6 Φεβ 2020

Τέταρτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου HYDROUSA, που εφαρμόζεται σε Τήνο, Μύκονο και Λέσβο

Προχωρά το έργο HYDROUSSA, στο οποίο συμμετέχουν δύο νησιά των Κυκλάδων, ενώ πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων από 28 χώρες της Μεσογείου, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

 Στο Κάιρο στο Πανεπιστήμιο Ηλιούπολης έγινε η τέταρτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου HYDROUSA, στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Τήνου και ο Δήμος Μυκόνου. 

Εκ μέρους της Τήνου στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος της Τήνου, κ. Ιωάννης Σιώτος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρος Μαρκουίζος, ενώ στη συνάντηση παρών ήταν και εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αίγυπτο. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ συμμετέχουν συνολικά 28 φορείς από διάφορες χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου.

 Το πρόγραμμα HYDROUSA στοχεύει στην ανάπτυξη, τη βελτιστοποίηση και την επίδειξη καινοτόμων συστημάτων χαμηλού κόστους για τη διαχείριση μη συμβατικών ρευμάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων, των όμβριων υδάτων, των υπογείων υδάτων, του θαλάσσιου νερού ακόμη και της ατμοσφαιρικής υγρασίας.

 Η επεξεργασία τους έχει ως στόχο την παραγωγή πολύτιμων πόρων, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενισχύσουν την προσφορά νερού για οικιακή χρήση, ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής και θα ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα των περιοχών της Μεσογείου που πλήττονται από λειψυδρία, όπως για παράδειγμα τα ελληνικά νησιά. 

Επιπρόσθετα, η HYDROUSA αποσκοπεί στο κλείσιμο όλων των κύκλων του νερού σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους πόρους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και προωθώντας την ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης του νερού, των υλικών, της εξοικονόμησης της ενέργειας, της επεξεργασίας λυμάτων και της επαναχρησιμοποίησης του ανακτημένου νερού. Η HYDROUSA υλοποιείται με την εφαρμογή 13 καινοτομιών, με έξι διαφορετικά επιδεικτικά συστήματα, σε τρία Ελληνικά νησιά (Τήνο, Λέσβο και Μύκονο).  

Πρωτοπόρα συστήματα σε Τήνο και Μύκονο 

 Από τα 6 συστήματα τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου, τα τέσσερα αφορούν στα νησιά της Τήνου και της Μυκόνου, δύο για το κάθε ένα. Το HYDRO3 θα εφαρμοστεί στη Λία της Μυκόνου, και αφορά σε ένα απομονωμένο σύστημα συγκομιδής όμβριων υδάτων και άρδευση καλλιεργειών, με στόχο την οικονομική παροχή νερού σε απομονωμένες περιοχές και την παραγωγή προϊόντων.

 Το HYDRO4 προγραμματίζεται για την Άνω Μερά της Μυκόνου και αφορά σε σύστημα συγκομιδής όμβριων υδάτων από κατοικίες, με στόχο τη δημιουργία συστήματος άρδευσης τοπικών καλλιεργειών, την αύξηση της παροχής νερού, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα (μείωση της διείσδυσης αλμυρού νερού) και την αστική χρήση νερού. 

 Στα δύο συστήματα για το νησί της Τήνου, το HYDRO5 υλοποιείται στον Άγιο Φωκά και πρόκειται για ένα σύστημα επεξεργασίας του θαλασσινού νερού και της παραγόμενης άλμης, παραγωγή φρούτων και λαχανικών, που αποσκοπεί στην παραγωγή πόσιμου νερού και αλατιού από θαλασσινό νερό και άλμη και τη μείωση των εισαγωγών τροπικών φρούτων. 

 Στο πλαίσιο του HYDRO6, θα γίνει εξέταση των κύκλων του νερού εντός μιας οικοτουριστικής μονάδας, που αφορά σε σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, σύστημα συμπύκνωσης υδρατμών, σύστημα επεξεργασίας λυμάτων με υγροβιότοπο, άρδευση τοπικών καλλιεργειών με επεξεργασμένα λύματα, με στόχο τη δημιουργία οικοτουριστικών εγκαταστάσεων που είναι αυτάρκεις από πλευράς παροχής νερού, ενέργειας και τροφίμων. 

Διεύρυνση των δυνατοτήτων μέσω του προγράμματος

 Επιπλέον, θα διερευνηθεί η δυνατότητα υιοθέτησης των καινοτόμων λύσεων του προγράμματος “HYDROUSA”σε άλλες 25παράκτιες περιοχές και νησιά. Θα αναλυθούν οι θεσμικές οδοί, οι προοπτικές και οι δυσκολίες εξέλιξης των τεχνολογιών και υπηρεσιών του έργου αλλά και η χρήση των ανακτηθέντων πόρων στην αγορά. 

Επιπρόσθετα, κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος θα λάβουν χώρα δραστηριότητες διάδοσης του έργου, οι οποίες θα απευθύνονται στους ενδιαφερόμενους και θα περιλαμβάνουν σεμινάρια σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε Δήμους, ΔΕΥΑ, διαδραστικά εργαστήρια, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις, εκδηλώσεις κ.ά.. 

Τέλος, στόχος του προγράμματος HYDROUSA αποτελεί η άμεση αλληλεπίδραση με τους πολίτες, γεγονός που θα επιτευχθεί μέσα από τη διοργάνωση θερινών σχολείων, τη δημιουργία σημείων πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών.

 Κλείνοντας, αναφέρεται ότι η λεκάνη της Μεσογείου είναι μια από τις πιο άνυδρες περιοχές στον πλανήτη και χαρακτηρίζεται από αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς του νερού, τόσο στο χρόνο, όσο και στο χώρο. 

Η αύξηση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η εντατικοποίηση της παραγωγής σε ορισμένους τομείς που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού είναι οι κύριοι παράγοντες που έχουν επιδεινώσει τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Το πρόγραμμα HYDROUSA με τη συμμετοχή των Δήμων, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Τήνου, θα συνεισφέρει στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει χρηματοδοτήσει. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...