10 Απρ 2024

Σε ετοιμότητα οι πυροσβέστες για την προστασία των νησιών


Συνέντευξη του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, Άγγελου Κυρίτση για την αντιπυρική περίοδο

Σε στάδιο προετοιμασίας και συντονισμού με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές αρχές των Κυκλάδων, βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο διοικητής του νομού, Άγγελος Κυρίτσης.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις με όλες τις αρμόδιες πλευρές, προκειμένου η Πυροσβεστική Υπηρεσία να συντονίσει το έργο της στα νησιά, τόσο για την πρόληψη των πυρκαγιών το τρέχον και το επόμενο διάστημα, όσο όμως και για την κατάλληλη επέμβαση σε έκτακτα περιστατικά.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης, στα διαθέσιμα μέσα, στη δυσκολία των πυροσβεστών να παραμείνουν στα νησιά λόγω κόστους διαμονής, ενώ μίλησε για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων επέμβασης των Δήμων, για τον καθαρισμό οικοπέδων και δρόμων, αλλά και για τη συμβολή των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • Σε τι στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία με συντονισμό της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδο στις Κυκλάδες; Έχετε κάνει συναντήσεις με τους φορείς και τι έχει ζητηθεί από εσάς;

“Η αντιπυρική περίοδος βάσει νόμου αρχίζει 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται 31 Οκτωβρίου. Σαν διοίκηση νομού κάνουμε συσκέψεις και με τηλεδιασκέψεις λόγω της νησιωτικότητας. Η πρώτη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με τη Δασική Υπηρεσία, με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ και η δεύτερη σήμερα (χθες) με τους φορείς, με Δήμους Κυκλάδων, Περιφέρεια κ.α.Είναι συσκέψεις προετοιμασίας για να δούμε και τι προβλήματα έχει ο κάθε φορέας. Το Υπουργείο φέτος δίνει μεγάλη έμφαση στις συντονισμένες δράσεις, άρα, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και των Δήμων. Πρέπει να είναι έτοιμοι για να παρέχουν υδροφόρες και ό,τι άλλο χρειάζεται σε μία επιχείρηση κατάσβεσης. Είναι καλοδεχούμενοι όλοι γιατί χρειαζόμαστε ενίσχυση, πάντα υπό τον συντονισμό μας.

Να πω αρχικά πως παρουσιάστηκε το νέο δόγμα της Πυροσβεστικής για φέτος που είναι ακόμη πιο ισχυρό. Μιλάει για άμεση κινητοποίηση περισσότερων δυνάμεων σε πρώτο χρόνο και εναέριων μέσω για να μη χαθεί χρόνος, για διασπορά των δασοκομάντο σε όλη την επικράτεια σε 16 μονάδες με την προσθήκη 650 ατόμων που έχει η Πυροσβεστική. Από αυτά τα άτομα δεν θα έχουμε στις Κυκλάδες, αλλά θα έρχονται ενισχύσεις ανάλογα τη διαθεσιμότητα. Αναλόγως και των πυρκαγιών στη χώρα. Επίσης, σημαντική είναι και η παρουσία των εθελοντικών ομάδων με τους οποίους θα έχουμε στενή συνεργασία. Ακόμη μιλά για εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων και αξιοποίηση των μέσων που έχουν, όπως επίσης για συμμετοχή και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Αυτή είναι η γενική κατεύθυνση. Επίσης, να πω πως έχει υπογραφεί η σύμβαση για το εθνικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, φέτος την αντιπυρική περίοδο ουσιαστικά θα δουλέψουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια. Θα δούμε τι διαθεσιμότητες θα έχουμε σε αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς δεν έχουν έρθει ακόμη τα μισθωμένα μέσα. Ευελπιστούμε να έχουμε αυξημένα μέσα”.

  • Ποια είναι η κατάσταση με το προσωπικό; Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στις Κυκλάδες αναφορικά με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής;

“Είμαστε υποστελεχωμένοι στην Υπηρεσία. Έχουμε ελλείψεις αλλά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και φέτος. Περιμένουμε κάποια ενίσχυση, έστω και με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα στην Τήνο μας λείπουν κάποιοι οδηγοί. Δεν ξέρω αυτό κατά πόσον θα υλοποιηθεί. Αυτό συνήθως γίνεται Ιούνιο.Αλλά και πάλι στηριζόμαστε στην παραπάνω εργασία των πυροσβεστών.Να πω πως έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε εποχικούς. Στα νησιά έχουμε και το εξής πρόβλημα. Έχουμε τελειώσει με τους οδηγούς στους πίνακες στις Κυκλάδες. Δεν υπάρχει πίνακας πια. Κι έρχονται από όλη την Ελλάδα. Δηλαδή έρχεται κάποιος που θέλει να προσληφθεί. Ακόμη κι όταν αποδέχεται μία θέση σε κάποιο νησί, έρχεται και βρίσκει τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το ενοίκιό του. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Είναι νομικό θέμα να συμπεριληφθεί η εντοπιότητα. Αν αυτό δεν ρυθμιστεί, τότε θα έχουμε προβλήματα. Δεν είναι στο χέρι μας να λυθεί, σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις”.

  • Χρονικά πότε περιμένετε την ενίσχυση και σε ποια νησιά κυρίως;

    “Στη Μύκονο, στην Ίο, στην Τήνο και στην Πάρο. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στη Μύκονο. Επειδή υπάρχει ιδιαιτερότητα με τη Fraport στο αεροδρόμιο, μας εξυπηρετεί εκεί και διαθέτει πυροσβέστες. Έχει κάποιους 5ετεις, έναν εποχικό. Θα έρθουν από όλη την Ελλάδα. Ειδικά για τη Μύκονο έρχονται περίπου 10 πυροσβέστες. Και με τους πυροσβέστες του αεροδρομίου έχουμε άμεση αντιμετώπιση”.

  • Από άποψη μέσων και πυροσβεστικών οχημάτων, οι Κυκλάδες πώς είναι;

“Είναι όπως ήμασταν και πέρυσι. Δεν αλλάζει κάτι. Δεν είμαστε άσχημα, αλλά δεν είμαστε και τέλεια. Θέλουμε σίγουρα καινούργια οχήματα. Με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, μακροπρόθεσμα θα έρθουν νέα οχήματα και στις Κυκλάδες. Αλλά αυτό δεν είναι για φέτος. Υπάρχουν ανάγκες στον εξοπλισμό αλλά ανταποκρινόμαστε. Και βλάβες που παρουσιάζονται προσπαθούμε να τις αντιμετωπίζουμε και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου προχωράμε γρήγορα”.

  • Από τους Δήμους και την Περιφέρεια σχετικά με την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, τι ζητάτε;

“Είναι ένα δικό τους κομμάτι για το οποίο θα πρέπει να φροντίσουν. Υπάρχουν ορισμένα θέματα. Να πω πως οι Δήμοι θα πρέπει να συντάξουν το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ 2 για το κάθε νησί. Είναι ένα δικό τους θέμα να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, όμως από το Αρχηγείο μας έχουν πει να το συζητήσουμε και να τους πιέσουμε. Η Σύρος δεν έχει τέτοιο θέμα, όμως οι περισσότεροι Δήμοι στις Κυκλάδες δεν έχουν σχέδιο βάσει του “ΙΟΛΑΟΣ 2”. Είναι μία εκκρεμότητα για την οποία πρέπει να φροντίσουν”.

  • Όσον αφορά το δίκτυο υδροστόμιων και την επέμβαση σε παραδοσιακούς οικισμούς, τι έχετε παρατηρήσει για τα νησιά; Υπάρχει ετοιμότητα;

“Έχει γίνει έλεγχος. Εδώ έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο το αξιοποιούμε και αφορά στην καταγραφή του δικτύου υδροστόμιων. Το “περνάμε” και στους Δήμους. Όταν διαπιστώνουμε βλάβη, ενημερώνουμε άμεσα στους Δήμους. Κάθε Μάιο και Οκτώβριο γίνονται από εμάς οι έλεγχοι και ενημερώνουμε. Ευτυχώς, δεν έχουμε σοβαρά θέματα.

Επίσης, για το οδικό δίκτυο όπου έχουμε κάποια θέματα, ενημερώνουμε και ενημερωνόμαστε. Για παράδειγμα στη Νάξο. Έχει γίνει από εμάς η καταγραφή για όλα.

Να πω πως χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων. Και της Δασικής Υπηρεσίας ώστε να υποδείξουν σχετικά τις δασικές εκτάσεις”.

  • Όσον αφορά στους καθαρισμούς στο οδικό δίκτυο σε συνάρτηση με τις αποψιλώσεις και την απομάκρυνση χόρτων, θίξατε συγκεκριμένα πράγματα;

“Υπάρχουν κάποια κονδύλια σε Δήμους και Περιφέρειες. Αυτή η φροντίδα πρέπει να γίνεται σε όλους τους δρόμους και καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχουν αρχίσει τις αποψιλώσεις κάποιοι, όμως θα βγουν ξανά τα χόρτα. Άρα, καλό είναι όλοι να εστιάζουν περισσότερο όσο προχωρούμε προς τις υψηλές θερμοκρασίες και να κόβουν τα χόρτα. Κι αυτό, για να μην έχουμε προβλήματα με βροχοπτώσεις άμεσα και πηγαίνουν χαμένες οι εργολαβίες. Πέρυσι, είχαν καθυστερήσει. Φέτος, ελπίζουμε να είμαστε καλύτερα. Το καλό είναι πως στις Κυκλάδες δεν έχουμε μεγάλα δάση. Η μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι στη Νάξο και στην Άνδρο. Κι εκεί όμως, έχουν δασικές περιοχές”.

  • Θα αυξήσετε σταδιακά τις περιπολίες ώστε να αποφευχθούν εμπρησμοί;

“Τα περιπολικά είναι ίδια με τα περυσινά, ίσως ελαφρώς ενισχυμένα. Παρ΄ όλη την υποστελέχωση, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο ως οφείλουμε. Το σχέδιο δασών είναι νόμος για εμάς. Αν δεν τηρηθεί, παρεμβαίνει ο Εισαγγελέας. Άρα, αυτή τη στιγμή μέχρι στο πρώτο στάδιο μέχρι και δείκτη επικινδυνότητας 3 είμαστε στα ίδια επίπεδα και στο δεύτερο στάδιο με δείκτη επικινδυνότητας 4 ενισχύουμε κι άλλο και βγάζουμε στη Σύρο και δεύτερο περιπολικό. Τέλος, θα προκύψουν και κάποιες πρόσθετες υπηρεσίες που δεν περιγράφονται μέσα. Αυτή τη στιγμή λόγω του αέρα έχουμε παραπάνω περιπολικά”.

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας, προς τους πολίτες; Χρειάζεται η συνδρομή τους και σε ποιο επίπεδο για την προστασία των νησιών;

“Σίγουρα θέλουμε και τη βοήθεια των πολιτών. Χρειάζεται να κάνουν καθαρισμούς στα οικόπεδα, χρειάζεται να μην κάνουν καύσεις στην αντιπυρική περίοδο και γενικά να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την πρόληψη πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του αρμόδιου Υπουργείου”

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...