή Γνώμη”, πως, για συγκεκριμένους και σοβαρούς λόγους, ο έλεγχος της διαχείρισης των λιμενικών υποδομών, πρέπει να παραμείνει στην τοπική Αυτοδιοίκηση. 

 Η Κανδιώ Μαραγκού αν κι επισημαίνει σχετικά πως σε κεντρικό επίπεδο αρχίζουν να ανασκευάζουν τις δηλώσεις για το περιβόητο “πέρασμα” των Λιμενικών Ταμείων στην Πολιτεία, ωστόσο, δηλώνει ξεκάθαρα πως θα συνταχθεί με τη στάση που θα κρατήσουν η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και η ΚΕΔΕ, μετά από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις τους, στην ατζέντα των οποίων έχουν εντάξει το “καυτό” θέμα. 

 Η νέα πρόεδρος, σημειώνει με σαφήνεια πως η τοπική Αυτοδιοίκηση – μόνο - μπορεί να έχει άμεσα αντανακλαστικά για τις ανάγκες των λιμενικών υποδομών, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς το αρμόδιο Υπουργείο ότι τα λιμάνια και οι λοιπές εγκαταστάσεις των χερσαίων ζωνών δεν συνοδεύονται σε καμία περίπτωση μονάχα από έσοδα.

 Υπενθυμίζεται πως η έντονη αγωνία στις Διοικήσεις των Λιμενικών Ταμείων για το θέμα, προκλήθηκε από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε προχθές σε ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου να “διορθώνει” τις αρχικές αναφορές του και να υπογραμμίζει πως το Υπουργείο επιθυμεί να έχει τους Δήμους και τις Περιφέρειας “συμμέτοχους στην αναπτυξιακή πορεία αξιοποίησης των λιμανιών της πατρίδας”.

 Ανέφερε προσφάτως ο κ. Πλακιωτάκης ότι “εντός του 2020 θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα”. Αρχικά εσείς σαν Λιμενικό Ταμείο έχετε κάποια εσωτερική ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο για αλλαγές; 

 “Όχι, δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση, πέρα από τις “φημολογίες”. Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη, σαφώς και μας έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα όλους τους προέδρους των Λιμενικών Ταμείων, αλλά και τους Δημάρχους”. 

 Εστιάζοντας στις Κυκλάδες, αλλά και ειδικότερα στο νησί της Σύρου, μιλάμε για σημαντικές λιμενικές υποδομές. Πόσο απαραίτητο είναι να διατηρηθεί ο έλεγχος της διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο, για την ανάπτυξη του τόπου και την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων του; 

 “Όταν μιλάμε για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και το νησί της Σύρου, οι χώροι διαχείρισής του είναι νευραλγικοί για την οικονομία του νησιού. Μιλάμε για το κεντρικό λιμάνι της Ερμούπολης, που είναι η βασική πύλη εισόδου του νησιού, αλλά και για πολλές άλλες εγκαταστάσεις αλιευτικών καταφυγίων όπως του Αγίου Νικολάου, του Κινίου κ.α.. Αυτό που πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο προς την κεντρική διοίκηση είναι ότι όλες αυτές οι χερσαίες ζώνες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται μόνον ως αριθμός εσόδων, μιας κι έχουν ανάγκη σημαντικών έργων υποδομής, αλλά και ετήσιων συντηρήσεων. 
 Θεωρώ πως – ζώντας τα πράγματα καθημερινά – πλέον, είμαι πεπεισμένη πως μόνον υπό την επίβλεψη του Δήμου ή του Λιμενικού Ταμείου μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα θέματα. Δηλαδή, η καθημερινότητα και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, θεωρώ ότι μόνον από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να αντιμετωπιστούν”.

 Υπάρχουν σχετικά παραδείγματα που ενισχύουν τα λεγόμενά σας σε πρακτικό επίπεδο στο νησί; 

 “Φέρνω σαν παράδειγμα τον δρόμο στον Φοίνικα. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Ήταν μία ζημιά που προκλήθηκε. Μέσα σε δέκα ημέρες “τρέξαμε” όλες τις διαδικασίες προκειμένου άμεσα να ολοκληρωθεί. Δεν νομίζω ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θα είχε καλύτερα αντανακλαστικά από αυτά που είχε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου ή από αυτά που θα είχε όχι χ,ψ Δήμος”.

 Η αναφορά του Υπουργού προφανώς φανερώνει τις προθέσεις και τον σχεδιασμό του, κάτι που σημαίνει πως τα λεγόμενα του κ. Πλακιωτάκη θα γίνουν πράξη με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Από την πλευρά σας, θα προχωρήσετε σε κάποιες ενέργειες και κινήσεις για να υπερασπιστείτε τη θέση σας; Δηλαδή ο έλεγχος για τις υποδομές να παραμείνει στην τοπική Αυτοδιοίκηση;

 “Είμαστε ήδη σε επικοινωνία οι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων μεταξύ μας, όπως και με τους Δημάρχους. Γνωρίζω ότι αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και στην ΚΕΔΕ αυτήν την εβδομάδα και ίσως το Σάββατο, να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Το σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι οι υποδομές δεν είναι μόνον έσοδα. 
Δηλαδή μπορεί να τους ενδιαφέρουν τα έσοδα του λιμανιού της Μυκόνου, της Σύρου και άλλων νησιών, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες λιμενικές εγκαταστάσεις όπως από αλιευτικά καταφύγια μέχρι και ο μόλος του Αγίου Νικολάου που θέλουν καθημερινή φροντίδα συντήρησης. Ποιος θα τα αναλάβει όλα αυτά;”.

 Άρα, σίγουρα, την καλύτερη προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα και(!) της καθημερινότητας, μπορεί να την έχει αυτός που είναι άμεσα κοντά, δηλαδή η Αυτοδιοίκηση.

 “Ακριβώς. Και κάποια στιγμή, ο κ. Πλακιωτάκης είχε μιλήσει για άμεση συνεργασία με τους Δήμους. Είχε πει να έχουμε τους Δήμους συμπαραστάτες μας. 
Λοιπόν, αυτό, πρέπει να το κάνει πράξη και σίγουρα να έχουμε λόγο στη διαχείριση των χερσαίων ζωνών μας”.

 Ο γενικότερος φόβος και η αντίδραση όλων είναι να μην περάσει μία σημαντική μερίδα των λιμενικών υποδομών σε ιδιώτες, μετά από το “πέρασμα” της διαχείρισής τους σε κεντρικό επίπεδο;

 “Νομίζω πως αυτή είναι η σκέψη τους για τα δέκα περιφερειακά μεγάλα λιμάνια. Για τα Λιμενικά Ταμεία νομίζω πως αρχίζουν και ανασκευάζουν λίγο τις δηλώσεις, απ΄ ό,τι ενημερώνομαι. Για τις Α.Ε., ίσως να αφορά τα δέκα μεγάλα περιφερειακά. Νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα”. 

 Η όποια αντίδραση από εδώ και πέρα θα είναι συλλογική; 

 “Θα είναι συλλογική. Σε επίπεδο ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, των προέδρων των Λιμενικών Ταμείων αλλά και των Δημάρχων των νησιωτικών περιοχών.
 Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με πολλούς προέδρους Λιμενικών Ταμείων και ανταλλάσσουμε πληροφορίες”. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...